Κατά την επίσημη κυβερνητική εκδοχή ο Νίκος Παππάς είχε πάει το 2013 στη Βενεζουέλα προκειμένου να διερευνήσει την προμήθεια τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ της φίλης χώρας.
Ακούγεται λογικό. Τότε ο Νίκος Παππάς ήταν διευθυντής στο πολιτικό γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και καθώς ήταν κυβέρνηση εν αναμονή, ήθελαν να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για εκείνο της επισιτιστικής κρίσης (επιπροσθέτως της ανθρωπιστικής).
Η Βενεζουέλα ήταν η αυτονόητη πρώτη επιλογή. Γεωγραφικά είναι σχετικά κοντά μας, άρα τα προϊόντα μεταφέρονται γρήγορα, φρέσκα και με χαμηλό κόστος. Επίσης, όπως όλοι γνωρίζουμε από τα δελτία ειδήσεων, η χώρα αυτή έχει τεράστιο πλεόνασμα σε τρόφιμα. Το πλεόνασμα αυτό της επιτρέπει να εξάγει ή και να δωρίζει τρόφιμα ανά τον κόσμο -πόσα φασόλια να φάει πια ο μέσος κάτοικος του Καράκας; Εκ πρώτης όψεως, λοιπόν, δεν υπάρχει κάτι το περίεργο στην υπόθεση. Αν κάποιος από την Ελλάδα ψάχνει τρόφιμα, η Βενεζουέλα είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα απευθυνθεί.
Εντάξει, σε αυτό συμβάλλουν και οι ιδεολογικοί δεσμοί που συνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση των Επαναστατών. Μπορεί η έννοια της διεθνιστικής αλληλεγγύης να ξενίζει την άγονη και αλλοτριωμένη σκέψη σας, ωστόσο η Αριστερά των κινημάτων γνωρίζει πώς μόνο έτσι θα γυρίσει ο τροχός της Ιστορίας. Να, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χρηματοδότησε τους Podemos, της Ισπανίας, με 7 εκατ. ευρώ. Υπάρχει περίπτωση να έκοψε αντίστοιχο κονδύλι και για τους δικούς μας του ΣΥΡΙΖΑ; Ούτε για πλάκα. Διότι ακόμα και αν οι Λατίνοι επιχείρησαν να κάνουν τη συντροφική κίνηση, θα προσέκρουσαν στο ηθικό πλεονέκτημα της Πρώτης Φοράς. Είναι δυνατόν να πάρει Αριστερός μαύρο, αδήλωτο χρήμα;
Υπάρχει, βέβαια, μία απορία που εκκρεμεί. Ο Νίκος Παππάς πήγε στη Βενεζουέλα συνοδευόμενος από τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, που ειδικεύεται στις λατινοαμερικανικές offshore και έχει επισκεφθεί ουκ ολίγες φορές το Μαξίμου. Πας με έναν δικηγόρο σαν και αυτόν για να συζητήσεις την προμήθεια τροφίμων; Θεωρητικά πας, αφού όλο και κάποιες διατυπώσεις θα χρειάζονται, άρα θα είναι χρήσιμη η παρουσία ενός δικηγόρου που γνωρίζει τα ήθη της περιοχής. Ωστόσο ο Αρτεμίου έγραψε ένα tweet το οποίο, σε πρώτη ανάγνωση, έδειχνε ειρωνικό προς τον Νίκο Παππά: «σιγά μην πήγαμε για φασόλια και πιπεριές». Αλλά και αυτό δεν έχει το ανάστημα να σταθεί απέναντι στο ηθικό πλεονέκτημα της Πρώτης Φοράς. Πιθανότατα ο Αρτεμίου δυσαρεστήθηκε επειδή δεν κατάφερε να κάνει δουλειές, πουλώντας και στην Αριστερά τις υπηρεσίες του. Ο Αρτεμίου είναι σαν την εγχώρια διαπλοκή: θύμωσε επειδή δεν κατάφερε να πάρει αυτό που περίμενε. Μπαινόβγαινε, θα πείτε, στο Μαξίμου. Και οι ντελιβεράδες μπαινοβγαίνουν από την είσοδο της Βασιλέως Γεωργίου, δεν σημαίνει ότι κάνουν και δουλειές με στελέχη αριστερής κυβέρνησης.
Ο Τύπος της Κυριακής έγραψε ότι ο Νίκος Παππάς και ο Αρτέμης Αρτεμίου μετέβησαν σε στρατιωτική βάση όπου επιβιβάστηκαν στο τζετ λιβανέζου επιχειρηματία που ερευνάται, από τις αμερικανικές αρχές, για ξέπλυμα χρήματος και άλλες περίεργες δουλειές. Το τζετ τους μετέφερε σε νησί όπου ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, διατηρεί πολυτελές θέρετρο. Ναι, αν είσαι κακόπιστος θα βρεις και εδώ σκιές. Ομως αν κοιτάξεις καλύτερα την εικόνα, όλα φαίνονται αλλιώς. Πρώτον η ιδιότητα «λιβανέζος επιχειρηματίας» σε προδιαθέτει θετικά για την ακεραιότητα και την εντιμότητα του ανθρώπου. Δεύτερον, η στοχοποίησή του από τις αμερικανικές αρχές, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη αφού στηρίζει μία επαναστατική κυβέρνηση. Τρίτον, δεν είναι δα και κακό να φιλοξενήσει έναν πολιτικό από την Ελλάδα προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού την προοπτική επενδύσεων στη Μεσόγειο που, ας μη ξεχνάμε, παλεύουμε να αναδειχθεί σε θάλασσα συνεργασίας των λαών.
Είναι δίκαιη η οργή του Νίκου Παππά που αρνήθηκε να απαντήσει στη Νέα Δημοκρατία. Το μόνο που είπε ο υπουργός είναι ότι η ΝΔ ανακαλύπτει τη Βενεζουέλα όποτε στριμώχνεται από αποκαλύψεις διαφθοράς. Και ναι, έχει δίκαιο. Εκείνοι έχουν Novartis, Siemens και ποιος ξέρει τι άλλο. Αυτοί, έχουν Βενεζουέλα.