Η Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη Τύπου, απέναντι σε δημοσιογράφους. Μένει να δούμε αν θα επιλέξει να βρεθεί και πολιτικά απέναντι τους | Nikos Libertas / SOOC
Απόψεις

Ο παραλογισμός και η Αχτσιόγλου

Ο ΟΑΕΕ ζητεί αναδρομική καταβολή εισφορών από δημοσιογράφους επειδή είχαν και εισοδήματα με μπλοκάκι, ασχέτως αν οι υπουργικές εγκύκλιοι τους χορηγούσαν απαλλαγή. Εχει η υπουργός το θάρρος να σταθεί απέναντι στον παραλογισμό;
Ανδρέας Στασινός

Πριν πείτε ότι το θέμα είναι συντεχνιακό, σας παρακαλώ να διαβάσετε με προσοχή.

Εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε δύο ταμεία. Ενα συνταξιοδοτικό και ένα για περίθαλψη. Αρκετοί από μας, που είχαν δουλειά ως μισθωτοί, συμπλήρωναν το εισόδημα τους κάνοντας μεροκάματο με μπλοκάκι.

Μάλιστα στη δεκαετία του ’90, αλλά και στα πρώτα χρόνια του αιώνα μας, έπρεπε να θεωρήσεις το μπλοκάκι στην Εφορία. Η Εφορία για να σου θεωρήσει το μπλοκ, ζητούσε να δει ότι είσαι ασφαλιστικά εντάξει με το ΤΕΒΕ, δηλαδή το Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών. Πήγαινες, λοιπόν, μία βεβαίωση από το ασφαλιστικό Ταμείο των δημοσιογράφων που έλεγε ότι καταβάλλεις ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη και περίθαλψη (συνεπώς δεν ήσουν υποχρεωμένος να πληρώσεις και ΤΕΒΕ), ο Εφορος σου τρυπούσε το μπλοκάκι και ήσουν έτοιμος. Υπήρχαν άλλωστε και σχετικές εγκύκλιοι.

Τα Ταμεία έπεσαν έξω. Και προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα. Στον ΟΑΕΕ (που αντικατέστησε το ΤΕΒΕ) έκαναν το εξής: «έτρεξαν» τη βάση δεδομένων του Taxis, αφαιρώντας γιατρούς και δικηγόρους. Από το κοσκίνισμα τους έμειναν όλοι οι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στη συνέχεια ο ΟΑΕΕ θεώρησε ότι από τη στιγμή που είχες εισοδήματα ως ελεύθερος επαγγελματίας, τότε του οφείλεις εισφορές. Δεν έχει καμία σημασία αν ταυτοχρόνως πλήρωνες εισφορές σε άλλο Ταμείο ή αν υπήρχαν εγκύκλιοι που επιβεβαίωναν την απαλλαγή. Το κράτος, δια της Εφορίας, σε θεωρούσε ασφαλιστικά ενήμερο. Οχι όμως και ο ΟΑΕΕ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρέχει τώρα πιστωτικά σημειώματα με χιλιάρικα προς δημοσιογράφους. Μιλάμε για εισφορές δεκαετίας και βάλε με απαιτήσεις στα είκοσι και τριάντα χιλιάρικα. Ερχεται ένας φάκελος στο σπίτι και σου λέει ότι οφείλεις τριάντα χιλιάρικα. Κοινώς ετοιμάσου να βάλεις μέσα στο φάκελο το σπίτι για να το στείλεις στον ΟΑΕΕ. Και αν πας να το ψάξεις, θα σου πουν «από τη στιγμή που μπήκε στο σύστημα η οφειλή, η κατάσχεση θα γίνει αυτόματα». Επίσης σου λένε ότι «ο ΟΑΕΕ δεν φταίει αν ο Εφορος σας θεωρούσε ασφαλιστικώς ενήμερους» και πάει λέγοντας.

Τι μένει; Το υπουργείο της Αχτσιόγλου. Εκεί οι υπηρεσιακοί παράγοντες παραπέμπουν το θέμα στην υπουργό αφού κανένας δεν θέλει να εκτεθεί με «ρουσφέτι» σε δημοσιογράφους, όσο παράλογη και αν είναι η κατάσταση. Μένει, λοιπόν, να δούμε αν η υπουργός έχει το θάρρος να τακτοποιήσει τον παραλογισμό ή θα αφήσει το θέμα να σέρνεται, έτσι ώστε να μην εξυπηρετήσει μία επαγγελματική κατηγορία που η κοινή γνώμη θεωρεί αντιπαθητική.

Βέβαια η Αχτσιόγλου κληρονόμησε από τον προκάτοχό της ένα σύστημα που έχει καταχωρήσει την ίδια ως ομογενή. Οπου και αν κοιτάξει γύρω της, θα δει έναν παραλογισμό. Εχει, όμως, ενδιαφέρον να δούμε τι θα απαντήσει στην ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές για το θέμα των δημοσιογράφων. Οι επιλογές της είναι δύο: είτε θα επιδείξει επαγγελματισμό και σύνεση, είτε θα στείλει το θέμα στα δικαστήρια. Ποιος, άλλωστε, λυπάται δημοσιογράφους στις μέρες μας;