| CreativeProtagon
Απόψεις

Καριέρα ιερέας και 4.000 τακτοποιήσεις

Οι κρατικοί υπάλληλοι-ιερείς που αντιστάθηκαν στον εμβολιασμό (και ακόμα πολλοί αντιστέκονται) και που έπρεπε να τους «πάμε» στράτα-στρατούλα για να υπακούσουν (όσοι υπάκουσαν) — τώρα πρέπει να μονιμοποιηθούν. Αυτό ήταν το μόνο ατακτοποίητο που έμενε στην κοινωνία μας και ήταν πια η ώρα του να τακτοποιηθεί;
Ρέα Βιτάλη

Είναι από τις ειδήσεις που σε οδηγούν να κάνεις τον σταυρό σου και με τα δυο τα χέρια. Είναι από τις ειδήσεις που κλωτσάει η λογική και ανεβαίνει θυμός με τη μία! Ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος «συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος… προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως. Στο δεύτερο μέρος της Συνεδρίας θα παραστεί ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την Ερίτιμο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως».

Και τι (όπως τουλάχιστον γράφτηκε σε όλον τον Τύπο) θα ανακοίνωνε ο Εξοχώτατος μετά της Εριτίμου; Νομοθετική ρύθμιση ώστε να τακτοποιηθούν-μονιμοποιηθούν 4.000 θέσεις ιερέων που υπάρχουν και δεν υπάρχουν. Αυτά τα εκκρεμή νόμιμα-μη νόμιμα. Δυσκολεύεστε να καταλάβετε;

Με νόμο από το 1945 (αρχή Εμφυλίου) έχουν αναγνωριστεί 6.000 έγγαμοι κληρικοί. Αρχικά η απόφαση ήταν να αμείβονται από τρεις πηγές. Από τον ιερό ναό, τους ενορίτες και το κράτος. Στη διάρκεια των χρόνων έμεινε η υποχρέωση της μισθοδοσίας μόνο στο κράτος. Αντιστοίχως, από ιδρύσεως κράτους, τα όρια υπάρχουν για να τα σπάμε, αφού στην πορεία θα βρεθεί τρόπος (καλή ώρα) να τακτοποιηθούν τα πέραν των ορίων. Κι έτσι, διαχρονικά χειροτονήσαμε –αβέρτα– και άλλους 4.000 να μας βρίσκονται. Λεφτά πάντα υπήρχαν. Η Εκκλησία χειροτονούσε, «παρακαλώ, εμβάσατε μισθοδοσίαν» διαμήνυε και το κιμπάρικο κράτος πλήρωνε.

Μα αφού η σύμβαση ήταν για 6.000; Πώς πληρώνονταν οι επιπλέον; Κάπως! Τι τα ψάχνεις; Μέχρι που ήρθε η κακιά Τρόικα (εμείς οι καλοί) και αναδύθηκε το θέμα. Μαζί με τόσα και τόσα άλλα. Και απαίτησαν ενιαία Αρχή Πληρωμής για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Ημείς τότε βγάλαμε απόφαση για όποιον εισέρχεται στους κόλπους της Εκκλησίας μας να υπάρχει έγκριση ολόκληρου του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για την ταμπακιέρα; Σε εκκρεμότητα το θέμα. Αλλάζει σελίδα η ιστορία, υπουργός Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Γαβρόγλου δηλώνει: «Εάν το Ελεγκτικό Συμβούλιο ζητήσει να μάθει γιατί μισθοδοτούνται όλοι αυτοί οι πέραν των οργανικών θέσεων ιερώμενοι, μπορεί να βρεθούν στον αέρα». Αυτό είναι το μόνο δράμα! Οτι «μπορεί να βρεθούν στον αέρα» οι επιπλέον του Δημοσίου —και σπανίως του ιδιωτικού τομέα.

Σε εκκρεμότητα πάλι το θέμα και αναταραχή στους παπάδες. Και τώρα; Τι κάνουμε τώρα; Που, μάλιστα, η ιεροσύνη είναι η νέα καριέρα. Ο,τι για όλα! Τακτοποίηση. Στο κάτω κάτω, δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός με επιπλέον μισθοδοσία. Πληρώνονται ήδη εκ Θεού! Οι κρατικοί υπάλληλοι-ιερείς που αντιστάθηκαν στον εμβολιασμό (και ακόμα πολλοί αντιστέκονται) και που έπρεπε να τους «πάμε» στράτα-στρατούλα για να υπακούσουν (όσοι υπάκουσαν)…

Πριν στεγνώσει το δράμα των λαών από μια παγκόσμια τραγωδία με άγνωστο το αύριο… Εξαγοράζουν αυτομάτως. Τακτοποιούν «εκκρεμότητες» που οι ίδιοι πότισαν κατά παράβαση της συμφωνίας του ’45 και ο Πρωθυπουργός, σε μια σειρά Πρωθυπουργών που κλώτσαγαν την μπάλα, συμμαχεί. Θωρακίζουν 10.000 υπαλλήλους από 6.000 μιας αρχικής σύμβασης, έστω και αν καταπατήθηκε. Θω-ρα-κί-ζουν. Μήπως να ζητήσουν από την επαύριο και άλλους για ανάγκες που έχουν εν τω μεταξύ προκύψει;

Οι μόνοι εκτός ΑΣΕΠ, με θολά κριτήρια πρόσληψης, ένα κράτος εν κράτει. Αναρωτιέμαι, αυτό ήταν το μόνο ατακτοποίητο που έμενε στην κοινωνία μας και ήταν πια η ώρα του να τακτοποιηθεί; Κάτι τέτοια σπέρνουν θυμούς και θερίζουμε θύελλες άτακτων αντιδράσεων. Βοήθειά μας!

ΥΓ. Αν για τους επιπλέον έκλεισαν τα μάτια όλες οι κυβερνήσεις, η όποια κυβέρνηση αναλάβει να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα διαρκείας (γιατί δεν έχει άλλες) οφείλει τα σφραγίσει και πάλι την αρχική σύμβαση των 6.000 εις την αιωνιότητα. Με την, έστω, ανάληψη της ευθύνης των 4.000 –και μόνον– μέχρι την άνοδό τους στα ουράνια. Αυτό λέει η πρακτική (αν σώνει και ντε πρέπει να λυθεί) και όχι το διαρκείας αλισβερίσι.