Στο Ποτάμι αποφάσισαν να ψηφίσουν κατά συνείδηση για το Μακεδονικό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης θα υπερψηφίσουν, ενώ Ψαριανός και Αμυράς θα καταψηφίσουν. Δίπλα στο όνομα του Λυκούδη πρέπει να τοποθετηθεί αστερίσκος, καθώς δεν ήταν στη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι στέκεται θετικά ενώπιον της συμφωνίας.
Δεν μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Αν ετίθετο θέμα κομματικής πειθαρχίας, δεν θα υπήρχε κοινοβουλευτική ομάδα. Και αν υιοθετούσαν τη στάση της αποχής, θα ετίθετο θέμα πολιτικής αξιοπρέπειας: δεν γίνεται ένα κίνημα που ιδρύθηκε με μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό να σιωπά στην πιο κρίσιμη ψηφοφορία αυτής της Βουλής. Στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση του εκπροσώπου Τσιόδρα για υπερψήφιση της συμφωνίας, αρκεί ο Τσίπρας να προχωρούσε στην προκήρυξη εκλογών. Κάτι τέτοιο, όμως, ανήκει στη σφαίρα του ανέφικτου.
Η επίλυση του Μακεδονικού βρίσκεται στα προγραμματικά/συνεδριακά κείμενα του Ποταμιού που, υπενθυμίζεται, υποδέχθηκε τη συμφωνία με θετικά σχόλια και τη χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για την αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ. Επίσης άπαντες γνώριζαν ότι οποιαδήποτε απόφαση και αν έπαιρναν, θα έβρισκαν κάποιον απέναντί τους. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα δεχθούν θεσμική κριτική από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Θεοδωράκης συνηθίζει να λέει στους συνομιλητές του ότι ποτέ και κανένας από τη Νέα Δημοκρατία δεν τους κάλεσε να καταψηφίσουν τη συμφωνία. Τώρα ο ίδιος δύναται να ισχυριστεί ότι στάθηκε συνεπής απέναντι στις θέσεις και στη συνείδησή του. Αξιολόγησε την ιστορική διάσταση ως σημαντικότερη από τη συγκυριακή, συνυπολογίζοντας και τα όποια ερείσματα διαθέτει στον ευρωπαϊκό χώρο. Άλλωστε το πιθανότερο είναι ότι ο Τσίπρας θα είχε τους 151 και χωρίς τους ποταμίσιους. Θα σήκωνε Ζουράρι και Κόκκαλη από τον πάγκο, υπάρχει και ο Θεοχαρόπουλος.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα το Μακεδονικό θα κλείσει. Θα γίνει βέβαια και το συλλαλητήριο στην Αθήνα, θα εκδηλωθούν αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα, θα σηκωθούν οι τόνοι στη Βουλή. Όμως το θέμα θα τελειώσει αν και είναι εξαιρετικά πιθανό να πάμε σε εκλογές όπου θα αλληλοκατηγορούνται οι «κλέφτες» με τους «εθνοπροδότες».
Σημασία έχει ότι αν οι εκλογές γίνουν την άνοιξη, στα τέλη Ιουνίου κανένας δεν θα θυμάται το Μακεδονικό. Ένα χρόνο μετά, δεν θα ασχολείται κανείς. Εδώ έχουμε καταπιεί ολόκληρο Κυπριακό, στο Μακεδονικό θα κολλήσουμε;
Και προς το παρόν, αντί η κυβέρνηση να ασχολείται με αφισοκολλητές και γραφικούς ακτιβιστές, χαρακτηρίζοντας «ακροδεξιούς» τους πολίτες που διαμαρτύρονται, ας μας πει ποιοι χρηματοδοτούν το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.