Protagon A περίοδος

Τα μυστικά των κόμικς IX: ο Ελληνας Ζαχαρίας

Το 1939 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα θα έδινε -επιτέλους!- το «παρών» στον πολύχρωμο κόσμο των κόμικς με έναν ήρωα... ημεδαπής κατασκευής.

Αρης Μαλανδράκης

photo: Ο «Ζαχαρίας» υπήρξε ο πρώτος… εθνικός ήρωας! Μια ελληνική εκδοχή του προπάτορα «Κίτρινου Παιδιού», δια χειρός Νίκου Καστανάκη.

Το 1939 ήταν η χρονιά που η Ελλάδα θα έδινε -επιτέλους!- το «παρών» στον πολύχρωμο κόσμο των κόμικς με έναν ήρωα… ημεδαπής κατασκευής και προέλευσης! Ήταν ο «Ζαχαρίας» του σκιτσογράφου Νίκου Καστανάκη, που εμφανίστηκε στο «Περιοδικό μας» των εκδόσεων Πέτρου Δημητράκου. Ο Ζαχαρίας ήταν ο πρώτος καθαρόαιμος ήρωας κόμικς: ανέπτυσσε την αφήγηση σε ολοσέλιδα κόμικς και έδινε ραντεβού στο τεύχος της επόμενης εβδομάδας, για τη συνέχεια των περιπετειών του.

Από μια άποψη, ο Ζαχαρίας ξανάπιασε το νήμα της ιστορίας των κόμικς από την αρχή. Ήταν και αυτός πιτσιρίκος, όπως το Κίτρινο Παιδί (Yellow Kid) με το οποίο ξεκίνησαν επίσημα την πορεία τους τα εικονογραφημένα. Έδρασε, και αυτός, στους δρόμους μιας μεγαλούπολης και ήταν επίσης μετανάστης. Μόνο που, αν στο Κίτρινο Παιδί η μετανάστευση αυτή οδηγούσε από την Ιρλανδία στους χωματόδρομους των λαϊκών γειτονιών του Μανχάταν, στον Ζαχαρία, αντίθετα, η μετανάστευση ήταν εσωτερική: από κάποιο νησί στην πρωτεύουσα, αναζητώντας δουλειά.

Εκτός από το Ζαχαρία, ο θίασος του κόμικς περιλάμβανε επίσης τον κύριο Γιαννάκη Μπελιά, στο σπίτι του οποίου άρχισε να δουλεύει ως παιδί για όλα τα θελήματα, τη μαγείρισσα του σπιτιού Μαριγώ, το δάσκαλό του στη νυχτερινή σχολή και τον συμμαθητή του Αγάπιο, μαθητευόμενο υδραυλικός. Ένας θίασος απόλυτα ελληνικός, με ήθη, κουβέντες και συμπεριφορές εντελώς οικείες. Γεγονός που προσδίδει μια επιπλέον αξία στο κόμικς.