Ο Τσε Γκεβάρα έλεγε ότι η επανάσταση δεν είναι ένα μήλο που πέφτει όταν είναι ώριμο. Πρέπει να το κάνεις να πέσει. Ο Αιγύπτιος Μπάσαμ Γιούσεφ φαίνεται ότι έχει αναλάβει αυτόν τον ιστορικό ρόλο. Χρησιμοποιεί τη σάτιρα και το χιούμορ για να αφυπνίσει τη λαϊκή συνείδηση και να εκφράσει τους Αιγυπτίους, οι οποίοι -στερημένοι δημοκρατικών ελευθεριών, εδώ και δεκαετίες- προσπαθούν, πια, να βρουν τον δρόμο τους.
Στα 39 του χρόνια ο Γιούσεφ δημιούργησε δύο πετυχημένες καριέρες. Μέχρι και το 2011, ο περίεργα γοητευτικός και αστείος Μπάσαμ Γιούσεφ, δήλωνε καρδιοχειρουργός. Είναι η εποχή που το αίτημα για ανατροπή του Μουμπάρακ έχει οδηγήσει τον κόσμο στην πλατεία Ταχρίρ, σύμβολο της εξέγερσης των Αιγυπτίων. Ο Γιούσεφ, στην Ταχρίρ, περιθάλπει τους τραυματίες επαναστάτες. Η ζωή του άλλαξε σε μια νύχτα. «Η επανάσταση πυροδότησε την ιδέα να κάνω ένα σόου που θα εξέθετε την υποκρισία…», δήλωσε στο περιοδικό Time. «Έτσι, σε μια νύχτα, έγινα κωμικός».
Τον Μάρτιο του 2011 ο Γιούσεφ ανοίγει το προσωπικό του κανάλι στο YouTube και ανεβάζει πολιτικές σατιρικές εκπομπές που έχουν τον τίτλο της ομάδας αίματός του, Β+. Ο πρώην καρδιοχειρουργός εκφράζει όσα οι Αιγύπτιοι ήθελαν να πουν για τον Μουμπάρακ, την ελίτ που τον υποστηρίζει και τους στρατηγούς που έχουν αναλάβει τα ηνία της χώρας μέχρι τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές. Από το YouTube οι εκπομπές του μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση υπό τον τίτλο El Bernameg (μτφ. Το Σόου). Ο Γιούσεφ έχει, πια, υπέρλαμπρο στούντιο και ζωντανό κοινό (φανταστείτε κάτι αντίστοιχο του σόου που κάνει στην Ελλάδα ο Λάκης Λαζόπουλος, χωρίς τα σκετς όμως). Δίνει συνεντεύξεις στο BBC και το CNN ενώ πραγματοποιεί και το όνειρο της ζωής του, να πάει καλεσμένος στην εκπομπή του παρουσιαστή του "The Daily Show", Τζον Στιούαρτ, στις ΗΠΑ.
Η κατάσταση στην Αίγυπτο έχει αλλάξει, το ίδιο και τα πολιτικά συμφέροντα. Ο αγαπητός από όλους κωμικός, αρχίζει να αποκτά εχθρούς και να λαμβάνει τις πρώτες απειλές κατά της ζωής του. Ο Μοχάμεντ Μόρσι βρίσκεται στην εξουσία και ο Γιούσεφ σατιρίζει τις αμφιλεγόμενες πολιτικές του, οι οποίες οδήγησαν τους Αιγυπτίους για δεύτερη φορά στους δρόμους. Στις 3 Μαρτίου 2013 εκδίδεται ένταλμα σύλληψης εναντίον του για προσβολή του Ισλάμ και του προέδρου της χώρας ενώ διετάχθη έρευνα και για άλλες εγκληματικές κατηγορίες εναντίον του. Η σύλληψή του προκάλεσε αντιδράσεις παγκοσμίως. Ο Μπάσαμ Γιούσεφ έγινε σύμβολο για την ελευθερία της έκφρασης στην Αίγυπτο. «…ο κόσμος (της Αιγύπτου) δεν είναι πια φοβισμένος» δήλωσε μετά την αποφυλάκισή του μιλώντας για μια ακόμα φορά στην καρδιά των Αιγυπτίων. Αυτή, εξάλλου, είναι και η ειδικότητά του.