Η γλώσσα είναι βασικό μέσο επικοινωνίας. Ειδικώς στην πολιτική.
Ακόμη και όταν εκστομίζονται ψεύδη και ανακρίβειες, στις φράσεις όσων δεν θέλουν να εκτίθενται και να καμώνονται τους σοβαρούς, πρέπει να υπάρχει μία συνάφεια του λεγομένου με τους κανόνες και τα σχήματα της λογικής.
Να καταβάλλεται εν πάση περιπτώσει μία προσπάθεια να μην αναιρείς τον βασικό σου ισχυρισμό με την αμέσως επόμενη πρόταση.
Κάθε τέτοιος στοιχειώδης κανόνας αγνοείται σε μία ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, όπως μεταδόθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ την Τετάρτη.
Επρόκειτο για την απάντηση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου στις κατηγορίες και στις αναφορές ότι από τον προηγούμενο Νοέμβριο και τις φονικές πλημμύρες δεν έχει γίνει τίποτε στην περιοχή. Εξ ου και μόλις έβρεξε και πάλι, πάλι τα ίδια είχαμε.
Στο μνημειώδες αυτό κείμενο περιλαμβάνεται η εξής φράση:
«Τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξή τους».
Διαβάζοντάς το, δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει ότι τέτοιο κείμενο εκδόθηκε επισήμως από κάποια Αρχή.
Χωρίς πολλές περιστροφές και ενδοιασμούς, η Περιφέρεια Αττικής μας λέει: τα αντιπλημμυρικά έργα προχωρούν με ρυθμό ρεκόρ, αλλά… ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει!
Αν δεν είναι δείγμα πανικού και ομολογία ευθύνης, είναι κάτι πολύ χειρότερο: μία ανερυθρίαστη υποτίμηση της νοημοσύνης όσων έχουν στοιχειώδεις γνώσεις Ελληνικών, γραφής και ανάγνωσης. Για να μη μιλήσουμε για τους κατοίκους και τους πλημμυροπαθείς της περιοχής
Θα ήταν καλό να έχει δαπανηθεί λίγος χρόνος παραπάνω. Να έχει έστω ξαναδιαβάσει κάποιος τι έγραψε. Να έχει τη νηφαλιότητα να σβήσει αυτήν τη φράση-μνημείο εμπαιγμού. Να σκεφτεί και να γράψει κάτι άλλο.
Πιθανώς να πρόκειται για αφελείς αξιώσεις. Ειδικώς αν θυμηθεί κανείς άλλες φράσεις της Ρένας Δούρου, όπως «αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός» ή ενέργειες όπως η μήνυση κατά παντός υπευθύνου, μεταξύ των οποίων (ενδεχομένως) και ο εαυτός της, έπειτα από τις προηγούμενες πλημμύρες.
Ισως δεν θα έπρεπε όμως να εκπλήσσεται κανείς. Αλλωστε, η γλώσσα πάντοτε έχει ένα «πρόβλημα»: εκφράζει τη σκέψη.