Απομόνωση στο σπίτι από άτομα που έχουν προσβληθεί. Καλύτερα να απομονωθούμε πριν πάθουμε το ίδιο | Reuters
Απόψεις

Πότε θα τελειώσει το θρίλερ με τον κορονοϊό

Με την πιθανότητα ότι έχει ήδη αρχίσει η πιο δύσκολη φάση, θα πρέπει να ευχόμαστε να διαρκέσει όσο το δυνατόν... περισσότερο. Γιατί; Διότι έτσι θα αντιμετωπίσουμε τον ιό με λιγότερα θύματα. Και αυτός είναι ο στόχος κυβέρνησης και ειδικών
Γιάννης Δεβετζόγλου

Υπάρχει μία βασική απάντηση στο πότε θα τελειώσει το θρίλερ με τον κορονοϊό. Μόλις κολλήσει το 60% του γενικού πληθυσμού. Δηλαδή μόλις μολυνθούν έξι εκατομμύρια άτομα στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μοναδικό σίγουρο επιστημονικό δεδομένο σε αυτή τη φάση, καθώς αυτό είναι το «τείχος ανοσίας» ή «τείχος αγέλης» για τον κορονοϊό, όπως ονομάζεται.

Κάθε άτομο που μολύνεται, μόλις «περάσει» την ασθένεια, έχει δημιουργήσει αντισώματα και δεν μπορεί να κολλήσει και πάλι κορονοϊό.

Οταν μολυνθεί το 60% του γενικού πληθυσμού, ο ιός πλέον δεν θα μπορεί μεταδίδεται, διότι δεν θα βρίσκει την «πυκνότητα» ξενιστών που χρειάζεται, για να περάσει από άτομο σε άτομο, ώστε να πολλαπλασιαστεί και να «επιζήσει». Και τότε, γιατί δεν το κολλάμε όλοι μαζί να τελειώνουμε;

Για πολλούς λόγους, εξηγούν οι επιστήμονες. Αυτό που πρέπει να γίνει για να μην έχουμε μαζικούς θανάτους, όπως συμβαίνει στην Ιταλία, είναι να επιμηκύνουμε το χρονικό διάστημα μόλυνσης, «αραιώνοντας» παράλληλα τον αριθμό περιστατικών.

Αυτή τη στιγμή τα κυβερνητικά μέτρα, που βασίζονται στις αποφάσεις της Επιτροπή Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, έχουν στόχο να επιβραδύνουν την ταχύτητα μετάδοσης του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό.

Ο πρώτος στόχος είναι να αντέξει το εύθραυστο σύστημα υγείας της χώρας μας. Αν είχαμε αυτή τη στιγμή 50 σοβαρά περιστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να υπάρξουν ανάμεσα σε περίπου 1.000 κρούσματα, δεν θα υπήρχαν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για την περίθαλψή τους. Κι αυτό διότι στις κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν πολλά άτομα με βαριά εποχική γρίπη.

Ομως όσο πιο κοντά στην άνοιξη οδεύουμε χρονικά, τόσο περισσότερο είναι δεδομένο ότι μειώνονται τα περιστατικά της γρίπης. Την τελευταία εβδομάδα για παράδειγμα, μόλις δύο άτομα με γρίπη νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.

Αρα, αδειάζουν οι εν λόγω μονάδες και μπορούν να έχουν καλύτερη και άμεση φροντίδα, όλοι όσοι έχουν σοβαρά συμπτώματα από τον κορονοϊό.

Οπως η Ιταλία, έτσι και η Ελλάδα και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν μπορούν να «αντιδράσουν» όπως η Κίνα και να δημιουργήσουν δομές με χιλιάδες κλίνες μέσα σε μερικές ημέρες και να ξεπεράσουν την κρίση μέσα σε δύο μήνες με ελάχιστους νεκρούς.

Το δεύτερο, που πρόκειται για ελπίδα των επιστημόνων και όχι για επιστημονικό δεδομένο, είναι ότι ίσως ο νέος κορονοϊός, όπως οι περισσότεροι ιοί που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, πεθαίνει σε θερμοκρασίες άνω των 22 βαθμών Κελσίου. Αρα το καλοκαίρι ίσως να εξαφανιστεί. Οχι για μεγάλο χρονικό διάστημα βέβαια…

Αυτό που θα έπρεπε να θέλουμε είναι το θρίλερ που ζούμε σήμερα να συνεχιστεί έτσι και να μην τελειώσει γρήγορα. Και ο στόχος είναι να βρισκόμαστε στο μπλε βουναλάκι με λιγότερα κρούσματα ανά μήνα, και όχι στο θανατηφόρο κόκκινο με πολλά κρούσματα σε δύο μήνες

«Στην πραγματικότητα θα κερδίσουμε χρόνο, καθώς και να εξαφανιστεί, θα επιστρέψει και πάλι τον Σεπτέμβρη. Επίσης, μπορεί το καλοκαίρι να μην υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά θα βρίσκεται σε άλλες χώρες από όπου θα έχουμε τουρισμό», εξηγεί ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος για του υπουργείου Υγείας για την πανδημία Σωτήρης Τσιόδρας.

Ωστόσο, μέχρι τότε, ενδέχεται να έχει βρεθεί και φάρμακο και εμβόλιο. Και επίσης εκείνη την περίοδο δεν θα υπάρχει γρίπη, άρα και πάλι οι δομές υγείας θα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα περιστατικά, μέχρι να φτάσουμε στο 60% του γενικού πληθυσμού να έχει μολυνθεί με κορονοϊό και να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας.

Με αυτά τα δεδομένα, αυτό που θεωρούμε σήμερα θρίλερ, θα πρέπει να θέλουμε να τελειώσει σε 80 ημέρες, πριν μπούμε σε μία καλοκαιρινή περίοδο με… αναστολή.

Οσο και αν ακούγεται δύσκολο, ακόμη και να μειωθούν τα κρούσματα και να φανεί ότι εξομαλύνεται η κατάσταση μετά το Πάσχα, μόλις επιστρέψουμε στην κανονικότητα, θα επιστρέψει και ο κορονοϊός στη δική του ρουτίνα και θα συνεχίσει να μολύνει ακατάπαυστα. Γι’ αυτό και τα ατομικά μέτρα προστασίας και απομόνωσης και η ατομική ευθύνη του καθενός είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Και για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, ας σκεφτούν πόσο μακριά μας φαινόταν η Κίνα πριν από 15 ημέρες και πόσο κοντά είναι η Ιταλία σήμερα…