Ο Εκτορας Μποτρίνι προκάλεσε αντιδράσεις και όχι λόγω του αιχμηρού λόγου του. «Οι συνάνθρωποι μας δεν είναι σκουπιδοφάγοι» είπε | ANT1
Απόψεις

Μόνο ο Eκτορας Μποτρίνι πετάει φαγητό;

H συνήθεια του σεφ-παρουσιαστή του «Hell's Kitchen» να πετάει επιδεικτικά στα σκουπίδια το κακομαγειρεμένο φαγητό προκάλεσε αντιδράσεις: δεν είναι προκλητικό να πετάμε φαγητό ενώ άνθρωποι πεινάνε; Είναι. Μία τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα πετά ετησίως 120 κιλά φαγητό!
Λίλα Σταμπούλογλου

Ο Eκτορας Μποτρινι παρουσιάζει το «Hell’s Kitchen». Το οποίο είναι πραγματικά ένα μέρος που δεν θα ήθελες να βρεθείς. Εκτός αν είσαι αποφασισμένος να συμμετέχεις σε ένα μαγειρικό σόου όπου ο παρουσιαστής θα σε κάνει να νιώθεις απαίσια, με την απότομη, νευρική και αυστηρή συμπεριφορά του.

Κακά τα ψέματα όμως, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το παρακολουθείς. Αν ο Μποτρίνι ήταν γλυκούλης και επιεικής, θα λεγόταν «Heaven’s Kitchen» και μάλλον θα ήταν τόσο ανιαρό που θα άλλαζες κανάλι. Επίσης, υποπτεύομαι ότι η συμπεριφορά του Μποτρίνι δεν απέχει πολύ απ’ αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Οχι ότι είμαι γνώστης του πράγματος, αλλά απ’ όσα έχω ακούσει, σε πολλές κουζίνες εστιατορίων γίνεται της κολάσεως.

Δεν ξέρω βέβαια αν πετάνε πιάτα με φαγητό στα σκουπίδια. Πιάτα που δεν θεωρούνται αρκετά ικανοποιητικά, ώστε να φτάσουν στον πελάτη. Ο Εκτορας Μποτρίνι το έκανε στο «Hell’s Kitchen» και πολλοί έσπευσαν να του το καταλογίσουν: δεν είναι προκλητικό να πετάμε φαγητό, ειδικά αυτή την εποχή που τόσοι άνθρωποι πεινάνε; Ο ίδιος ανταπάντησε ότι όταν το φαγητό είναι κακό για όσους έχουν να το πληρώσουν είναι εξ ίσου κακό ή βλαβερό για όσους δεν έχουν. «Τι θέλετε, δηλαδή;» είπε. «Να δίνω τα καμένα, τα λύσσα στο αλάτι ή τα επικίνδυνα στους αδύναμους κρίκους του συστήματος;.. Να θυμάστε πως οι συνάνθρωποι μας δεν είναι σκουπιδοφάγοι και να μη βιάζεστε να βγάλετε επιπόλαια συμπεράσματα. Ο,τι δεν κάνει για μας δεν κάνει για κανέναν»

Δεν έχει άδικο ο Μποτρίνι. Ολοι αξίζουμε να τρώμε ένα καλομαγειρεμένο φαγητό. Βεβαίως, υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε τόσο πολύ κ. Μποτρινι, που δεν θα τους ένοιαζε αν το κρέας που θα τους έδινε κάποιος θα ήταν λίγο παραψημένο ή αν θα ήταν περισσότερο αλατισμένο απ’ όσο πρέπει.

Ωστόσο, είμαστε και εμείς υποκριτές όταν αρχίζουμε το κήρυγμα επειδή ένας σεφ πετάει φαγητό στα σκουπίδια σε μια εκπομπή. Εμείς δηλαδή δεν πετάμε; Το 2012, υπολογίστηκε ότι κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πέταξε 173 κιλά τροφής ετησίως. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι το προηγούμενο έτος η παραγόμενη τροφή στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 865 κιλά ανά άτομο, προέκυψε το συμπέρασμα ότι το 20% της παραγωγής κατέληξε στα σκουπίδια.

Είναι παράδοξο, αλλά ακόμα και τώρα, καταμεσής της οικονομικής κρίσης, μία τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα πετά στα σκουπίδια ετησίως 120 κιλά φαγητό. Το διαπίστωσε πρόσφατη έρευνα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και αποφάνθηκε ότι η σπατάλη στην Ελλάδα είναι περίπου 30 κιλά ανά άτομο τον χρόνο. Και όχι, δεν είναι φαγητά που δεν τρώγονται, πρόκειται για τρόφιμα απολύτως κατάλληλα προς βρώση, τα οποία βρέθηκαν στον κάδο των απορριμμάτων είτε γιατί έληξαν, είτε γιατί δεν συντηρήθηκαν σωστά είτε γιατί δεν μπόρεσαν να καταναλωθούν, κοινώς γιατί περίσσεψαν.

Επομένως, πριν αρχίσουμε να κράζουμε έναν σεφ για το τηλεοπτικό πέταγμα φαγητών που κάνει, ας κοιτάξουμε πρώτα τη δική μας καμπούρα. Αν πετάξαμε ένα πιάτο πατάτες γιατί νομίσαμε ότι θα τις φάμε και τελικά δεν τις φάγαμε, αν το μισό μας γιαούρτι στο κεσεδάκι ξίνισε γιατί το ξεχάσαμε, αν δυο μήλα σάπισαν επειδή πήραμε πολλά και δεν μπορέσαμε να τα καταναλώσουμε, τότε δεν μας αξίζει να κράζουμε κανέναν.

ΥΓ. Ορίστε και με λεπτομέρειες τι πετάμε στα σκουπίδια: φρούτα (24,9%), στο μαγειρεμένο φαγητό (24,5%), στα λαχανικά (14,9%), στο ψωμί (13,6%), καθώς και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (11,3%).