Ο Γιάννης Τσιρώνης, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης το είπε καθαρά: «Ο κ. Βαρουφάκης μας είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Μού χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα, είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU , τα δίνω στον προμηθευτή μου. ο προμηθευτής μου τα δίνει με αυτά στο δικό του Taxis, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό».
Καλά, μπορεί να μη δίνατε ρευστό, αλλά θα ήταν εξόχως πιθανό να δίνατε αίμα, μήπως και καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των νοσοκομείων. Διότι ακόμα και αν δεν μιλάμε για νέο νόμισμα, η δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών, χωρίς άμεσο αντίκρισμα σε ευρώ, θα πυροδοτούσε μηχανισμούς ανεξέλεγκτης δυναμικής. Δεν είναι μόνο η κοινωνική ένταση, το πλιάτσικο και οι ταραχές που, πιθανότατα, θα ξεσπούσαν. Η υιοθέτηση ενός συστήματος έξω από το πλαίσιο της ΕΚΤ, ουσιαστικά θα έδινε το σήμα στους εταίρους για να μας πετάξουν από το ευρώ, ίσως και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρακαλώ μην επαναλαμβάνετε τα χαριτωμένα «δεν μπορούν» και «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», γιατί θα σας παραπέμψω στο χρηματοκιβώτιο που βρίσκεται στο γραφείο του Γιούνκερ. Εκεί μέσα είναι και το σχέδιο που έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο εξηγούσε τα του Grexit βήμα προς βήμα.
Υπάρχουν τρία πράγματα.
Εδώ και δύο χρόνια συζητάμε τι ήξερε, αν ήξερε και τι σκόπευε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι λες και χτυπάει το κουδούνι για τη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Και έχεις τη Νέα Δημοκρατία να κουνάει επιτακτικά το δάχτυλο, προειδοποιώντας για την απόδοση ευθυνών.
Εχουμε και λέμε:
Εννοείται ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τι σχέδιο έπλεκε ο Γιάνης. Ο ίδιος, άλλωστε, ενέκρινε την πολιτική της μπλόφας προς τους εταίρους, την απειλή του «βγαίνουμε από το ευρώ ως το τουβλάκι που, αν αφαιρεθεί, ρίχνει το οικοδόμημα». Ασφαλώς και ο Πρωθυπουργός γνώριζε από πρώτο χέρι τα περί παράλληλου συστήματος πληρωμών. Ο ίδιος όμως, όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του, απέρριψε αυτά τα σχέδια, ορισμένα δε, τα χαρακτήρισε και βλακώδη.
Ο Βαρουφάκης τι σκόπευε να κάνει; Από όλους τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, είναι εκείνος που ανοίγει περισσότερο το στόμα του. Το κάνει βέβαια κυρίως από αυταρέσκεια, αλλά προσπαθεί να υπερασπιστεί και το σχέδιο του, δηλαδή την απειλή εξόδου από το ευρώ. Ο Βαρουφάκης θέλει να δείξει ότι είχε σχέδιο και μάλιστα λειτουργικό. Τώρα, όμως, του λένε ότι είχε δόλο.
Πριν πάμε στην αντιπολίτευση υπάρχει ο Τσιρώνης. Και ο κάθε Τσιρώνης, του υπουργικού συμβουλίου. Δηλαδή πώς διάολο τα άκουγαν όλα αυτά; Δεν είχαν απορίες; Δεν σήκωσε κανείς το χέρι για να ρωτήσει τον Γιάνη και τον Αλέξη αν είναι σίγουροι για το σχέδιο και τι ποσοστά επιτυχίας του δίνουν; Ή απλώς τους αρκούσε ότι οι ψηφοφόροι τους δεν σηκώνουν 1.600 ευρώ τον μήνα;
Και τώρα στην αντιπολίτευση. Είναι απολύτως βέβαιο ότι όλα αυτά θα απασχολήσουν Επιτροπές στη Βουλή. Και ναι, δεν είναι διόλου απίθανο κάποιοι να βρεθούν και αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Όμως για να δικάσεις και, πολύ περισσότερο για να καταδικάσεις, έναν πρώην υπουργό, πρέπει να αποδείξεις ότι η πίστη του στο υπό κρίση σχέδιο δεν περιείχε το στοιχείο του δόλου. Οποιος βρεθεί αντιμέτωπος με τη Βουλή ή τον δικαστικό έλεγχο θα ισχυριστεί ότι οι πράξεις του εκπορεύτηκαν από τη δική του άποψη για το καλό της πατρίδας. Και, πιστέψτε με, είναι κάτι με το οποίο συμφωνεί ένα σημαντικό κομμάτι συμπατριωτών μας.
Α, και κάτι ακόμα. Πότε, αλήθεια, θα τελειώσει αυτή η περίφημη… ομερτά ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετείχαν στη δραματική σύσκεψη μετά το δημοψήφισμα; Γιατί αρνούνται να μας αποκαλύψουν τι συζήτησαν και μάλιστα χωρίς την τήρηση πρακτικών; Τι είναι αυτό που αρνούνται να μοιραστούν μαζί μας;