Με τις αποχωρήσεις δύο βουλευτών από το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ένα ερώτημα πλανιέται στον πολιτικό ορίζοντα: πότε θα πέσει η κυβέρνηση; Η άμεση απάντηση είναι: δεν θα πέσει, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο (θα δούμε παρακάτω γιατί).
Επομένως, τι σημαίνουν αυτές οι αποχωρήσεις; Αυτό που είναι ορατό εδώ και καιρό: ότι βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης το κόμμα των ΑΝΕΛ. Η διάλυσή του θα έρθει το βράδυ των προσεχών εκλογών (εδώ).
Με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ υπολόγιζαν ότι θα προκαλέσουν προβλήματα στην αντιπολίτευση. Προκάλεσαν στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά όχι στη ΝΔ. Ομως, αυτά είναι μάλλον παιδική χαρά μπροστά στην τρικυμία που έχει προκληθεί στον κυβερνητικό εταίρο τους.
Η αποχώρηση πρώτα του Δ. Καμμένου και χτες του Γ. Λαζαρίδη πυροδότησε τις καταγγελίες για «αποστασία». Η συνωμοσιολογία είναι η συνήθης καταφυγή των κυβερνήσεων, όταν απειλείται η πλειοψηφία τους. Όχι ότι αποκλείεται η εκδοχή της αποστασίας: το 1965 έπεσε από αποστάτες η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και το 1993 η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σε μια παράξενη συνωμοσία της Ιστορίας.
Ομως, η σημερινή αποσύνθεση του μορφώματος των ΑΝΕΛ δεν χρειάζεται καμιά αποστασία για να συντελεσθεί. Την έχει καλλιεργήσει ο ίδιος ο αρχηγός του. Ο Καμμένος δαιμονοποίησε τη συμφωνία που υπέγραψε ο συνεταίρος του. Ο Καμμένος καβάλησε τον Βουκεφάλα. Ο Καμμένος ντοπάρισε τους βουλευτές του, οι οποίοι σήμερα λακίζουν βλέποντας ότι, μένοντας στους ΑΝΕΛ, δεν θα ξαναδούν τη Βουλή. Ανεξάρτητα από τη στόχευσή τους (πχ να πάνε στη ΝΔ, μπας και ξαναβγούν βουλευτές), ο Καμμένος τούς έχει δώσει το άλλοθι για την αποχώρηση: η «προδοσία» της Μακεδονίας. Εκεί οδηγούν ο εθνολαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός. Τώρα τα λούζονται.
Και φτάνουμε στο ερώτημα που θέσαμε στην αρχή: μπορεί η αποχώρηση (και άλλων) βουλευτών από τους ΑΝΕΛ να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης; Αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Η εξήγηση είναι απλή. Για να πέσει μια κυβέρνηση, πρέπει η αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και αυτή να υπερψηφιστεί με 151 ψήφους. Η τελευταία πρόταση δυσπιστίας (της ΝΔ) απορρίφθηκε στις 16 Ιουνίου. Και με βάση το Σύνταγμα δεν μπορεί να κατατεθεί άλλη πριν περάσουν έξι μήνες.
Βεβαίως, αν αποχωρήσουν άλλοι δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και δηλώσουν ότι δεν στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας θα έχει πελώριο πολιτικό πρόβλημα. Θα αναγκαστεί ο ίδιος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και όλα θα κριθούν από την ψηφοφορία στη Βουλή. Ακόμα και τότε, όμως, είναι αμφίβολο ότι όλοι οι βουλευτές θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Υπάρχουν ανεξάρτητοι που δεν θέλουν πρόωρες εκλογές και άλλοι που φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συμπέρασμα: μπορεί οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου να διαλύονται μέρα με τη μέρα, αλλά η πτώση της κυβέρνησης είναι πολύ ακραίο σενάριο. Μάλλον αποκλείεται μέχρι τον Δεκέμβρη. Τότε βλέπουμε. Αλλωστε, τότε ο κ.Τσίπρας θα έχει λόγους να προκηρύξει εκλογές. Στις 25 Ιανουαρίου 2019 συμπληρώνει μια πλήρη τετραετία στην εξουσία και αυτή μπορεί να είναι μια συμβολική ημερομηνία.
Δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ο κ. Τσίπρας θέλει να φτάσει τουλάχιστον έως τον Μάιο του 2019. Θα είναι μια από τις πανουργίες της Ιστορίας αν εν τω μεταξύ τον ανατρέψουν κάποιοι από τους σημερινούς συνεταίρους του…