Κάνουν έκτακτη σύσκεψη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, άκουγα στις ειδήσεις. Φήμες ότι πέθανε ο Φίλιππος, διάβαζα στα sites. Μέχρι που βγήκε η επίσημη ανακοίνωση ότι ο Φίλιππος, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, παραιτείται των βασιλικών του καθηκόντων σε ηλικία 95 χρονών. Και η πρώτη ερώτηση που μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας αυτές τις ειδήσεις: ποιoς Φίλιππος; Ποιoς στο καλό είναι αυτός ο Φίλιππος;
Μπορεί η δική μου άγνοια περί Φιλίππου στο Μπάκιγχαμ να ήταν υπερβολική, και οπωσδήποτε αν έμενα στην Αγγλία θα τον ήξερα σίγουρα, αλλά είμαι σίγουρη ότι συνέβη και σε άλλους, να είχαν ξεχάσει λίγο πολύ την ύπαρξη του και να ξαφνιάστηκαν με την υπενθύμιση, ότι υπάρχει ένας σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ που ζει ακόμα και ασκούσε μέχρι χτες τα βασιλικά του καθήκοντα. Ήταν σαν να τον έκρυβε μέσα στα ακριβά καπέλα της και χανόταν από μπροστά μας. Σα να έπεφτε πάνω του η σκιά της και τον σκέπαζε.
Πώς είναι άραγε να είσαι ένας τέτοιος Φίλιππος; Ένας άνδρας που χάνεται ολοκληρωτικά πίσω απ’ τη γυναίκα του; Εβδομήντα χρόνια είναι δίπλα της και σχεδόν δεν φαίνεται. Σαν να περπατάς εβδομήντα χρόνια πάνω στο οσκαρικό χαλί και να σε παραμερίζουν για να φωτογραφίσουν το ταίρι σου. Ακόμα χειρότερα, να σας φωτογραφίζουν μαζί αλλά εμείς να βλέπουμε μόνο εκείνη.
Την προηγούμενη χρονιά, διαβάζω, ο Φίλιππος είχε τηρήσει τις βασιλικές υποχρεώσεις του, συνολικά 110 ημέρες δημόσιων παραστάσεων. Σαν front man της βασίλισσας, σαν κομπέρ που βγαίνει να μας διασκεδάσει και μετά δεν τον θυμάται κανείς. Μετά όλοι ζητούν αυτόγραφα από τον σταρ του θιάσου. Δεν λέω ότι κακοπερνάς κλεισμένος σ’ ένα παλάτι, αλλά φαντάζομαι ότι θέλει προσπάθεια να παραμερίσεις τον ανδρικό εγωισμό σου και να περάσεις μια ζωή αόρατος, δίπλα σε μια γυναίκα. Και μάλλον πρέπει να την αγαπάς πολύ για να το αντέξεις. «Όταν ρωτώ τι θέλετε να κάνω, με κοιτάζουν με απλανές βλέμμα», είχε πει ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας με χιούμορ τη μικρή του επιρροή στο παλάτι και τα ανιαρά καθήκοντα που προβλέπει το πρωτόκολλο για τον σύζυγο μιας βασίλισσας που, το περισσότερο που μπορεί να καταφέρει στη ζωή του, είναι να γίνει ειδικός στα αποκαλυπτήρια τιμητικών πλακών.
Είναι ελληνικής καταγωγής ο Φίλιππος, ή αλλιώς δούκας του Εδιμβούργου. Γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης ντε Μπάτενμπεργκ και εγγονός του βασιλιά Γεωργίου του Α’, που δολοφονήθηκε το 1913. Ήταν τρίτα ξαδέλφια με την Ελισάβετ, η οποία τον ερωτεύτηκε παράφορα στα 13 της χρόνια. Και πώς να μην τον ερωτευτεί; Ήταν 1,83 με γαλάζια μάτια, ξανθά μαλλιά και όπως βλέπω απ’ τις φωτογραφίες, σώμα αθλητικό και θανατηφόρο.
Τι ειρωνεία, τώρα που παραιτήθηκε γίνονται γνωστές όλες αυτές οι λεπτομέρειες, τώρα που φεύγει θέλουμε να μάθουμε τα πάντα γι’ αυτόν, όσα πέρασε κατά τη διάρκεια των χρόνων που δεν τον προσέχαμε. Χρειαζόμασταν έναν αποχαιρετισμό για να ρίξουμε τον προβολέα πάνω του.
ΥΓ. Στο τυπικό ελληνικό ζευγάρι αντιθέτως, η σύζυγός είναι που κάνει κουμάντο, αλλά ο άντρας φροντίζει να φαίνεται ότι κάνει αυτός.