Ο Μάκης Μπαλαούρας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε συνδικαλιστής. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, όπως αυτό δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Βουλής, «ως συνδικαλιστής έχει αναλάβει διάφορες θέσεις ευθύνης: Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος και υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων, Προεδρείο της ΟΤΟΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ. Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Συμμετείχε σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στην ευρωπαϊκή ένωση συνδικαλιστικών οργανώσεων K.T. (ESOCTE), μεταξύ των οποίων στο Κοινωνικό Διάλογο εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και διοίκησης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συγκρουόμενος με τον (σ.σ. τότε) Διοικητή της ΕΚΤ Τρισέ για την ελληνική κρίση».
Και φαίνεται ότι, ως συνδικαλιστής, καλά τα κατάφερε. Αν και λαμβάνει τη βουλευτική αποζημίωση, λαμβάνει κι ένα μέρος της σύνταξής του από την Τράπεζα της Ελλάδος, παρόλο που ο νόμος ορίζει ότι η χορήγηση της σύνταξης αναστέλλεται για τους βουλευτές. Το ποσό αυτό, «περίπου 600 ευρώ» μηνιαίως, όπως ο ίδιος είπε, δεν είναι, ακόμη, σαφές γιατί ακριβώς καταβάλλεται. Ο ίδιος ο κ. Μπαλαούρας δεν βοηθά στην αποσαφήνιση. «Οπως κάθε εργαζόμενος που είναι συνταξιούχος παίρνει ένα μέρος της σύνταξης του, περικόπτεται το 70% και παίρνει το υπόλοιπο… Η σύνταξη μου είναι περίπου 600 ευρώ», είπε στον Real Fm, στην εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Στραβελάκη. Αυτό ισχύει, αλλά για τους εργαζόμενους και όχι για τους βουλευτές, οι οποίοι είναι μια άλλη κατηγορία. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για χορήγηση ενός επικουρικού βοηθήματος από το Ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδος και όχι για καταβολή του 30% της σύνταξης όπως συμβαίνει με τους εργαζόμενους συνταξιούχους.
Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα καθώς ο Μάκης Μπαλαούρας έλαβε το έκτακτο χρηματικό επίδομα που έλαβαν οι συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα του 2016. Το σύστημα, βλέποντας ότι λαμβάνει περίπου 600 ευρώ το μήνα, τον εξέλαβε ως χαμηλοσυνταξιούχο, παρόλο που η χορήγηση της σύνταξής του είναι σε αναστολή. Ελαβαν κι άλλοι συνταξιούχοι επιδόματα, παρόλο που τα εισοδήματά τους είναι εξαιρετικά υψηλά; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια. Υπάρχουν κι άλλοι συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν «επικουρικά βοηθήματα» από διάφορα πιθανά κι απίθανα ταμεία, αν και δεν τα έχουν ανάγκη προκειμένου να επιβιώσουν; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια.
Υπήρξαν «συντροφικά μαχαιρώματα», όπως είπε πολύ ενοχλημένος ο κ. Μπαλαούρας. Δηλαδή, μαθεύτηκε από ανακοίνωση συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος, κάτι που προκάλεσε μεγάλη πίκρα στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ποτήρι της πίκρας μου όμως ξεχείλισε όταν για τη χορήγηση του βοηθήματος με σαφήνεια γράψατε ότι κινήθηκα για ιδιοτελείς λόγους», γράφει ο κ. Μπαλαούρας προς τους συναδέλφους του, στις 18 Ιανουαρίου 2017, κι όταν, πλέον, εκείνοι τον έχουν ήδη κατηγορήσει για υπονομευτική δράση και σκευωρία ενάντια στα συμφέροντα του Συλλόγου τους. Προκειμένου η πίκρα να πάει κάτω, ο κ. Μπαλαούρας δήλωσε ότι το ποσό του βοηθήματος των Χριστουγέννων θα πιστωθεί, κατά το ήμισυ, στο απεργιακό ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλου ΤτΕ και στον λογαριασμό αλληλεγγύης του Συλλόγου Συνταξιούχων. Παρόλο που ο κ. Μπαλαούρας έλαβε το ποσό αυτό από το κράτος κι όχι από τους εργαζόμενους ή τους συνταξιούχους της Τράπεζας. Κι αντί ο κ. Μπαλαούρας να ενημερώσει το κράτος και να του πει «ξέρετε, εγώ από λάθος πήρα το βοήθημα, μήπως το πήραν κι άλλοι που δεν το δικαιούνται;», προτίμησε να απολογηθεί στους συναδέλφους του.
Τι να κάνουμε,. αυτή είναι η πίκρα του συνδικαλιστή. Να μην μπει στο μάτι των συναδέλφων του. Ταυτόχρονα, ο ίδιος απολαμβάνει τις κατακτήσεις του συνδικαλισμού: ένα βοήθημα 600 ευρώ το μήνα, τα οποία προστίθενται στη βουλευτική αποζημίωση. Περισσότερα από όσα λαμβάνει ένας νέος εργαζόμενος το μήνα.
Τι να κάνουμε, αυτή είναι και η μοίρα του κράτους μας. Να μη γνωρίζει ποιος λαμβάνει τι και να μην ασχολείται να βρει τρόπους να το διασταυρώσει.