Απόψεις

Παρέλαση με μαντήλα; Μπράβο μας!

Νεαρά μουσουλμάνα παρέλασε με μαντήλα στο κεφάλι της. Είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί σε αυτόν τον τόπο μια μέρα σαν και τη σημερινή. Η έκφραση της διαφορετικότητας και της αρμονικής συνύπαρξης μέσα από την πλέον συντηρητική διαδικασία
Τάκης Καραγιάννης

Εάν υπήρχε το twitter και το facebook πριν από 15-20 χρόνια, το καλύτερο τρολάρισμα που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν πειραγμένη φωτογραφία στο photoshop με μαθήτρια να παρελαύνει με μαντήλα φορεμένη στο κεφάλι της. Κι, όμως, το είδαμε πριν λίγες ώρες στο Σύνταγμα.

Η μαθήτρια που εμφανίζεται στο παρακάτω βίντεο παρέλασε έξω από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο, μπροστά από γενειοφόρους χριστιανούς ιερείς με μαντήλα. Με την πολιτισμική έκφραση της δικιάς της θρησκείας.

Κι, όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Εχει ξανασυμβεί στα Χανιά το 2013, το έχουμε δει και παλαιότερα σε χωριά της Ξάνθης και της Θράκης, γενικότερα.

Ωστόσο, αυτός ο συμβολισμός, με την επικαιρότητα να τρέχει και να στρέφεται γύρω από τον φονταμενταλισμό των τζιχαντιστών του ISIS είναι το καλύτερο μήνυμα που θα μπορούσε να δοθεί μια μέρα σαν και τη σημερινή. Το πραγματικό νόημα του ευαγγελισμού, στον σύγχρονο δυτικό, πολυπολιτισμικό κόσμο.

Η μικρή μουσουλμάνα, λογικά, συνυπάρχει αρμονικά με τους συμμαθητές της. Ενδεχομένως να έχει παρατηρήσει αν την κοιτούν περίεργα, ίσως και να έχει υποστεί –την αγαπημένη μας λέξη εδώ και 4-5 χρόνια- bullying. Το πιο πιθανό, πάντως, είναι να κυλούν οι μέρες της φυσιολογικά στο σχολείο. Να κάνει τις ασκήσεις της στα μαθηματικά, να γράφει τις εκθέσεις της, να ψάχνει στον χάρτη να βρει την Αίγυπτο που είναι η πατρίδα των γονιών της. Και το κάνει καλά, αφού για να σταθείς δίπλα στη σημαία πρέπει να διαπρέπεις στα μαθήματά σου.

 

Και επιλέγει να βγει στην παρέλαση με μαντήλα. Με κάτι που σε πολύ κόσμο φαντάζει άσχημο στο μάτι, με κάτι που αρκετοί δαιμονοποιούν και καταγγέλλουν ως σύμβολο ανελευθερίας. Και το έκανε εκεί που ήξερε ότι θα τη δουν όλοι, οι γονείς της, οι φίλοι της, οι δάσκαλοί της, τα κανάλια, η ελληνική κοινωνία ολόκληρη. Υπάρχει πιο θαρραλέα κίνηση; Υπάρχει πιο ελπιδοφόρο μήνυμα; Η αρμονική συνύπαρξη θρησκειών και εθνοτήτων μέσα σε ένα βάδισμα. Με φόντο την ελληνική σημαία, με φόντο την Ακρόπολη, αν βλέπεις την παρέλαση από την πλευρά των επισήμων.

Ηδη, σε facebook και twitter έχει αρχίσει ο σχολιασμός. Τα συνηθισμένα, οι χρήστες χωρισμένοι σε στρατόπεδα, το ένα υπέρ, το άλλο κατά, το τρίτο «ναι, μεν, αλλά». Το θετικό με τις άπειρες αναλύσεις που θα ακολουθήσουν είναι ότι θα μειωθούν τα σχόλια για τις κοπέλες με τα μίνι (όπως η κοπέλα πίσω δεξιά από τη νεαρή μουσουλμάνα) ή για τα αγόρια με τα μακριά μαλλιά (όπως ο σημαιοφόρος δίπλα της).

Είναι κι αυτό μία πρόοδος.

Υ.Γ. Είμαστε αντικείμενο για μελέτη. Ψυχιατρική.

Γυναικεία φορεσιά Ηπείρου:Αποτελείται από το σιγκούνι, το πουκάμισο, τη φούστα, την ποδιά και το *μαντήλι* που στολίζε…

Δημοσιεύτηκε από Takis Karagiannis στις Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Υ.Γ1. Είναι πιο χρήσιμο να συζητήσουμε για το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο Θρησκευτικών που διδάσκονται στη Γ’ Δημοτικού οι μαθητές, παρά για τη μαντήλα στην παρέλαση.