Ο κατά ομολογία του δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, προσέρχεται στο δικαστήριο. Μετά το πέρας της διαδικασίας επιστρέφει στο σπίτι του | INTIMENEWS
Απόψεις

Γιατί «κρατάνε» τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Μία κυβέρνηση της Αριστεράς θα αξιοποιούσε το έπακρο την πολιτική και επικοινωνιακή ευκαιρία: επί των ημερών της τα μέλη μίας φασιστικής οργάνωσης, που ελέγχεται ως εγκληματική, κάθονται κάθε μέρα στο εδώλιο των κατηγορούμενων. Όμως η κυβέρνηση έχει δύο βασικούς λόγους για να καθυστερεί η δίκη
Κώστας Γιαννακίδης

«Το δικαστήριο συνεδριάζει δέκα φορές το μήνα και τούτο διότι δεν υπάρχει ειδική αίθουσα για να διεξάγεται η διαδικασία σε πιο τακτική βάση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η δίκη της Χρυσής Αυγής εξελίσσεται με εξοργιστικά αργό ρυθμό.

Θα περίμενε κανείς ότι μία αριστερή κυβέρνηση θα διαμόρφωνε καταλλήλως ακόμα και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας προκειμένου να δικαστούν φασίστες. Μία κυβέρνηση της Αριστεράς θα αξιοποιούσε το έπακρο την πολιτική και επικοινωνιακή ευκαιρία: επί των ημερών της τα μέλη μίας φασιστικής οργάνωσης, που ελέγχεται ως εγκληματική, κάθονται κάθε μέρα στο εδώλιο των κατηγορούμενων, λογοδοτώντας ενώπιον λαού και δικαστών.

Όμως, όχι. Η κυβέρνηση της Αριστεράς αδιαφορεί για την ανεπάρκεια των υποδομών που θα διευκόλυναν και επιτάχυναν τη διαδικασία. Δεν ενοχλείται που ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα κοιμάται σπίτι του. Δεν ντρέπεται μπροστά στην οδύνη της Μάγδας Φύσσα που εδώ και χρόνια περιμένει την ετυμηγορία.

Η κυβέρνηση έχει δύο βασικούς ανομολόγητους λόγους για να μη διευκολύνει τη διεξαγωγή της δίκης.

Ο πρώτος λόγος είναι εκλογικός. Το Μαξίμου δεν επιθυμεί να υπάρξει μία καταδικαστική απόφαση, ακόμα και εις βάρος του Ρουπακιά, πριν τις εκλογές. Στόχος είναι να παραμείνει άθικτη η σημερινή εικόνα της Χρυσής Αυγής μήπως και συγκρατήσει καμιά ακροδεξιά ψήφο που μπορεί να ξέφευγε προς τη Νέα Δημοκρατία. Ενδεχόμενη καταδίκη βουλευτών με αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων θα έκανε τα πράγματα χειρότερα. Οι Κασιδιάρηδες είναι χρήσιμοι εκεί έξω, όπως ήταν και την εποχή των Αγανακτισμένων.

Ο δεύτερος λόγος έχει μετεκλογική στόχευση. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι είναι ισχυρή η πιθανότητα απαλλαγής των χρυσαυγιτών από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Θα προτιμούσαν, λοιπόν, αυτή η απόφαση να εκδοθεί μετά τις εκλογές, με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, θα μπορεί εύκολα να ισχυριστεί ότι η Δεξιά βγάζει καθαρούς τους χρυσαυγίτες. Ούτως ή άλλως η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητη κατά βούληση, όπως βολεύει τον Πολάκη.

Κάπως έτσι, ο Τζανακόπουλος είναι πρόθυμος να μιμηθεί μέχρι και τον θόρυβο που έκαναν οι χειροπέδες του Γιάννου, αλλά δεν έχει και μεγάλη διάθεση να συζητήσει για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μετά τις εκλογές, μπορεί να αλυσοδεθεί έξω την αίθουσα της δίκης. Χρησιμοποιώντας, συμβολικά, τις χειροπέδες του Γιάννου.