Ο υπουργός Προστασίας του πολίτη αισθάνθηκε την ανάγκη σήμερα να απολογηθεί καθώς ορισμένοι από εκείνους μέσα στο Σώμα που είχαν καταδικάσει την Αστυνομία στην ακινησία, τον κατηγορούν λέγοντας: «Οταν δεν είσαι ακόμα έτοιμος, δεν βάζεις ψηλά τον πήχυ με επικηρύξεις και δηλώσεις. Γιατί μπορεί να περάσεις από κάτω».
Ο κ. Χρυσοχοίδης απάντησε οτι δεν είναι υπέρ της πρόκλησης αλλά απεχθάνεται και την ακινησία.Το επιχείρημά του ηταν ότι οι μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν στο Κοντόπευκο είχαν κλαπεί πρίν από την επικήρυξη των Σευσίδη-Τσιρώνη και το περιστατικό στα Εξάρχεια .
Ο Χρυσοχοίδης έχει δίκιο ακόμα και αν αυτή η πολιτική τον φέρνει σε αντίθεση ακόμα και με αξιωματικούς που ειδαν με «καλό μάτι» την επάνοδό του στη λεωφόρο Κατεχάκη.
Δεν είναι δυνατόν να περιμένει κάποιος να «φτιάξει» η αστυνομία για να κηρυχθεί ο πόλεμος εναντίον των τρομοκρατών. Ο Χρυσοχοίδης κάνει αυτό που ξέρει: ανεβάζει την «πίεση» στην άλλη πλευρά, με στόχο να την εξωθήσει σε ενέργειες στις οποίες οι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν λάθη.
Μπορεί αυτή η πολιτική να έχει κόστος; Φυσικά και μπορεί.
Προς το παρόν, πάντως, αυτό που μπορεί να κάνει μία πολιτική ηγεσία από αστυνομικούς που «τρώνε» 99 σφαίρες, είναι να μην ικανοποιείται όταν επιστρέφουν καμμία.
Και για να εξηγούμαστε: Η περίπτωση του φόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν βοήθησε στην διευκρίνιση των όρων χρήσης των υπηρεσιακών οπλων από τους αστυνομικούς. Αντίθετα τους περιέπλεξε. Ο νόμος για τη χρήση των υπηρεσιακών όπλων εχει την υπογραφή του Χρυσοχοίδη από την προηγούμενη θητεία του .Είναι επαρκής. Αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργηθεί το πολιτικό κλίμα για την εφαρμογή του – από την Αστυνομία!