Με τα ξενοδοχεία να μην έχουν ανοίξει καλά καλά, το πλοίο για τις Κυκλάδες έχει ασυνήθιστα πολλή κίνηση. Ο κόσμος έχει ανάγκη από διακοπές, είναι η πρώτη σκέψη.
Κοιτώντας όμως τους επιβάτες, το προφίλ τους με μπερδεύει λίγο. Δεν μοιάζουν με τυπικούς τουρίστες. Εξάλλου, ποιος ξεκινάει διακοπές Τρίτη; Δεν έχουν καν αποσκευές οι περισσότεροι. Ούτε ταιριάζουν στον τύπο του ημερήσιου προσκυνητή σε κάποιο μοναστήρι. Τι πάνε να κάνουν στη Σύρο; Τους έπιασε ξαφνική όρεξη για χαλβαδόπιτα και βόλτα στα καλντερίμια της Ερμούπολης; Καμία προφανής και πειστική απάντηση.
Πλησιάζοντας στο νησί οι παράξενοι ταξιδιώτες βρίσκονται σε αναβρασμό. Ακούω αναρωτήσεις του στυλ: «Και πού ακριβώς είναι;», «Το βρήκες στο GPS;», αλλά και καθησυχαστικές διαπιστώσεις «Εεε δεν μπορεί, θα έχει ένα ταξί για να μας πάει».
«Μα πού πηγαίνετε;» ρωτώ.
«Να εμβολιαστούμε», έρχεται αφοπλιστικά η απάντηση. «Άνοιξε η πλατφόρμα με το μονοδοσικό στα νησιά, βάλαμε ταχυδρομικό κώδικα Σύρου και ήρθαμε να τελειώνουμε».
Μιλάω με τις πηγές μου στο νησί και μου το επιβεβαιώνουν: γίνεται χαμός με τις εμβολιαστικές ημερήσιες εκδρομές. Στο εμβολιαστικό κέντρο κοιτούν τις αφίξεις των πλοίων για να προετοιμαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν τα κύματα των Αθηναίων που έρχονται να εμβολιασθούν. Τηλεφωνούν στους ντόπιους για να αλλάξουν την ώρα εμβολιασμού, προκειμένου να περιορίσουν την πίεση στις ώρες αιχμής που σχετίζονται με τα δρομολόγια από Πειραιά και Ραφήνα.
Και η Σύρος δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Το φαινόμενο έχει επεκταθεί τις τελευταίες ημέρες και σε άλλα νησιά. Στα πιο μακρινά, οι εμβολιαστικές εξορμήσεις συνδυάζονται από πολλούς και με μίνι διακοπές, όπου μάλιστα ο εμβολιασμός προσδιορίζεται στρατηγικά την τελευταία ημέρα παραμονής τους, προκειμένου οι όποιες πιθανές παρενέργειες να βρουν τους εμβολιασθέντες σπίτι τους, αλλά μαυρισμένους από τον ήλιο των Κυκλάδων και χαλαρούς από την ατμόσφαιρα του νησιού.
Η μπουκαπόρτα ανοίγει και οι ορδές των εμβολιο-τουριστών ξεχύνονται στο λιμάνι, αναζητώντας το εμβολιαστικό κέντρο και το σωτήριο τσίμπημα της φραγκοσυριανής (γλυκιάς) νοσοκόμας.
Εδώ και χρόνια ο ΕΟΤ και ο Ιατρικός Σύλλογος προσπαθούν να εντάξουν τον ιατρικό τουρισμό στο τουριστικό πακέτο της χώρας, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Η πανδημία, μέσα στις πολλές ανατροπές που επέφερε, δημιούργησε αυτή την παράδοξη τουριστική τάση: τον εμβολιαστικό τουρισμό, υπενθυμίζοντας ότι η κρίση γεννά ευκαιρίες και μας οδηγεί σε απρόσμενους αυτοσχεδιασμούς.
Εγώ συνεχίζω το ταξίδι για τον επόμενο προορισμό του πλοίου, την Τήνο, επιμένοντας στην πιο παραδοσιακή τουριστική διάσταση, τη γαστρονομική, για να δοκιμάσω το φιλέτο τόνου ειδικής ωρίμανσης στου Μαρίνου και την καινούργια συνταγή του Ευριπίδη «ντάσκα με κρίταμα σε ζωμό από ντόπια μανιτάρια και αχλάδι, λεμόνι και σουσάμι».
Η ζωή συνεχίζεται με δημιουργικές προσεγγίσεις, γαστρονομικές, αλλά και εμβολιαστικές, όπως αποδεικνύεται.