«Ο Παναγιώτης είναι αυτό που είχε πει ο Φον Νόιμαν για τον Οπενχάιμερ. Ο Φον Νόιμαν ήταν πολύ σκληροπυρηνικός σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα. Ο Οπενχάιμερ, που είχε ανακαλύψει την ατομική βόμβα, κάποια στιγμή είχε τύψεις. Και λέει ο Φον Νόιμαν για τον Οπενχάιμερ ότι παραδέχεται την αμαρτία για να αγκαλιάσει τη δόξα. Αυτό έκανε κι ο Λαφαζάνης. Δεν ήταν δική του ιδέα, μετά τον κατηγόρησαν, γι’ αυτό και είπε “ναι, εγώ το έκανα”. Δεν το έκανε αυτός, τις ανοησίες τις έλεγε ο Φλαμπουράρης, γιατί έχω καταγράψει ακριβώς πώς είχε γίνει η ιστορία».
Τάδε έφη Γιάνης Βαρουφάκης, ο «με ένα-ι» πρώην και πρώτος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά το πρώτο, τραγικό εξάμηνο του 2015. Αυτός, στον οποίο σχεδόν όλη η παγκόσμια οικονομία βασιζόταν σε κάποιο σημείο (έστω και αν ακούγεται κάπως υπερβολικό), και ο οποίος περιφερόταν στα ευρωπαϊκά πολιτικά σαλόνια με μια άνεση (σε ύφος και ενδυμασία) που δεν ταίριαζε καθόλου με την δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα – στο χείλος του γκρεμού. «Τι είναι αυτά που φοράς;», αναφώνησε σε ένα από τα καταπληκτικά του σατιρικά σόου στην αμερικανική τηλεόραση ο ευφυής Τζον Όλιβερ, περιγράφοντας το μπλαζέ και παραπάνω από άνετο ντύσιμό του. «Ντύσου ανάλογα με την οικονομία που θέλεις, όχι για την οικονομία που έχεις», του είπε, προβάλλοντας την σκηνή της άφιξής του στην Ντάουνινγκ Στριτ Νο.11 για να συναντήσει τον βρετανό ομόλογό του, «με ένα ακραίο λουκ, περισσότερο μηχανόβιου παρά υπουργού», όπως περιέγραψε το CNN από το Λονδίνο.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, που πολλοί πιστεύουν (και δεν έχουν πολύ άδικο) πως ο γραπτός του λόγος αδικείται από τον προφορικό, κατεβαίνει στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου ελπίζοντας να κερδίσει τουλάχιστον εκείνο το 0,01% που του έλειπε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, για να πιάσει το όριο του 3% και να μπει ξανά στη Βουλή των Ελλήνων – τούτη τη φορά ως αρχηγός κόμματος, όχι ως υπουργός-καμικάζι, μιας και είχε αδυναμία στις μηχανές υψηλού κυβισμού με τις οποίες και κυκλοφορούσε ως μέλος της κυβέρνησης.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τού δίνουν αυτό το απαραίτητο ποσοστό εισόδου, αλλά και ακόμα περισσότερο. Οι εκτιμήσεις των ειδικών (αν και όλοι στην Ελλάδα ειδικοί είμαστε), είναι ότι τις περισσότερες ψήφους τις κερδίζει από αποκαρδιωμένους της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ και απελπισμένους της σούπας λαπά του κόμματος της Φώφης Γεννηματά. Επομένως, η είσοδός του στην Βουλή είναι πιθανή. Και αναμένεται με ενδιαφέρον αλλά και με προσευχές όσων πιστεύουν πως ο Χριστός και η Παναγία μπορούν να βοηθήσουν όταν μια χώρα δεν θέλει να βοηθηθεί.
Η παρ’ ολίγον επιστροφή μας στη δραχμή, στην οποία αναφέρεται και η πιο πάνω δήλωσή του σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ποντίκι», όποιος και αν εμπνεύστηκε και μηχανεύτηκε τις ανοησίες περί επιδρομής στο Νομισματοκοπείο, είναι κατοχυρωμένη πλέον ως δικό μας σενάριο στο σίριαλ της «Twilight Zone» (της «Ζώνης του Λυκόφωτος») που μας έφερε τότε στην όχι και τόσο ασυνήθιστη όμως για μας κατάσταση μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Πολιτικά, μας ανήκουν εσαεί τα δικαιώματα αυτής της Ζώνης.
Ο Γιανης Βαρουφάκης ήταν εκ των πρωταγωνιστών εκείνου του θρίλερ των πρώτων μηνών. Τι ρόλο θα παίξει τώρα, εάν ξαναμπεί στο cast; Δεν το γνωρίζουμε. Και η αναπόφευκτη, σε περίπτωση εκλογής, πρόσωπο-με-πρόσωπο σχέση του με τον τωρινό Πρωθυπουργό, πώς θα είναι; Οχι πως ενδιαφέρει πολύ, αλλά πάλι δεν το γνωρίζουμε. Το προσμένουμε όμως με αδημονία. Σίγουρα, δεν θα είναι boring ένα comeback του. Και, εάν μπορώ να κάνω και μια δική μου πρόβλεψη, θα δούμε έναν Βαρουφάκη πιο μαζεμένο, λιγότερο φαντεζί από τον υπουργό που ξέραμε, και από εκεί και πέρα ο Θεός ας βάλει το χέρι του!
ΥΓ: Ηταν κάποτε το «χρυσό παιδί» του Τσίπρα. Είναι ακόμα ο αγαπημένος καλεσμένος πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης, ιδίως βρετανικών (ίσως και λόγω του άριστου, πράγματι, χειρισμού της αγγλικής γλώσσας, κάτι που μετράει πολύ εκεί). Και ο έχων, επίσης, αρκετές συμπάθειες στην ωραία νήσο Κύπρο που, πολλές φορές, «αγοράζει» οτιδήποτε έρχεται από την Ελλάδα χωρίς να ελέγχει πρώτα το περιεχόμενο.