Συνήθως οι κυβερνήσεις προς το τέλος της θητείας τους κάνουν ορισμένες διευθετήσεις νομίζοντας ότι αυτές θα τις βοηθήσουν να έχουν μικρότερες απώλειες στις επικείμενες εκλογές. Ευτυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πλέον με το εκλογικό σύστημα από τότε που θεσμοθετήθηκε ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός αν ψηφιστεί από 200 βουλευτές, οπότε θα έχει άμεση ισχύ.
Η απλή αναλογική έχει μεν ψηφιστεί, αλλά θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, αν δεν την ανατρέψει η επόμενη πλειοψηφία της Βουλής. Τώρα είναι η σειρά της κατάτμησης δυο μεγάλων ανομοιογενών εκλογικών περιφερειών; Της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής. Ειδικά για τη Β’ Αθηνών είχαν γίνει δύο απόπειρες να «σπάσει», μια το 2003 και μία του 2010. Οι αντιδράσεις το εμπόδισαν.
Σήμερα, η κυβέρνηση Τσίπρα το επιχειρεί ξανά. Βεβαίως, έτσι όπως είναι η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών δεν κρύβει καθόλου τις κομματικές σκοπιμότητες. Για παράδειγμα μεταφέρει τους Δήμους Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου (όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στις τελευταίες εκλογές) στα λεγόμενα βόρεια προάστια, στα οποία έχει πλειοψηφία η ΝΔ. Η σκοπιμότητα της «μεταφοράς» είναι προφανής: να εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερους βουλευτές σ’ αυτήν τη (νέα) περιφέρεια. Κάτι αντίστοιχο γίνεται με την ένταξη των δήμων Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμηττού, Βύρωνα, Καισαριανής και Ζωγράφου (πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ) στην ίδια περιφέρεια με τους παραλιακούς δήμους, όπου πρώτο κόμμα ήταν η ΝΔ.
Παρά τους κομματικούς αυτούς υπολογισμούς και το εκλογικό μαγείρεμα, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γίνει αυτή η κατάτμηση, αφού συμφωνούν επί της αρχής τέσσερα κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι.
Για να την ψηφίσει, η ΝΔ ζητεί να ψηφιστεί, ταυτόχρονα και η παροχή ψήφους στους αποδήμους, την οποία επί τους παρόντος αποφεύγει η κυβέρνηση, υπολογίζοντας ίσως ότι σ’ αυτό το κομμάτι ψηφοφόρων υστερεί εκλογικά.
Ολοι αυτοί οι υπολογισμοί είναι «στον αέρα». Ετσι όπως είναι διατυπωμένη η πρόταση της ΝΔ αφορά λίγους αποδήμους, που θα πήγαιναν να ψηφίσουν σε πρεσβείες και προξενεία μεγάλων πόλεων. Μαζική ψήφο και, κυρίως, από νεότερες ηλικίες θα είχαμε αν καθιερωνόταν η ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά αυτή επί του παρόντος θεωρείται σχεδόν ανέφικτη και δεν προτείνεται.
«Στον αέρα» είναι και οι υπολογισμοί που κάνουν οι του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάτμηση ειδικά της Β’ Αθηνών. Ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει από τώρα σε ποιους δήμους θα προηγηθεί το ένα ή το άλλο κόμμα και οι όποιες «μεταφορές» μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ.
Πάντως, η κατάτμηση της Β’ Αθηνών θα ήταν ευχής έργον να ψηφιστεί από 200 βουλευτές και να ισχύει από τις προσεχείς εκλογές. Είναι εξυγιαντικό μέτρο, αφού θα σπάσει ένα εκκολαπτήριο διαπλοκής και θα περιοριστεί ο ρόλος των «βαρόνων» που εκλέγονται σ’ αυτήν την περιφέρεια-τέρας. Η ΝΔ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, δεν έχει κανένα λόγο να μην την ψηφίσει. Οι αλλαγές συνήθως αποδίδουν υπέρ του ισχυρού.
Οι προσεχείς εκλογές δεν θα κριθούν από αυτά. Είναι, όμως, ευκαιρία να γίνει αυτή αλλαγή, την οποία υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων.