O Τσίπρας χαμογελά στον Καμμένο στη συζήτηση για τις Πρέσπες. Τι συμβαίνει μεταξύ τους; | Nikos Libertas / SOOC
Απόψεις

Μία κυβέρνηση που εκβιάζεται

Είναι πλέον εμφανές, ότι ο Πάνος Καμμένος ζητεί αντίτιμο για να μην ανοίξει το στόμα του. Και η κυβέρνηση δείχνει πρόθυμη να μοντάρει τον Κανονισμό της Βουλής προκειμένου οι ΑΝΕΛ να διατηρήσουν τα προνόμια του κοινοβουλευτικού κόμματος. Ομως, πόσο μπορεί να σταθεί μία κυβέρνηση που εκβιάζεται;
Κώστας Γιαννακίδης

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ αναμένεται σήμερα να παραδώσει την έδρα του και να πάει σπίτι του για να προβάρει τα ρούχα του Αριστερού, καθώς πρόκειται να πολιτευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική του διαδρομή μας έχει δείξει ότι διακρίνεται από υψηλή προσαρμοστικότητα όταν αλλάζει κομματικό περιβάλλον και, εν τέλει, ο τελευταίος λόγος ανήκει στους ψηφοφόρους.

Τη θέση του θα καταλάβει ο άνθρωπος που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, αυτός που θα προκαλούσε αμηχανία στον Ιούλιο Βερν, ο κάτοχος της πιο πολύτιμης κάρτας μιλίων στον κόσμο, ο Τέρενς Κουίκ. Όμως ο Τέρενς δεν μιλιέται με τον Πάνο Καμμένο και έτσι, μόλις σηκώσει το χέρι από το Ευαγγέλιο, θα υπογράψει την επιστολή ανεξαρτητοποίησης. Οι ΑΝΕΛ θα μείνουν με πέντε βουλευτές, αλλά δεν θα έχουν Κοινοβουλευτική Ομάδα καθώς ο Αριστείδης Φωκάς, ο άνθρωπος με την γκαζόζα, αποκτήθηκε με μεταγραφή από την Ένωση Κεντρώων.

Χθες το πρωί ο Πάνος Καμμένος περίπου απείλησε ότι θα ανοίξει το στόμα του και η μπόχα θα σκοτώσει την κυβέρνηση μέχρι την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στη λαμπρή επέτειο της πρώτης παρέλασης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τότε που, υπό καταρρακτώδη βροχή, είδαμε παραδοσιακούς χορούς στην Λεωφόρο Αμαλίας. Λίγες ώρες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περίπου δήλωσε ότι είναι κρίμα και άδικο να διαλύεται μία Κοινοβουλευτική Ομάδα που ο λαός έστειλε στη Βουλή -όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση αυτή υπάρχει για να κρατάει χαρούμενο τον λαό. Και μέχρι να φύγει η μέρα η πολιτική πιάτσα εξέταζε τα σενάρια με τα οποία ο Πάνος Καμμένος μπορεί να διατηρήσει το γραφείο του πολιτικού αρχηγού στο πιο εμβληματικό κτίριο της πρωτεύουσας. Πώς θα γίνει αυτό; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Ας πούμε ο αριθμός των πέντε βουλευτών που συγκροτεί Κ.Ο να μειωθεί στους τέσσερις. Ίσως και στους τρεις, για να βολευτεί και ο Σταύρος που, αν μη τι άλλο, έχασε την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού για το Μακεδονικό.

Μόνο που δεν τους έπιασε ο πόνος για τον Θεοδωράκη. Άλλωστε αυτός στέλνει τα αναθέματα του στη Νέα Δημοκρατία, εν ανάγκη το Μαξίμου θα του έβαζε και μία μεγαφωνική εγκατάσταση στη Σεβαστουπόλεως, να ακούγεται πιο δυνατά. Ο καημός τους είναι ο Καμμένος και, κυρίως, αυτά που θα μπορούσε να πει. Το μόνο, λοιπόν, που δεν μας είπε χθες ο Τζανακόπουλος, είναι ότι η κυβέρνηση εκβιάζεται και δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Ακόμα και αν δεν είναι έτσι, η αντίδραση του Μαξίμου μας επιτρέπει να το υποψιαστούμε.

Παράλληλα, όμως, ενδέχεται να συμβεί και κάτι άλλο.

Η αλλαγή του κανονισμού να επιτρέψει τη σύσταση μίας νέας Κ.Ο που θα λέγεται «Οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ» και θα αποτελείται από Κουίκ, Κουντουρά, Κόκκαλη, Δανέλλη και Παπακώστα. Αν κολλήσει από δίπλα και κανένας Θεοχαρόπουλος, τότε είναι όλοι χαρούμενοι. Η κυβέρνηση έχει δεδηλωμένη και δια κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, ενώ ο Καμμένος παραμένει πολιτικός αρχηγός, ενδεχομένως και ο Θεοδωράκης.

Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο; Τι να σας πω, με αυτά που έχουμε δει, καλό είναι να εξετάζονται όλα όσα πέφτουν στο τραπέζι. Δείχνει πάντως δύσκολο με βάση τις τελευταίες δηλώσεις του Θεοχαρόπουλου που επιμένει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά βάση, λοιπόν, το θέμα είναι ο Καμμένος που εμφανίζεται περίπου ως κάτι ανάμεσα σε Σαμψών και Σαμουήλ στο Κούγκι. Και μετά, αφού διατηρήσει την ΚΟ και διαπιστώσει ότι τους έχει στο χέρι, το επόμενο βήμα θα είναι να τους δίνει και νομοσχέδια προς ψήφιση, υψώνοντας το αντίτιμο της σιωπής του. Μπορεί να σταθεί έτσι κυβέρνηση ως το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της; Δύσκολο, έως αδύνατο.