| CreativeProtagon
Απόψεις

Εγώ και ο Ελον Μασκ

Και οι δυο μας έχουμε επενδύσει σε κρυπτονομίσματα. Εκείνος 1,5 δισ δολάρια, εγώ 50 ευρώ. Και διαπιστώνω ότι οι τοποθετήσεις σε κρυπτονομίσματα αρχίζουν σταδιακά να θυμίζουν κάτι από την τρέλλα του ελληνικού Χρηματιστηρίου στη δεκαετία του '90. Πού θα οδηγήσει αυτό; Σε κάτι καλό ή σε αφανισμό της «μαρίδας» και μάλιστα σε πλανητικό επίπεδο;
Κώστας Γιαννακίδης

Αποφάσισα να γίνω επενδυτής διεθνούς εμβέλειας. Κατέβασα την εφαρμογή στο κινητό, έβγαλα σέλφι, φωτογράφισα την ταυτότητά μου και έκανα εγγραφή στην υπηρεσία που εδρεύει στο Λονδίνο. Αμέσως μετά, μετέφερα στον λογαριασμό μου 50 ευρώ. Δεν παίζω στοίχημα, μόνο κανένα Τζόκερ στη χάση και στη φέξη. Δικαιούμαι, λοιπόν, να δοκιμάσω την τύχη μου (γνώσεις δεν υπάρχουν ούτε για αστείο) στα κρυπτονομίσματα.

Σκέφτηκα έξυπνα και έκανα διασπορά του κινδύνου, δεν έβαλα όλα τα αβγά στο ίδιο καλάθι. Μοίρασα το ποσό ανάμεσα σε Bitcoin και Ethereum. Από 25 ευρώ σε κάθε νόμισμα. Ενα Bitcoin κοστίζει περίπου 40.000 ευρώ. Και ένα Ethereum είναι στα 1.265 ευρώ. Βαριέμαι να υπολογίσω τι ποσοστό κατέχω ανά κρυπτονόμισμα. Όμως, αν μη τι άλλο, έχω πλέον κάτι να με ενώνει με τον Ελον Μασκ. Αυτός επένδυσε 1,5 δισ δολάρια στο Bitcoin. Εγώ 25 ευρώ. Μαντέψτε, πάντως, ποιος από τους δύο κοιμάται πιο ήσυχα τα βράδια. Όπως και να έχει, εγώ είμαι με τον Ελον. Ο Μπάφετ, που χαρακτήρισε «φούσκα» το Bitcoin, είναι απέναντί μου. Έχουμε συγκρουόμενα συμφέροντα.

Τέλος πάντων, την ώρα που γράφω αυτό το κομμάτι συμπληρώνονται ακριβώς δύο μέρες από την πραγματοποίηση της επένδυσής μου. Μπαίνω στην εφαρμογή και βλέπω ότι η περιουσία μου σε κρυπτονομίσματα ανέρχεται στα 55,60 ευρώ. Κοινώς είχα μία απόδοση άνω του 10% μέσα σε 48 ώρες. Το βλέπω και κάνω τους αναπόφευκτους υπολογισμούς. Σκέφτομαι ότι αν είχα ρίξει ένα χιλιάρικο, θα κέρδιζα ένα εύκολο κατοστάρικο. Δεν συζητώ βέβαια για μεγαλύτερα ποσά. Αν μπορούσα να βάλω δέκα χιλιάρικα, θα είχα βγάλει ένα χιλιάρικο έτσι για πλάκα. Αλλά εκεί ακριβώς βρίσκεται το μονοπάτι που σε οδηγεί στον κουβά. Η στιγμή που θα σκεφτείς να βάλεις όλα όσα έχεις, είναι η στιγμή που περιμένουν οι γνωρίζοντες για να ξεφορτωθούν το asset, να πάρουν τα ευρώ σου και να σε αφήσουν να κοιτάς τα charts όπως ο άνθρωπος που περιμένει ένα πλοίο το οποίο δεν θα φτάσει ποτέ.

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, όταν είχε βγει το Bitcoin σκέφτηκα, όπως και αρκετοί από σας φαντάζομαι, να αγοράσω μερικά. Δεν προχώρησα γιατί είπα ότι θα δώσω τα ευρώ μου σε κάποιον αετονύχη. Αν το είχα κάνει, τώρα θα ήμουν εκατομμυριούχος και θα έγραφα μόνο ταξιδιωτικά κείμενα. Ας είναι. Αν μεγαλώσουν τα κέρδη μου, σκέφτομαι να κινηθώ προς χρυσό ή ασήμι, δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Και αν με το καλό φτάσω στα 600 δολάρια, θα πάρω μία μετοχή της Tesla για να απευθύνομαι στον Μασκ, στο twitter, ως μέτοχος της εταιρείας του.

Ελεγα, λοιπόν, για τα κρυπτονομίσματα στο ραδιόφωνο και άρχισε να βρέχει μηνύματα από ανθρώπους που δεν είναι επενδυτές του πενηντάρικου, αλλά μιλάνε με χιλιάρικα και σηκώνονται μέσα στη μαύρη νύχτα να δουν την εξέλιξη των τιμών. Και συνειδητοποίησα ότι αυτή η ιστορία με τα κρυπτονομίσματα ενδέχεται να πάρει διαστάσεις αντίστοιχες με την τρέλα του Χρηματιστηρίου στα ‘90ς. Και τώρα είναι και πιο εύκολο. Κατεβάζεις την εφαρμογή, γράφεσαι στην υπηρεσία και ξεκινάς. Και δεν το κάνεις μόνο εσύ. Το κάνει και ο άλλος στη Βομβάη, στο Κέιπ Τάουν ή στο Μπουένος Αιρες.

Κοινώς η «μαρίδα» κολυμπάει πλέον σε όλον τον πλανήτη. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν έχουμε μπροστά μας την προοπτική για ένα παγκοσμιοποιημένο, αποκεντρωμένο οικονομικό σύστημα ή ένα σενάριο για μία ακόμα τραγωδία των μικρών. Ενδεχομένως να έχουμε και τα δύο. Εξαρτάται σε ποια φάση πέσεις. Πάμε γερά ρε Bitcoin!