Ο Νόμος του Μέρφι λέει ότι αν είναι να πάει κάτι άσχημα, τότε θα πάει. Και η κοινή λογική λέει ότι αν προσπαθήσεις να κρατήσεις πολλά ποτήρια με ένα χέρι, το πιθανότερο είναι να σου σπάσει κάποιο. Ενδεχομένως και όλα.
Στο διάστημα που είναι Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε τρεις βασικές επιλογές. Να συγκρουστεί με τους δανειστές, να λύσει το Μακεδονικό και να επιχειρήσει καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.
Η πρώτη επιλογή ξέρουμε και πού οδήγησε και πόσο κόστισε.
Η δεύτερη επιλογή δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει. Ωστόσο στο βάθος του δρόμου δεν αχνοφαίνεται κάτι καλό. Εγώ και εσείς (εγώ δηλαδή…) μπορεί να πιστεύουμε ότι η συμφωνία είναι καλή με λειτουργική προοπτική. Το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας διαφωνεί. Δεν έσπειρε κάποιος εθνικισμό και φύτρωσαν ακροδεξιοί. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέφυγε τις ευρύτερες συναινέσεις, επιχειρώντας να εγκλωβίσει ή και να διασπάσει τη ΝΔ. Τώρα κινδυνεύει να πάει σε εκλογές με διακύβευμα εθνικό θέμα, δίνοντας στους αντιπάλους του το δικαίωμα να τον εγκαλούν για ενδοτικότητα. Και υπενθυμίζει με κάθε τρόπο ποιος κι υπό ποιες συνθήκες στηρίζει την κυβέρνηση.
Η τρίτη επιλογή ήταν η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο. Χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης. Διότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ανεξαρτησία μας. Αν μη τι άλλο, τα πλεονάσματα της υπερφορολόγησης δίνουν περιθώρια αντοχής εκτός αγορών. Μόνο που αν βρίσκεσαι εκτός αγορών δεν είσαι κανονική χώρα. Τα μνημόνια τελείωσαν μόνο για τους δανειστές. Εμείς παραμένουμε υπό επιτροπεία, χωρίς τα λεφτά τους και εκτός αγορών
Με το αφήγημα της καθαρής εξόδου, ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της ΔΕΘ βγάζοντας παροχές από την τσέπη.
Πώς περίμενε ότι θα συμπεριφερθούν οι διεθνείς αγορές; Θα μείωναν τα επιτόκια δανεισμού; Ας είμαστε σοβαροί. Για να δανείσουν ποιον; Μία χώρα με κυβέρνηση που στηρίζεται στον Καμμένο ή σε κρυφές εφεδρείες, με διάθεση προεκλογικών παροχών και τράπεζες στο «κόκκινο». Και πώς να μην είναι οι τράπεζες στο «κόκκινο» όταν το «Δεν πληρώνω» μεταφέρθηκε και στα δάνεια ως πολιτική άποψη;
Ο Τζανακόπουλος λέει ότι οι τράπεζες είναι καλά. Πριν από δύο μήνες το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Ποιον θα πιστεύατε αν δουλεύατε στις αγορές; Ακόμα και η σημειολογία των κυβερνητικών αντανακλαστικών είναι προβληματική: η πίεση στο Χρηματιστήριο προκάλεσε πανικό και σύσκεψη στο Μαξίμου. Απόντος του κεντρικού τραπεζίτη. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι. Ο Τύπος γράφει ότι επιθυμία του Μαξίμου είναι η απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα και η αντικατάστασή του από τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Αν, ως άνθρωπος των αγορών, αμφιβάλλατε για την οικονομία της χώρας, έχετε λόγους να εγείρετε ενστάσεις και για τη σοβαρότητά της.
Τίποτα δεν πάει καλά στον Πρωθυπουργό στην αρένα της πολιτικής και στον στίβο της οικονομίας. Θα κερδίσει, βέβαια, τη μάχη των συντάξεων. Ε, και; Ποιος σε ψηφίζει επειδή δεν του έκοψες τη σύνταξη; Έτσι δε και φύγει το καπάκι και από την κατσαρόλα της ΔΕΗ, θα είναι σαν να σκάει στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός. Θα πρόκειται για την ίδια τη χώρα.