Σεπτέμβριος 2015. Ο Αλ. Τσίπρας πιάνει το γόνατο του συντρόφου Πάνου Καμμένου. Είναι δυνατόν να τον αδειάσει έτσι; | ΙΝΤΙΜΕΝEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Απόψεις

Γίνεται «προοδευτική κυβέρνηση» χωρίς… Καμμένο;

Κανονικά ο συνεταίρος του Αλέξη Τσίπρα θα έπρεπε να ανησυχήσει από το άδειασμα που του κάνει. Αλλά δεν χρειάζεται. Και οι δύο ξέρουν ότι, μετά τις εκλογές, τα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» θα είναι απλώς ανέκδοτο
Γιώργος Καρελιάς

Η είδηση λέει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια συνέντευξη και έκανε «άνοιγμα» προς το ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας «διάλογο» με στόχο την «προοδευτική διακυβέρνηση μετά το τέλος των Μνημονίων».

Σαν να λέμε ότι, μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα θα είναι ξανά νικητής και θα θέλει για συνεταίρο, αντί των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμένου, το ΠΑΣΟΚ (ή όπως αλλιώς θα λέγεται) της Φώφης Γεννηματά. Ο «μύθος» περιέχει ισχυρή δόση σουρεαλισμού. Διότι, για να βγει αληθινός, πρέπει να μην αλλάξει (σχεδόν) τίποτα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ να θριαμβεύσει ξανά στις εκλογές (η νίκη του έστω και μία ψήφο θα ισοδυναμεί με θρίαμβο) και να επιδιώξει απλώς να αλλάξει εταίρο στην κυβέρνηση.

Κανονικά ο σημερινός συνεταίρος του Πάνος Καμμένος θα έπρεπε να ανησυχήσει από το άδειασμα που του κάνει. Ομως, δεν χρειάζεται. Διότι και δύο -Τσίπρας και Καμμένος- γνωρίζουν ότι, μετά τις εκλογές, η συμμαχία τους θα γίνει σκορποχώρι. Και ότι τα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» κινούνται στη σφαίρα των ανεκδότων. Ετσι όπως τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, η επόμενη κυβέρνηση θα ξεκινάει από την ΝΔ και (πολύ πιθανό) θα τελειώνει σε αυτήν. Σε κάθε περίπτωση δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτήν που φαντασιώνεται ο νυν Πρωθυπουργός στο «άνοιγμα» που κάνει προς το ΠΑΣΟΚ. Αν και το πιθανότερο είναι ότι αυτό το «άνοιγμα» δεν είναι καν θέμα «φαντασίας», αλλά στυγνών υπολογισμών.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι το 90% της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 προέρχεται από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ολες οι έρευνες πιστοποιούν ότι ένα μεγάλο κομμάτι θα τον εγκαταλείψει όποτε γίνουν εκλογές. Ενας από τους τρόπους για να περιορίσει τις διαρροές είναι να συνεχίσει και να εντείνει το «φλερτ» προς τον πρώην χώρο αυτών των ψηφοφόρων, υποσχόμενος ότι θα το κάνει (νέο) συνεταίρο του. Κατά κάποιον τρόπο ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ (από το 1985 και μετά) ελαφρώς παραλλαγμένο: «ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις»! Το σύνθημα αυτό «αναζωπυρωνόταν» κάθε φορά που το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε δύσκολη θέση. Τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο κάνει σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ευρισκόμενος σε παρόμοια θέση.

Στην πολιτική τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Όταν συνεργάστηκαν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, όλα είναι πιθανά. Όμως, σήμερα η συζήτηση περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» δεν μπορεί παρά να προκαλεί μειδιάματα ή και θυμό στους αποδέκτες της, ανάλογα με την ψυχική τους διάθεση.

Κι επειδή ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει την «πρότασή» του το πρώτο ζεστό Σαββατοκύριακο του φετινού καλοκαιριού, η κυρία Γεννηματά θα μπορούσε να του απαντήσει στέλνοντάς του αυτό το στιγμιότυπο από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδεύοντάς το με ένα σημείωμα με τη φράση: «Σύντροφε Αλέξη, εμείς σε προοδευτική κυβέρνηση χωρίς τον σύντροφο Πάνο δεν συμμετέχουμε»!