Η Μαργαρίτα Νικολαΐδη ανάμεσα στην Κριστίν Χα, νικήτρια του αμερικανικού «MasterChef» πριν από εννέα χρόνια, και την Ειρήνη Τζώρτζογλου, που νίκησε πέρυσι στη βρετανική εκδοχή του τηλεπαιχνιδιού | CreativeProtagon
Απόψεις

Οι γυναίκες του «MasterChef»

Η γυναικεία συμμετοχή στο συγκεκριμένο ριάλιτι είναι μια πονεμένη ιστορία, στοιχειωμένη από στερεότυπα: μερικές όμορφες που κάτι σκαμπάζουν από μαγειρική, κάτι θείτσες που νομίζουν ότι ξέρουν και, βέβαια, πολλές γλωσσούδες. Η Μαργαρίτα Νικολαΐδη όμως είναι η πρώτη φιναλίστ που κέρδισε την προσοχή για τους σωστούς λόγους
Λίλα Σταμπούλογλου

Το «MasterChef» έχει αναδείξει αξιόλογες γυναίκες, στις δεκάδες χώρες όπου προβάλλεται συστηματικά, εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Κάποιες από αυτές έφτασαν στον τελικό και αρκετές στέφθηκαν πανηγυρικά νικήτριες, αποδεικνύοντας τη μαγειρική υπεροχή τους. Η οποία ήταν και το επίκεντρο της προσοχής, εκείνο που πρωτίστως ενδιέφερε την εκάστοτε παραγωγή να δείξει.

Στην ελληνική εκδοχή, βέβαια, του ριάλιτι, η γυναικεία συμμετοχή είναι μια πονεμένη ιστορία, που τη στοιχειώνουν στερεότυπα. Τη δεκαετία κατά την οποία προβάλλεται η εκπομπή στην Ελλάδα, οι εκάστοτε παραγωγές έχουν επενδύσει γενναιόδωρα σ’ αυτά, με αποτέλεσμα να αναπαράγουν μονοδιάστατες και υποτιμητικές θεωρήσεις για τη γυναίκα.

Γιατί, τι μας έχει μείνει, εν τέλει, από τις γυναικείες παρουσίες στο διαγωνισμό; Μερικές όμορφες που σκαμπάζουν κι από μαγειρική, αλλά κυρίως είναι όμορφες, κάτι θείτσες που νομίζουν ότι ξέρουν να μαγειρεύουν και, βέβαια, πολλές γλωσσούδες κι άλλες τόσες κουτσομπόλες, που μόλις αφήσουν το κουτάλι, πιάνουν το φτυάρι και θάβουν τους υπόλοιπους. Ακόμα και δυνατές παίκτριες (και παίκτες) έχουν αποδυναμωθεί από το ριάλιτι, έτσι όπως προβάλλεται στην Ελλάδα. Γιατί εστιάζει υπερβολικά στον χαρακτήρα, στη συμπεριφορά και στις αντιδράσεις και αρέσκεται να αναδεικνύει κυρίως τις αδυναμίες.

Πριν από εννέα χρόνια, ο Γκόρντον Ράμσεϊ, παρουσιαστής του αμερικανικού «MasterChef», έστεφε νικήτρια την τυφλή Κριστίν Χα. Πέρυσι, η Ειρήνη Τζώρτζογλου, μια Κρητικιά που ζει στην Αγγλία, κέρδισε το βρετανικό «MasterChef» με τη μεσογειακή μαγειρική της. Είναι μερικές μόνο από τις γυναίκες που έχουν τερματίσει πρώτες στον συγκεκριμένο τηλεοπτικό διαγωνισμό, των οποίων η νίκη άφησε μια όμορφη αίσθηση. Μια γλυκιά ανάμνηση. Και σίγουρα, τους έδωσε τη δυναμική να διεκδικήσουν μια θέση στον μαγειρικό κόσμο, εκτός πλατό.

Εδώ, μια παίκτρια έφτασε στον τελικό, η Σπυριδούλα Καραμπουτάκη, αλλά η αίσθηση που άφησε ήταν γλυκόπικρη. Δεν κέρδισε τελικά, αλλά τι σημασία έχει; Το ριάλιτι εξέθεσε τόσο πολύ τις αδυναμίες του χαρακτήρα της, που και να κέρδιζε, θα ήταν μάλλον η πιο μισητή νικήτρια που έχει βγει ποτέ από τηλεοπτικό διαγωνισμό. Αναρωτιέμαι, δηλαδή, τι κέρδισε τελικά αυτή η κοπέλα από τη συμμετοχή της, εκτός από μερικές χιλιάδες haters, οι οποίοι θα της υπενθυμίζουν για χρόνια πόσο εκνευριστική τη θεωρούν.

Το ελληνικό «MasterChef» μοιάζει να είναι εντελώς αντρική υπόθεση, ένα γκέτο, όπου δεν υπάρχουν πολλές θέσεις για τις γυναίκες. Ούτε καν οι διακεκριμένες ελληνίδες σεφ έχουν ισότιμη πρόσβαση. Σπανίως βλέπουμε μια γυναίκα σεφ να έρχεται ως guest σε κάποιο επεισόδιο, ενώ καμία γυναίκα δεν έχει μπει μέχρι τώρα, ως μέλος, στην ομάδα των κριτών.

Και κάπως έτσι, ερχόμαστε στη φετινή σεζόν του ριάλιτι. Που παραμένει ριάλιτι, ως επί το πλείστον, και συνεχίζει να εστιάζει σε αδυναμίες και μικρότητες. Παρόλα αυτά, έχουν ξεπηδήσει από εκεί μέσα μερικοί δυνατοί παίκτες, των οποίων οι ωραίοι χαρακτήρες δεν αφήνουν το κακό ριάλιτι να νικήσει. Και ένας από αυτούς, είναι (επιτέλους!) μια γυναίκα.

Η Μαργαρίτα Νικολαΐδη, μια 27χρονη από την Καλλονή Λέσβου, είναι η πρώτη ελληνίδα παίκτρια που φτάνει στον τελικό του μαγειρικού ριάλιτι, έχοντας κερδίσει την προσοχή για τους σωστούς λόγους. Για την ικανότητα, τη φαντασία και για το μαγειρικό ταλέντο της, το οποίο ξεδιπλώνεται χωρίς να καλύπτεται από αδυναμίες χαρακτήρα. Είναι μια αγαπητή παίκτρια, από κοινό και συμπαίκτες, ένα φαβορί που κέρδισε αυτόν τον τίτλο με το μαγειρικό σπαθί του. Και που αν, τελικά, κρατήσει το χρυσό, θα μας αφήσει εκείνη τη γλυκιά ανάμνηση που τόσο έχουμε ανάγκη.

Δεν θα είναι απλώς η πρώτη Ελληνίδα Master Chef. Θα είναι μια Ελληνίδα Master Chef που εκτιμάμε, ένα πρότυπο παίκτριας που δικαιώνει το, αδικημένο σ’ αυτόν τον διαγωνισμό, γυναικείο φύλο.

ΥΓ. Η Μαρίνα Ντεμολλάι είναι η δεύτερη παίκτρια που φτάνει φέτος στην τελική ευθεία. Είναι ικανή μαγειρικά, αλλά ο εκρηκτικός χαρακτήρας της έχει συχνά τον πρώτο λόγο. Οπως και να έχει, αν περάσει κι αυτή στον τελικό, θα έχουμε μια μάχη γυναικών. Κάτι που επίσης θα συμβεί για πρώτη φορά στο ελληνικό «MasterChef».