Protagon A περίοδος

Μύθοι σε “επανέκδοση”

Θεωρείται ο πατέρας του αρχαίου μύθου, ο... προπάτορας της παραβολής και ο κορυφαίος της λεγόμενης διαδακτικής μυθολογίας. Ο λόγος για τον Αίσωπο, τον πιο αγαπημένο παραμυθά όλων των εποχών, που παρά το πέρασμα 2.500 χρόνων εξακολουθεί να είναι επίκαιρος...

Αρης Μαλανδράκης

Θεωρείται ο πατέρας του αρχαίου μύθου, ο… προπάτορας της παραβολής και ο κορυφαίος της λεγόμενης διαδακτικής μυθολογίας. Ο λόγος για τον Αίσωπο, τον πιο αγαπημένο παραμυθά όλων των εποχών, που παρά το πέρασμα 2.500 χρόνων εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να… γαργαλάει την καλλιτεχνική έμπνευση κάποιων επιγόνων. Ετσι λοιπόν, ο γνωστός εικαστικός Μανώλης Χάρος δημιούργησε προς τιμήν του μια σειρά έργων με τίτλο «Μανώλης Χάρος: Αισώπου Μύθοι» που παρουσιάζονται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση, σε επιμέλεια Ελένης Αθανασίου, εγκαινιάζεται την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα. Περιλαμβάνει 25 περίπου εικαστικά έργα, καθώς και τρισδιάστατες κατασκευές με χρήση διαφόρων μέσων, υλικών και τεχνικών: ακρυλικά, ακουαρέλα, αλουμίνιο, κολάζ, σχέδιο, ξυλογραφία, βίντεο, καθώς και ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες. Μαζί, μια σειρά από παιχνίδια χειροτεχνίας και ιχνογραφίας του Μανώλη Χάρου που αναφέρονται στους μύθους του Αισώπου. Σημειώστε επίσης ότι στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβάλλεται στο αμφιθέατρο του Μουσείου βίντεο διάρκειας 30΄ (παραγωγή της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Γιούλης Καλλιβρετάκη) από την παράσταση της ομάδας Oper(o) «Αισώπου Μύθοι», που δόθηκε το Φεβρουάριο στο Εθνικό Θέατρο σε έμπνευση και σκηνογραφία του καλλιτέχνη. 

Πρωταγωνιστές στην έκθεση του Μουσείου είναι, φυσικά, οι ζωόμορφοι χαρακτήρες των μύθων του Αισώπου: η αλεπού, το βόδι, το ποντίκι, το λελέκι, το κουνούπι, το βατράχι, το κοράκι κ.λπ. Ολα με ανθρώπινες ιδιότητες, σύμφωνα με το συμβολικό και αλληγορικό χαρακτήρα που περιείχαν οι αφηγήσεις του αρχαίου παραμυθά. Και αφού μιλάμε για παραμύθια, επόμενο είναι η έκθεση να αφιερώνεται… στα πιτσιρίκια! Αν έχετε λοιπόν παιδιά (από 5 ετών και άνω), μπορείτε να τα συνοδεύσετε στο Μουσείο το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου (10 – 11:30 π.μ. ή 11:30 π.μ. – 1 μ.μ.) σε μια «μέρα για όλη την οικογένεια γεμάτη δημιουργία, συνεργασία και χιούμορ» όπως γράφει η (ανοιχτή) πρόσκληση. Αν, πάλι, διδάσκετε σε νήπια ή μαθητές (μέχρι την Δ΄ Δημοτικού), μπορείτε να συμμετάσχετε με τη σχολική σας ομάδα οποιαδήποτε Τετάρτη ή Πέμπτη, από τις 10 – 11:30 το πρωί, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει θεατρικό παιχνίδι, εικαστική δημιουργία και γλωσσική έκφραση. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Αίσωπος δεν έγραψε ούτε μια λέξη, αλλά ιστορούσε προφορικά τους μύθους του.

info
«Μανώλη Χάρου: Αισώποι Μύθοι»

ΠΟΥ: Μουσείο Μπενάκη, Βασ. Σοφίας 17 & Κουμπάρη 1 (τηλ. 210-3671000)
ΠΟΤΕ: 6 Σεπτεμβρίου – 16 Οκτωβρίου
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9 π.μ – 5 μ.μ., Πέμπτη: 9 π.μ. – 12 μ.μ., Κυριακή: 9 π.μ. – 3 μ.μ. (Τρίτη: κλειστά)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Μουσείο Μπενάκη – Εκπαιδευτικά Προγράμματα (τηλ. 210-3671067-70, καθημερινές 9 π.μ. – 3 μ.μ.)