| CreativeProtagon
Απόψεις

Η «βολική» νευρική ακινησία

Στην Αθήνα άπαντες γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία. Και τότε στο εσωτερικό θα ανοίξουν παράλληλα μέτωπα ανάμεσα σε εκείνους που θα προκρίνουν διάλογο επί διευρυμένης ατζέντας και σε εκείνους που, ουσιαστικά, θα απορρίπτουν ακόμα και τις απλές χειραψίες
Κώστας Γιαννακίδης

Θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής; Οχι. Το πιθανότερο είναι ότι ακόμα και τον Μάρτιο, όταν η Ε.Ε θα επανεξετάσει τη στάση της Τουρκίας, με γνώμονα και τη διαχείριση Μπάιντεν, οι πραγματικές κυρώσεις δεν θα εμφανιστούν στο τραπέζι. Είναι πολλά τα λεφτά. Τόσο πολλά, που η τελευταία σύνοδος έκανε ότι δεν άκουσε τα «γαλλικά» που ανταλλάσσουν ο Μακρόν με τον Ερντογάν. Αν ο Μητσοτάκης έχει παράπονα, τότε ο Μακρόν δικαιούται να βάλει τις φωνές.

Σε επίπεδο εντυπώσεων, το πρόβλημα του Μητσοτάκη έχει να κάνει με τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας. Μέχρι πριν τρεις μέρες «δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε» ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Τώρα μιλάμε για τον Μάρτιο. Το αποτέλεσμα, βέβαια, δεν πρέπει να εξέπληξε την Αθήνα. Απλώς η κουβέντα περί κυρώσεων συντηρεί την πίεση προς τους εταίρους. Και ούτως ή άλλως, η μεταφορά των ελληνοτουρκικών στην ενδοευρωπαϊκή συζήτηση εγγράφεται στα θετικά. Είναι και κάτι ακόμα: η Αθήνα δεν δέχεται, τουλάχιστον υπό το φως των προβολέων, πίεση για διάλογο με την Τουρκία. Δέχεται διακριτικές παραινέσεις. Ενδεχομένως δε, να είναι μία συνθήκη νευρικής ακινησίας που αυτή τη στιγμή ευνοεί τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Στην Αθήνα άπαντες γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία. Και τότε στο εσωτερικό θα ανοίξουν παράλληλα μέτωπα ανάμεσα σε εκείνους που θα προκρίνουν διάλογο επί διευρυμένης ατζέντας και σε εκείνους που, ουσιαστικά, θα απορρίπτουν ακόμα και τις απλές χειραψίες με τους Τούρκους. Δεν αποκλείεται δε, τα ελληνοτουρκικά να αποτελέσουν θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων με προβολή σε εκλογικό ορίζοντα, αναδεικνύοντας παράλληλα και το υπόγειο ρήγμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος -κάτι τέτοιο περιμένει η πλευρά Σαμαρά για να ξιφουλκήσει.

Δεδομένων των συνθηκών, λοιπόν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βολεύεται με το ανομολόγητο δόγμα που υιοθέτησαν και όλοι οι προηγούμενοι: την ακινησία. Με μία κατσαρόλα που βράζει, αλλά το καπάκι μένει στη θέση του και έξω δεν χύνεται ούτε σταγόνα νερό.