Θα θυμάστε ίσως την ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο» και τη σκηνή όπου ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ως γιατρός που εξετάζει την δήθεν άρρωστη μαθήτρια Λίζα Παπασταύρου βάζει το αυτί του στο στέρνο της για να ακούσει την καρδιά και τους πνεύμονές της. Αυτό σαφέστατα εξυπηρετούσε το αισθηματικόν της υπόθεσης μιας και το στηθοσκόπιο είχε ήδη εφευρεθεί από τον γάλλο φυσικό Ρενέ Λενέκ το 1850. Χθες, Τετάρτη 17/2, τιμήθηκε η μνήμη του. Πόσο σπουδαία εφεύρεση, αλήθεια! Να ακούς και να ερμηνεύεις την καρδιά στα κανονικά της…
Και ύστερα είναι η 18χρονη Νεκταρία Αναστασοπούλου που αντιλαμβάνεται την καρδιά στα κανονικά της… από θέση. Πάσχουσα η ίδια από συγγενή κυανωτική καρδιοπάθεια και έχοντας κάνει τρεις επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς, δίνει το σωστό μήνυμα με το video που ανάρτησε στις 14 Φεβρουαρίου – ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων – στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βλέπετε, η 14η Φεβρουαρίου ήταν και η παγκόσμια ημέρα συγγενών καρδιοπαθειών.
Το κλισέ λέει ότι πρέπει να πω πως την παρακολουθώ να δείχνει τα σημάδια από τις επεμβάσεις της, σοκάρομαι και τη θαυμάζω για το θάρρος της. Η αλήθεια είναι πως την κοιτώ να δείχνει τα σημάδια της και σ’ αυτά αντικρίζω τα δικά μου. Και μετά καταλαβαίνω το λάθος μου. Το video πέτυχε τον σκοπό του. Η Νεκταρία μετέφερε το μήνυμα πολύ κανονικά, πολύ εντάξει. Αν δεν πάσχεις από κάτι σχετικό αυτονόητα σε μουδιάζει η ταλαιπωρία του άλλου, τη συμμερίζεσαι χωρίς να την νιώθεις, είναι ανθρώπινο. Το μήνυμα όμως δεν είναι αυτό. Να ζήσουμε με υγιείς τις καρδιές μας, μας λέει, εννοώντας τες ως ικανές να αγαπήσουν. Απλό; Όχι… Γιατί αν η επιστήμη ως σήμερα έμεινε μόνο στα τεχνικά –να «διορθώσει» μια πάσχουσα καρδιά δηλαδή- τα υπόλοιπα δεν είναι παρά απόφασή μας. Και δεν νομίζω πως η Νεκταρία εννοεί την ερωτική αγάπη μόνο. Αυτή είναι «σαν να μην γίνεται αλλιώς». Σε βρίσκει χωρίς να σε ρωτήσει όπως η συγγενής καρδιοπάθεια. Η αγάπη για εκείνα που δεν σ’ αφορούν άμεσα είναι το βάσανο. Όχι το να βλέπεις τα σημάδια του άλλου και ν’ αντικρίζεις τα δικά σου, μα να βλέπεις τα σημάδια του άλλου σαν δικά σου.