Είκοσι έξι χιλιάδες ευρώ πρόστιμο. Τόσο επέβαλε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης της Κύπρου στο κανάλι ΡΙΚ, για την εκπομπή «Τετ α Τετ» με καλεσμένο τον Νότη Σφακιανάκη. Αν θυμάστε, εκεί ο Νότης είχε κατακεραυνώσει τους πρόσφυγες: «Το κόλπο είναι στημένο και έρχονται ορδές ανθρώπων οι οποίοι βιάζουν την πατρίδα μας» είχε πει. Και «Δεν είναι πρόσφυγες! Είναι ριψάσπιδες» είχε προσθέσει σ’ ένα κρεσέντο ρατσιστικού λόγου, που εντέλει κρίθηκε ότι παραβιάζει του περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Νόμου σχετικά με τη μετάδοση προγράμματος, που περιείχε πρόκληση μίσους βάση φυλής, φύλου, θρησκεία η εθνικότητας.
Ο Νότης μετά βγήκε και στον Γρηγόρη Αρναούτογλου, στο «The 2Night Show», και συνέχισε τον ρατσιστικό του λόγο περί προσφύγων. Με μαλακότερο οφείλω να ομολογήσω τρόπο απ’ ότι στο ΡΙΚ, αλλά πάνω στο ίδιο μοτίβο. Στην ίδια εκπομπή εμφανίστηκε και ο Νίκος Αλέφαντος, ο οποίος, με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης, μίλησε ρατσιστικά για τους ομοφυλόφιλους: «Ποια συμβίωση των ομοφυλοφίλων; […] Ποια δικαιώματα ρε; […]Αν έβγαινα πρωθυπουργός δρόμο αυτά. Ετσι πρέπει! Να πηγαίνεις να παντρεύεσαι; Την ξεφτίλισες την κοινωνία! Δεν τους πειράζουμε, αλλά πρέπει να βγάλουμε νόμο να τους παντρεύουμε;»
Για να μην πω για παπάδες και μητροπολίτες, οι λόγοι μίσους που εξαπολύουν ο ένας μετά τον άλλο για τους ομοφυλόφιλους δεν έχουν προηγούμενο. Ο Αμβρόσιος για παράδειγμα έχει βαφτίσει την ομοφυλοφιλία «κοινωνικό κακούργημα» κι έχει χαρακτηρίσει τους ομοφυλόφιλους «αποβράσματα της κοινωνίας».
Ο δημόσιος λόγος και τα media στη χώρα μας είναι γεμάτα από ρατσιστικές φωνές και λόγους μίσους. Είναι τόσα τα παραδείγματα που θα μπορούσε κανείς να γράψει βιβλίο. Γιατί δεν έχει τιμωρηθεί κανείς ακόμα εδώ;
Εχουμε κι εδώ στην Ελλάδα έναν ρατσιστικό νόμο, μπήκα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τον διάβασα. Στο άρθρο 1 λέει τα εξής για τη δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους: «Οποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 − 20.000) ευρώ»
Νομικός δεν είμαι, αλλά ποιόν αφορά τέλος πάντων ο συγκεκριμένος νόμος εδώ στην Ελλάδα; Μόνο ανθρώπους που έχουν διαφορετική άποψη για μια εγκληματική πράξη στην ιστορία, όπως ο Χάινς Ρίχτερ*; Ο δημόσιος λόγος και τα media στη χώρα μας είναι γεμάτα από ρατσιστικές φωνές και λόγους μίσους. Είναι τόσα τα παραδείγματα που θα μπορούσε κανείς να γράψει βιβλίο. Γιατί δεν έχει τιμωρηθεί κανείς ακόμα εδώ;
ΥΓ. *Ο Γερμανός καθηγητής ιστορίας Χαινς Ρίχτερ είναι ο πρώτος άνθρωπος που δικάστηκε στην Ελλάδα με το νέο αντιρατσιστικό νόμο. Αφορμή στάθηκε ένα βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης στο οποίο έκανε λόγο για «βάναυσες και βάρβαρες πρακτικές» όχι μόνο από τις μονάδες εισβολής, αλλά και από τους «άτακτους Κρήτες». Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, ο συνήγορος υπεράσπισης ισχυρίστηκε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός γιατί παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και της επιστημονικής έρευνας.