Αν με ρωτούσαν τι θεωρείς πιο γραφικό από ένα χωριό στο Πήλιο ή από ένα ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, θα έλεγα τον Κώστα Πρέκα. Ο άνθρωπος είναι εντυπωσιακά γραφικός. Τόσο, που κάθεσαι να τον παρακολουθήσεις για να δεις τι θα πει, πώς θα το πει, μέχρι που μπορεί να το φτάσει.
Και η αλήθεια είναι ότι συνήθως το φτάνει στα άκρα. Από τη μία ο τρόπος που εκφράζεται, ο γεμάτος υπερβολή και στόμφο, από την άλλη η ακλόνητη βεβαιότητα μιας αίσθησης σπουδαιότητας που τον διακατέχει, πως ό,τι λέει και κάνει είναι αλάνθαστο και φοβερό, ότι είναι το απαύγασμα μιας σοφίας την οποία ο ίδιος έχει κατακτήσει. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι αστείο, τον κάνεις χάζι και γελάς. Υποπτεύομαι δηλαδή ότι αυτό συμβαίνει στους περισσότερους. Και για να πω την αλήθεια, ελπίζω να συμβαίνει αυτό στους περισσότερους.
Ελπίζω να τον παίρνουν οι περισσότεροι στην πλάκα, γιατί κάποια πράγματα που λέει είναι στη βάση τους επικίνδυνα. Είναι αποκυήματα μιας νοοτροπίας που μια κοινωνία πρέπει ν’ αποτινάσει από πάνω της για να πάει μπροστά. Είναι πεποιθήσεις που, αν τις αφήσεις να ευδοκιμούν, συνήθως οδηγούν σε ακραίες και ρατσιστικές συμπεριφορές.
Αυτό σκεφτόμουν βλέποντάς τον στο «Late night show» του Γρηγόρη Αρναούτογλου να λέει ότι θέλει να κάνει μήνυση στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο επειδή θεωρεί ότι ο τελευταίος μείωσε έναν εθνικό ήρωα, τον Διονύσιο Σολωμό. Γιατί; Επειδή τον καθύβρισε, είπε. Πώς τον καθύβρισε; Είπε, μεταφέροντας ουσιαστικά τα ιστορικά στοιχεία του λαογράφου Ηλία Πετρόπουλου, ότι ο Σολωμός ήταν Εβραίος, μασόνος, ομοφυλόφιλος και αλκοολικός.
Ελπίζω να τον παίρνουν οι περισσότεροι στην πλάκα, γιατί κάποια πράγματα που λέει είναι στη βάση τους επικίνδυνα
Κατά τον Πρέκα λοιπόν, ο Μπογδάνος θα έπρεπε να σεβαστεί το εθνικό σύμβολο αφήνοντάς το στο απυρόβλητο. Επειδή, όπως είπε, δεν θα ήθελε ένας μύθος όπως ο Σολωμός να πάρει αυτόν τον χαρακτηρισμό, του Εβραίου και του ομοφυλόφιλου, θα ήθελε να μείνει έτσι όπως ήταν. Γιατί «πρέπει να προσέχουμε το τι λέμε» γιατί «δεν έχουμε τόσα δικαιώματα να ισοπεδώνουμε ανθρώπους», είπε.
Με άλλα λόγια λοιπόν, κατά τον Πρέκα, καλό είναι να παραβλέπουμε ιστορικά δεδομένα και βιογραφικά στοιχεία και να προβάλλουμε μια ωραιοποιημένη εικόνα για ιστορικά πρόσωπα ώστε να γίνονται ιερά σύμβολα. Κι όταν γίνονται ιερά σύμβολα, να μη λέμε τίποτα που δεν τον βολεύει για να μη χαλάμε την εικόνα τους. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι και μηνύσιμο, κατά τον Πρέκα.
Βεβαίως, και ανεξαρτήτως των ιστορικών στοιχείων, κανείς δεν μπορεί να μου απαγορέψει να λέω οτιδήποτε. Ακόμη και ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μασόνος κι Εβραίος, ή ότι ο Αϊνστάιν ήταν βλάκας. Δεν έχει σημασία ποιος θα με πιστέψει, έχει σημασία ότι μπορώ να το λέω.
ΥΓ: Δηλαδή, μην λέμε κι ότι ο Χριστός ήταν Εβραίος γιατί δεν αρέσει στον Κώστα Πρέκα;