Η ακύρωση της συμφωνίας για την πώληση των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σβηστούν οι όποιες ευθύνες του Πάνου Καμμένου στην υπόθεση αυτή. Διότι χωρίς συμφωνία δεν υπάρχει μεσάζοντας, επομένως δεν υπάρχει σκάνδαλο και ο υπουργός τη βγάζει καθαρή.
Αν προχωρήσει η ακύρωση της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας είναι σαν να ομολογεί ότι η υπόθεση δεν είναι καθαρή. Πώς προκύπτει αυτό; Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο Πρωθυπουργός:
1. Αγνόησε επιδεικτικά την πρόταση του Νίκου Φίλη να ακυρωθεί η συμφωνία για ηθικούς λόγους («δεν μπορούμε να πουλάμε όπλα σε μια χώρα που τα χρησιμοποιεί εναντίον αμάχων σε άλλη χώρα»).
2. Και όχι μόνον αυτό. Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε με πάθος τη σύναψη της συμφωνίας και την επιδίωξη του κ. Καμμένου «να πάρει περισσότερα λεφτά».
3. Και όχι μόνον αυτό. Εβγαλε λάδι τον φερόμενο ως μεσάζοντα με το όνομα Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει συνδεθεί με τον κ. Καμμένο και ονομάτισε έναν άλλον, με το όνομα Σφακιανάκης, τον οποίο επιχείρησε να συνδέσει με τον Μητσοτάκη και τη σύζυγό του.
4. Κατέστησε έτσι σαφές ότι η συμφωνία με (μη) μεσάζοντα τον Παπαδόπουλο ήταν επωφελής, αφού η άλλη (αυτή που επιδίωκε ο Σφακιανάκης) θα απέφερε μικρότερο τίμημα.
Δεν πέρασαν 24 ώρες από τη χτεσινή συζήτηση και η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει την ακύρωση της συμφωνίας. Γιατί, αφού δεν υπάρχει ούτε σκάνδαλο, ούτε μεσάζοντας και θα ήταν επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο;
Η προφανής απάντηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας αποδέχτηκε την επιχειρηματολογία (του κ. Φίλη και άλλων) για «ηθικό πρόβλημα». Όμως, ο κυνισμός του κ. Τσίπρα αποκλείει αυτήν την εξήγηση. Όταν επί ώρες επιχειρηματολογούσε για τη καθαρότητα της συμφωνίας και δεν άρθρωσε ούτε μια λέξη για το πού θα χρησιμοποιούνταν τα ελληνικά βλήματα, είναι τουλάχιστον αφελές να πιστέψει κανείς ότι Τσίπρας και Καμμένος «ευαισθητοποιήθηκαν» και ακύρωσαν τη συμφωνία.
Άλλες είναι οι εξηγήσεις γι’ αυτήν τη μεγαλειώδη κωλοτούμπα:
1. Είτε η συμφωνία δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί ποτέ, εξαιτίας εσωτερικών προβλημάτων στην αντισυμβαλλόμενη χώρα. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να κατηγορηθεί ο κ. Καμμένος για απώλεια του ιδιαιτέρως υψηλού τιμήματος.
2. Είτε υπάρχουν και άλλα στοιχεία ως προς το ρόλο του φερόμενου ως μεσάζοντα κ. Παπαδόπουλου.
3. Είτε Τσίπρας και Καμμένος συνυπολόγισαν σοβαρά τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης ότι, μόλις αλλάξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.
Με την ακύρωση της συμφωνίας όλα αυτά τελειώνουν. Η υπόθεση σταματάει εδώ. Ο κ. Τσίπρας υφίσταται μεν ένα μεγάλο στραπάτσο, αλλά δεν το υπολογίζει. Όταν έχει ξεπεράσει τη μέγιστη κωλοτούμπα υπέρ των Μνημονίων, λίγο το (σημερινό) κακό.
Το μεγάλο κέρδος είναι ότι, μετά τις εκλογές, δεν θα υπάρχει αντικείμενο ποινικής διερεύνησης. Και ο πρώτος κερδισμένος είναι ο κ. Καμμένος, ο οποίος θα αποφύγει κάθε ενδεχόμενο να στηθεί Ειδικό Δικαστήριο για σκάνδαλο στο υπουργείο του.