Η ακαδημαϊκή βιβλιογραφία φαίνεται παγκοσμίως να εστιάζει υπερβολικά σε αυτό που εύστοχα συμπυκνώθηκε στο ερώτημα «γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη». Υπάρχει όμως πάντα, ακόμα κι αν δε λαμβάνει την προσοχή που του αξίζει από το κοινό και το αντίθετο ερώτημα: γιατί και πώς επιτυγχάνουν τα έθνη, πώς τα κράτη μπορούν να πάνε ένα βήμα μπροστά αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τις προκλήσεις και ευρισκόμενα στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας.
Ως απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα δεσπόζει αυτό που στην οικονομική επιστήμη ονομάστηκε υπόδειγμα οικονομικής μεγέθυνσης, του νομπελίστα Robert Solow: για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη χρειάζεται, πρώτον αύξηση του εργατικού δυναμικού και άρα αύξηση του πληθυσμού και, δεύτερον τεχνολογική εξέλιξη, η οποία περαιτέρω αναλύθηκε από τα μοντέλα «ενδογενούς ανάπτυξης» του επίσης νομπελίστα Paul Rommer.
Οι πηγές της τεχνολογικής εξέλιξης στις ημέρες μας είναι πολύ πιο εντοπισμένες από ό,τι στο παρελθόν. Η εξέλιξη στο τεχνολογικό επίπεδο δύσκολα μπορεί να λάβει το χαρακτήρα μεμονωμένων, διασπαρμένων και ασυντόνιστων βημάτων. Προέρχεται σήμερα από συγκεκριμένες εταιρείες-κολοσσούς που έχουν την οικονομική δύναμη αλλά και την τεχνογνωσία να προχωρήσουν την τεχνολογική γνώση αλλά και την προσβασιμότητα του κοινού σε αυτή ένα βήμα παραπέρα, αξιοποιώντας παράλληλα καινοτομίες που παρέχονται από νεοφυείς επιχειρήσεις.
Aν μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας επιθυμεί να ακολουθήσει τον σίγουρο δρόμο για την οικονομική μεγέθυνση δεν έχει παρά να επιχειρήσει να προσελκύσει επενδύσεις από αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις. Να τις κάνει να την εμπιστευτούν, να μεταφέρουν δραστηριότητές τους στη χώρα μας και έτσι να επωφεληθούμε πολλαπλά, όχι μόνο από τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο τέτοιων επενδύσεων στη χώρα αλλά και από τη σύνδεσή της με τους κολοσσούς που ηγούνται της τεχνολογικής προόδου και μέσω αυτής με τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην ελληνική αγορά.
Στα πλαίσια αυτά, συνιστά κάτι παραπάνω από πηγή αισιοδοξίας το γεγονός πως λίγες μόνο μέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Microsoft για μια γιγαντιαία επένδυση στη χώρα μας στον τομέα του cloud, δημοσιεύεται η είδηση πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με έναν άλλον τεχνολογικό κολοσσό, την Amazon Web Services, προκειμένου να επενδύσει στην Ελλάδα. Φαίνεται λοιπόν πως το φιλομεταρρυθμιστικό πνεύμα που φιλοδοξεί να καλλιεργήσει η χώρα μας δεν είναι γενικού και διακηρυκτικού περιεχομένου αλλά δομημένο και εντοπισμένο σε εκείνους τους κλάδους που μπορούν να αποδώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας: επενδύσεις από τεχνολογικούς κολοσσούς, παράλληλα με την κινητροδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων.
Ειδήσεις σαν κι αυτές δημιουργούν σαφέστατα ένα θετικό κλίμα για τη χώρα. Επιπλέον, η πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα κοινωνό των μεγάλων τεχνολογικών εξελίξεων των επομένων ετών. Και έτσι όχι μόνο να μεγεθύνουμε την οικονομία μας μέσω της τεχνολογικής προόδου αλλά να καταφέρουμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα και στην άλλη μεριά του «υποδείγματος του Solow»: να αυξήσουμε το δυναμικό μας μέσω της επιστροφής των νέων από το εξωτερικό, χάρη στη δημιουργία μιας νέας, ανταγωνιστικής και αξιοκρατικής αγοράς εργασίας.