Σκηνή από την επίμαχη παράσταση | TimeOut Cyprus
Απόψεις

Στον Μεσαίωνα ζείτε, δήμαρχε Σωτήρας Κύπρου;

Η παράσταση «Cock» του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ουσιαστικά απαγορεύθηκε από το δημοτικό συμβούλιο επειδή υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την εκκλησιαστική επιτροπή της πόλης, καθώς σε μια σκηνή δύο άνδρες φιλιούνται στο στόμα. Ο δήμαρχος τι έκανε;
Λίλα Σταμπούλογλου

Στο θεατρικό έργο «Cock» του Μάικ Μπάρτλετ, ένας ομοφυλόφιλος άνδρας διχάζεται και προσπαθεί να διαλέξει ανάμεσα στον επί πολλά χρόνια ερωτικό του σύντροφο και σε μια γυναίκα που μπήκε στη ζωή του. Το έργο πρωτοανέβηκε με επιτυχία το 2009 στο Royal Court Theatre του Λονδίνου. Το 2011 παρουσιάστηκε στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου. Και φέτος παρουσιάζεται και στην Κύπρο, από τον ΘΟΚ (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου), σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου.

Κοντολογίς, το έργο μιλάει για τη σεξουαλική ταυτότητα και τις σύγχρονες σχέσεις και κατά γενική ομολογία είναι ένα αξιόλογο θεατρικό. Το οποίο, όποιος ζει στο δήμο Σωτήρας στην Κύπρο δεν θα μπορέσει να δει, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην παραχωρήσει το δημοτικό θέατρο για την πραγματοποίηση της παράστασης, εξαιτίας αντιδράσεων από την εκκλησιαστική επιτροπή της πόλης κι από κάποιους πολίτες που το θεώρησαν βέβηλο των ηθών. Γιατί; Επειδή φιλιούνται άνδρες στη σκηνή.

Με άλλα λόγια, άμα συγκαταλέγεσαι μεταξύ των πολιτών του δήμου Σωτήρας Κύπρου, χάνεις τη ευκαιρία (και το δικαίωμα), να παρακολουθήσεις ένα θεατρικό έργο. Εκτός αν έχεις όρεξη να πας να το δεις στον γειτονικό δήμο Δερύνειας, που δεν έχει μείνει στον Μεσαίωνα και θα φιλοξενήσει χωρίς πρόβλημα την παράσταση στο δικό του δημοτικό θέατρο.

Θέλεις να καείς περισσότερο; Άκου πώς δικαιολόγησε το κόψιμο του συγκεκριμένου θεατρικού ο δήμαρχος Σωτήρας Κύπρου, Γιώργος Τάκκας. Η απόφαση, λέει «δεν έχει να κάνει τόσο με το θεατρικό έργο, όσο με τις έντονες αντιδράσεις που ακούστηκαν και τις αναφορές για προσπάθεια μερίδας ατόμων να σαμποτάρουν τη παράσταση». Δηλαδή, κύριε Τάκκα, το δημοτικό σας συμβούλιο αποφάσισε να προσβάλει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και ν’ αφαιρέσει απ’ όλους τους δημότες το δικαίωμα να επιλέξουν οι ίδιοι αν θα δουν κάτι, επειδή κάποιοι δεν θέλουν. Αυτό εσείς το θεωρείτε λογικό επιχείρημα; Αυτό είναι επιχείρημα πατέρα Κλεομένη, τον οποίο παρεμπιπτόντως τον βλέπω να έρχεται εκδρομή στο δήμο σας και να σας συγχαίρει για την απόφαση.

Και ο δήμαρχος συνεχίζει: «Σκοπός της απόφασης αυτής ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο να διαφυλάξει τον ίδιο το Δήμο, ώστε να μη γίνει πεδίο αντιπαραθέσεων, με συνεπακόλουθο τελικά την περισσότερη αρνητική εικόνα του Δήμου». Κι εγώ που νόμιζα ότι ένας δήμος αποκτά αρνητική εικόνα όταν προβαίνει σε τέτοιες αποφάσεις, οπισθοδρομικές. Κι εγώ που νόμιζα ότι το πεδίο αντιπαραθέσεων σε τέτοια θέματα, μεταξύ κολλημένων και προοδευτικών πνευμάτων, είναι ευχής έργον να δημιουργείται, γιατί έτσι προχωρά ο Πολιτισμός. Πού ζείτε κύριε Τάκκα; Στην Ευρώπη ή στη Σαουδική Αραβία;

Πάντως ο ΘΟΚ δήλωσε με ανακοίνωσή του ότι θα ασκήσει κάθε έννομο δικαίωμα που προκύπτει από την απόφαση των δημοτικών αρχών Σωτήρας αναφορικά με την παράσταση, καθώς, όπως λέει, είναι απογοητευτικό για ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος να προκύπτουν θέματα απαγόρευσης, έμμεσης λογοκρισίας και παραβίασης του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης.

Να σας πω τώρα και την αμαρτία μου. Είχα την εντύπωση ότι η Κύπρος ήταν λίγο πιο πίσω, σε σχέση με μας, στα θέματα των θρησκευτικών ταμπού και της Τέχνης (γιατί σε όλα τ’ άλλα είναι μπροστά). Τελικά, ακόμη και σ’ αυτά τα ζητήματα, φαίνεται ότι προχωρούν ξέροντας να διαχωρίζουν ένα έργο Τέχνης απ’ τη θρησκευτική πίστη. Ξέρουν ότι ένα κοσμικό κράτος έχει πολίτες και όχι πιστούς. Ξέρουν ότι ένας ευθυνόφοβος δήμαρχος δεν μπορεί να κρατήσει πίσω τον διαφωτισμό.

Υ.Γ.: Αλήθεια, εμείς έχουμε ανεβάσει αντίστοιχα έργα στο δικό μας Εθνικό και Κρατικό Θέατρο;