«Η αλλαγή της Ευρώπης και η οικοδόμηση μίας ενωμένης δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης πέφτει στους ώμους των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.» Αυτό είναι! Απλώς δεν το είχε σκεφτεί κανείς. Και τι πρέπει να γίνει;
«Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει ριζικά αλλιώς κινδυνεύει με αποσύνθεση και διάλυση. Χρειάζεται ανάπτυξη και όχι αιώνια λιτότητα. Ενίσχυση της συνοχής και όχι αύξηση των ανισοτήτων.» Ακόμα δεν το βρήκατε; Μα, είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης! Και λες, εντάξει, o αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ξέρει τι χρειάζεται η Ευρώπη. Tίποτα περισσότερο από υλοποίηση της ατέρμονης ελληνικής μπουρδολογίας.
Στην Ελλάδα δεν καταλάβαμε τι ακριβώς συνέβη. Φοβούμαι δε, πώς δεν έχουμε τι δυνατότητα να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Εμείς δεν παρατηρούμε τα πράγματα. Εμείς έχουμε κολλήσει σε ένα View Master παλαιού τύπου που δείχνει την ίδια εικόνα. Ποια είναι η κυρίαρχη άποψη στην κυβέρνηση; «Φταίει η Ευρώπη της λιτότητας και των μνημονίων». Για το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού πολιτικού κόσμου, από αυτήν την ερμηνεία αρχίζουν τα πάντα. Και σε αυτήν τελειώνουν τα πάντα. Οι Βρετανοί ψήφισαν κατά της λιτότητας, των μνημονίων και της ανισότητας.
Να, το είπε και ο Αλέξης Τσίπρας που, Πρωθυπουργός είναι, οφείλει να πάει και ένα επίπεδο πιο πάνω σε ευρηματικότητα: «To αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό ή η αρχή μίας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, αλλαγή πολιτικών, για να υψώσουμε φράγμα στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. Για να επαναθεμελιώσουμε την Ευρώπη στις αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.» Κοινώς, να έχουμε να λέμε και, εν τέλει, στην Ευρώπη δεν θα δώσει και κανείς σημασία τι λένε οι πρωθυπουργοί των «μικρών».
Το Brexit δεν είναι αποτέλεσμα της λιτότητας και των μνημονίων. Είναι αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης του Βορρά με τον Νότο
Υπάρχουν και δηλώσεις που είναι πραγματικά αστείες. Ο Πάνος Καμμένος θύμισε ότι οι δημοσκόποι πέφτουν έξω, θύμισε ότι η Ελλάδα έδωσε τα φώτα του πολιτισμού και συμπέρανε ότι το μήνυμα του δημοψηφίσματος είναι πώς όλες οι χώρες απαιτούν δίκαιη αντιμετώπιση και να μην εκβιάζονται από πιστωτές. Ο Τέρενς είπε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται σε τραπεζίτες, ενώ ο Στέλιος ο Κούλογλου, ως ευρωβουλευτής που έχει πιο διευρυμένη ματιά, πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα επιβεβαιώνει την αποτυχία της γερμανικής ρητορικής.
Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν άσχημα νέα για μας. Διότι ένας λόγος για τον οποίοι οι Βρετανοί ψήφισαν έτσι είναι επειδή εκτίμησαν πως κινδυνεύουν να γίνουν τα κορόιδα του ευρωπαϊκού νότου. Τι πούλησε το «Leave» στους ψηφοφόρους; Την «ταλαιπωρία» από τις χώρες του Νότου, την απειλή της μετανάστευσης και τις «υπερβολικές» παροχές προς τους αλλοδαπούς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για να το πω αλλιώς, αν πήγαινε ο Παπαδημούλης και έλεγε τα ίδια στο Hyde Park, σήμερα μπορεί το νησί να έβγαζε κουπιά για να πάει πιο μακριά.
Το Brexit δεν είναι αποτέλεσμα της λιτότητας και των μνημονίων. Είναι αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης του Βορρά με τον Νότο. Το λέει και ο Τσίπρας κάπου στη δήλωση του: «Οι λαοί του Βορρά να θεωρούν ότι πληρώνουν τα σπασμένα του Νότου και οι λαοί του Νότου να θεωρούν δικαίως ότι ο Βορράς δεν στέκεται αλληλέγγυος απέναντί τους, αλλά τιμωρεί. Ετσι, το χάσμα διευρύνεται και οδηγεί στον εθνικό απομονωτισμό».
Ας σταματήσουν, λοιπόν, τα πολιτικά στελέχη την κενολογία, τα κλισέ και την παπαγαλία όσων εκφέρουν στα τηλεοπτικά πάνελ. Περιέχουν ηλιθιότητες και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Μπορούν πάντα να λένε ότι δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουν και ονειρεύονται, καθώς διαθέτουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και κάτι άλλο – ας πούμε την υποσαχάρια Αφρική.