Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έλεγε μέχρι και χθες ότι η κατάσταση είναι «ελεγχόμενη». Μια πρωτότυπη ερμηνεία του τι είναι ελεγχόμενο με αυτήν την κυβέρνηση | SOOC/Menelaos Myrillas
Απόψεις

Πρέπει να παραιτηθεί ο Κουρουμπλής;

Η ζημιά που συνετελέσθη από το μαζούτ στον Σαρωνικό είναι ταξική. Στερεί από τον απλό πολίτη την τελευταία ευκαιρία για μπάνιο με κόστος ένα εισιτήριο αστικού λεωφορείου. Δύσκολο βέβαια να το σκεφτεί αυτό ο υπουργός. Ηταν στη ΔΕΘ και μετά πήγε στο Λονδίνο...
Αλέκος Παπαναστασίου

To μικρό δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» βυθίστηκε στις 2:45 τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου νοτιοδυτικά της βραχονησίδας Αταλάντης, κοντά στην Ψυτάλλεια. Εκείνη την ώρα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής πρέπει να κοιμόταν. Λογικό, αν και με τα ωράρια της ΔΕΘ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Ναι, ο υπουργός Ναυτιλίας ήταν στη Θεσσαλονίκη για να χειροκροτήσει τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στο «Βελλίδειο» και μετά να παρακολουθήσει τη συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δεν μπορεί να φταίει για το ναυάγιο. Ούτε για την αρχική ρύπανση. Υπουργός είναι και όχι σούπερμαν να κλείσει την τρύπα στο καράβι. Το ζήτημα σε πρώτη φάση είναι η ετοιμότητα του Λιμενικού. Και εκεί ο υπουργός φταίει εκ της θέσεώς του. Διότι το Σώμα αποδείχτηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση.

Οσοι ξέρουν από τέτοια ναυάγια λένε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι πρώτες ώρες είναι οι καθοριστικές. Το πρωί της Κυριακής η επίσημη ενημέρωση ήταν ακόμα ότι «πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, που βρίσκεται στην περιοχή, έχει ποντίσει γύρω από το σημείο του ναυαγίου για προληπτικούς λόγους φράγμα αντιρρύπανσης». Για προληπτικούς λόγους…

Για το ότι φτάσαμε να πλατσουρίζουμε με μαζούτ στη Γλυφάδα φταίει λοιπόν σε πρώτη ανάγνωση το Λιμενικό.

Για το ότι τρεις ημέρες όμως μας έλεγαν ότι όλα είναι υπό έλεγχο φταίει ο υπουργός. «Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο από την αρχή» επανέλαβε ο ίδιος ο Κουρουμπλής και στην τελευταία του συνέντευξη (Real FM) το μεσημέρι της Τετάρτης, λέγοντας μάλιστα ότι δεν μπορούσε να ξέρει ότι το μαζούτ θα πάει προς τον Πειραιά. Και γιατί να ξέρει, υπουργός είναι;

Μα, μισό λεπτό, είναι υπουργός! Αν δεν έκανε καλά τη δουλειά του το Λιμενικό -που αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι υποεκτίμησε τη ζημιά και ολιγώρησε στον περιορισμό της διαρροής μολονότι μάλιστα υπήρχαν οι ιδεατές καιρικές συνθήκες και το συμβάν είχε σημειωθεί σε ελεγχόμενο χώρο- πρέπει να απαιτήσει τις παραιτήσεις των επικεφαλής του Σώματος. Και μετά ίσως να αρχίσει να γράφει μια δική του προς τον Πρωθυπουργό.

Διότι αν η επιχειρησιακή αδυναμία του ΛΣ είναι χρόνιο πρόβλημα και δεν ευθύνεται η παρούσα κυβέρνηση, για το γεγονός ότι η διαρροή και η περιβαλλοντική κρίση υποεκτιμήθηκαν φταίει κατά βάση -αν όχι αποκλειστικά- η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αυτή δίνει τον τόνο και αυτή χαράσσει τις προτεραιότητες. Ο Κουρουμπλής αντί να ουρλιάζει από την πρώτη στιγμή για να σωθεί ο Σαρωνικός, αντί να σπεύσει άμεσα στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού απαιτώντας εγρήγορση και στοχοπροσήλωση όλων για την αντιμετώπιση της ζημιάς, χειροκροτούσε την Κυριακή τον αγαπημένο του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Ισως και να ψιθύριζε στους διπλανούς του πόσο καλό ήταν το ΠΑΣΟΚ κάποτε και πως τώρα δεν το κάνουν όπως παλιά. Και μήπως μετά κατέβηκε στην Αθήνα; Οχι βέβαια! Πήγε στο Λονδίνο για τη Διεθνή Εβδομάδα Ναυτιλίας!

Ο υπουργός Ναυτιλίας αποφάσισε σήμερα, Πέμπτη -πέντε ολόκληρες ημέρες μετά το συμβάν- να κάνει αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού. Μετά, λέει η επίσημη ενημέρωση, θα ενημερώσει τους βουλευτές της Α’ και Β’ Αθηνών. Προσέξτε, τους βουλευτές, όχι τους δημάρχους του Πειραιά, του Παλαιού Φαλήρου, του Αλίμου ή της Γλυφάδας που τραβάνε τα μαλλιά τους βλέποντας τις παραλίες να καταστρέφονται και τους δημότες τους να χάνουν έναν από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους αναψυχής που έχουν απομείνει.

Διότι δεν είναι μόνο το ότι η πολυδιαφημισμένη «αθηναϊκή ριβιέρα» -αυτήν που η κυβέρνηση θεωρεί ως το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης και κάποιοι άλλοι θα την ξεπουλούσαν- γέμισε πίσσα και μαζούτ και οι εικόνες μεταδόθηκαν σε όλον τον κόσμο. Είναι ότι η περιβαλλοντική ζημιά που συνετελέσθη είναι και βαθύτατα ταξική.

Οι παραλίες στο Φάληρο, στη Γλυφάδα ή ακόμα και η Πειραϊκή ήταν το τελευταίο καταφύγιο για τον φτωχό πολίτη της πρωτεύουσας να κάνει μπάνιο. Ακόμα και αν οι ακτές καθαρίσουν -που αυτό θα γίνει σε έναν μήνα και μάλλον επιφανειακά- ποιος θα πάει να ξανακολυμπήσει εκεί; Ο πλούσιος μπορεί να πάει στο Σούνιο ή και σε ένα νησί, oι κοντινές παραλίες προσέφεραν ως τώρα την μοναδική ευκαιρία για τον απλό πολίτη να απολαύσει τη θάλασσα με μοναδικό κόστος αυτό του εισιτηρίου ενός αστικού λεωφορείου. Η κυβέρνηση της Αριστεράς που υποτίθεται ότι θα κρατήσει την κοινωνία όρθια, θα τη γεμίσει πίσσα. Τα πούπουλα μας λείπουν…

ΥΓ. Ο Κουρουμπλής είπε ότι θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η ώρα του κ. Τσίπρα να δείξει τις οικολογικές του ευαισθησίες.