Το ανησυχητικό στην εικόνα του Πρωθυπουργού μιας χώρας που φωτογραφίζεται χαμογελαστός με τον γνωστό τηλε-ταχυδακτυλουργό Γιούρι Γκέλερ είναι η πλήρης έλλειψη συναίσθησης. Δεν είναι ότι φωτογραφίζεται. Είναι ότι δεν συνειδητοποιεί ούτε αυτός, αλλά ούτε και κάποιος από το περιβάλλον του, ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην Κιμ Καρντάσιαν που φωτογραφίζεται με άλλους celebrities για να ευχαριστήσει τους fans της και άλλο ένας πολιτικός ηγέτης. Και μάλιστα ηγέτης μιας χώρας που δεν ζει μέσα στη μακαριότητα της αφθονίας. Οπου δηλαδή ο άλλος δεν παίρνει και τόσο θετικά την εικόνα σου να κραδαίνεις ένα κουτάλι σε στυλ «χα, τι τρελοί που είμαστε…» ή σε στυλ «Περνάμε καλά και αυτό βγαίνει στο κοινό».
Συμπτωματικά, πριν από ένα 24ωρο ένα παρόμοιο γεγονός συνέβη το Μεσολόγγι. Σύμφωνα με καταγγελία της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Αιχμή» της Αιτωλοακαρνανίας Βάσως Βήττα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, του πρώην πρωθυπουργού, για τα εγκαίνια ενός κομματικού γραφείου της ΝΟΔΕ, ο φερόμενος ως συνεχιστής του καραμανλισμού έκανε μια χειραψία με τον Νίκο Κατέλη -τον Κάτμαν από τα «Παρατράγουδα» της Αννίτας Πάνια. Η δημοσιογράφος έπιασε με την κάμερά της τη στιγμή. Αλλά το έπιασαν και οι άνθρωποι που περιστοίχιζαν τον πολιτικό. Αρχισαν να την πιέζουν αφόρητα να τη σβήσει. Και τελικά – ευτυχώς γι’ αυτόν και δυστυχώς για εμάς τους υπόλοιπους και για την έννοια της κωμωδίας γενικότερα – το κατάφεραν. (Το περιστατικό όπως το αφηγήθηκε η ίδια στο Facebook, εδώ)
Δηλαδή, ακόμα και η κουστωδία ενός πολιτικού σε περιοδεία μοιάζει να έχει μεγαλύτερη συναίσθηση από τον πρωθυπουργό της χώρας. Που είναι στο στυλ «έλα μωρέεεε και τι έγινε; Μη μας φάει η σοβαροφάνεια…». Στο κάτω-κάτω, ο Γιούρι Γκέλερ δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Είναι το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Που εκπαίδευσε γενιές τηλεθεατών στον ανορθολογισμό. Στα θαύματα. Και στην φτήνια. Παρεμπιπτόντως, των ίδιων τηλεθεατών στους οποίους τα ίδια κανάλια απευθύνονται τώρα κατηγορώντας τον λαϊκισμό που τα ίδια εξέθρεψαν. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι ότι η φωτογραφία στέλνει ένα σαφές υπονοούμενο: ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιούρι Γκέλερ έχουν το ίδιο κοινό. Το οποίο προσπαθούν να γοητεύσουν για να τους κάνει νούμερα τηλεθέασης. Και αυτό είναι καλό όταν είσαι τηλε-μάγος. Αλλά είναι αυτοκτονικά απελπιστικό όταν κάνεις τηλε-πολιτική…
ΥΓ.: Λεπτομέρεια: ο Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που φωτογραφήθηκε με κάποιον που ισχυρίζεται ότι λυγίζει κουτάλια με την δύναμη της θέλησης, λίγο πριν είχε θυμηθεί ότι είναι μηχανικός. Δηλαδή στο στρατόπεδο του ορθολογισμού. Εκτός αν μια νέα μέθοδος είναι να λυγίζεις τα σίδερα του οπλισμένου σκυροδέματος με τη δύναμη της θέλησης…