Από την εποχή της μάνας raver που αναζητούσε τον κανακάρη της σε αυτοσχέδιες πίστες ολονύκτιας διασκέδασης στα εξωτικά Οινόφυτα έχει περάσει πλέον ένας αιώνας… Η εμβληματική γυναικεία φιγούρα, γέννημα των τηλεοπτικών παραθύρων την δεκαετία της πληθωρικής ευμάρειας, έχει πλέον παραδώσει th σκυτάλη. Αναγκαστικά. Και αυτό γιατί τα τηλεπαράθυρα έχουν χάσει την λάμψη τους αλλά και την επιδραστικότητα τους και έχουν μετατραπεί σε δημοσιογραφικά πάνελ για … «βαθιά χασμουρητά», όπως θα έλεγε και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Τα τελευταία δεν έχουν καν πάρει μυρωδιά ένα φαινόμενο όπως η μητέρα startuper, μια κυρίαρχη παρουσία της λεγόμενης μνημονιακής εποχής.
Η μητέρα startuper, δίχως άλλο, εκφράζει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο το κύμα της νέας επιχειρηματικότητας που αξιοποιώντας κάθε λογής χαραμάδες βρίσκεται παντού: από τα μικρά γραφειάκια του κέντρου της Αθήνας μέχρι τα εργαστήρια των Πανεπιστημίων και τις αίθουσες των ερευνητικών κέντρων.
Αλλά γιατί η μητέρα startuper έχει καταστεί σύμβολο; Ο λόγος είναι απλός. Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η μητέρα είναι ο πρώτος και καλύτερος υποστηρικτής της προσπάθειας του γιου ή της κόρης να δοκιμάσει την τύχη του στις ανοικτές θάλασσες της επιχειρηματικότητας. Είναι εκείνη που θα πείσει τον σύζυγο της αλλά και τον άμεσο οικογενειακό /συγγενικό περιβάλλον να βρεθεί και να συγκεντρωθεί η μαγιά του αρχικού κεφαλαίου που χρειασθεί να θυσιαστεί στον βωμό της πρώτης απόπειρας. Επιπλέον, είναι εκείνη που θα λειτουργήσει εκτός από επενδυτής και ως οργανωτής/επιμελητής της όλης προσπάθειας- από το νοίκι στο μικρό γραφειάκι και τα φαγητά της παρέας μέχρι τα έξοδα για τα ταξίδια και την συμμετοχή σε εκθέσεις και σε διεθνή φόρα. Η ίδια θα είναι εκεί να προωθήσει στα social media την πρώτη συνέντευξη της ομάδας, να λειτουργήσει ως fan στο ακροατήριο ενός διαγωνισμού κοινοποιώντας συγγενείς και φίλους. Και όπως καλά έχετε καταλάβει θα είναι «πρώτη μούρη» και στις φωτογραφίες που θα βγουν αν η ομάδα κερδίσει ένα από τα βραβεία στους διαγωνισμούς που συμμετείχε η ομάδα.
Oλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η μητέρα είναι ο πρώτος και καλύτερος υποστηρικτής της προσπάθειας του γιου ή της κόρης να δοκιμάσει την τύχη του στις ανοικτές θάλασσες της επιχειρηματικότητας
Στα δέκα και πλέον χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με το οικοσύστημα καινοτομίας και την startup σκηνή έχω ζήσει άπειρες στιγμές όπου η μητέρα startuper κουβαλά ταπεράκια με φαγητό στο μικρό γραφειάκι ή να σε παίρνει τηλέφωνο για να σε ευχαριστήσει για το θέμα που δημοσιεύτηκε και να σε ενημερώσει ότι χάρηκε και η γιαγιά ή και ο θείος… Γι΄αυτό πολλές από τις ιστορίες των startups που έχω αφηγηθεί ξεκινούν από τα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος και κυρίως από την μητέρα… Η μητέρα σε πρώτο πλάνο!
Η μητέρα startuper, πέραν όλων των άλλων, εκφράζει τη μεταστροφή ενός σημαντικού μέρους των 20αρηδων και των 30αρηδων που αποδέχθηκαν το ρίσκο από την μίζερη ασφάλεια της δημοσιοϋπαλληλίας – και όχι μόνο αποδέχθηκαν το ρίσκο αλλά το έκαναν και βίωμα ζωής.
Κλείνοντας, λίγα λόγια για το προφίλ της. Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες η μητέρα startuper είναι μια σύγχρονη Ελληνίδα που μπορεί κανείς να συναντήσει στον δρόμο, στο ταμείο του σουπερμάρκετ, στο Μετρό, στην Πειραιώς 260 τα καλοκαίρια του Φεστιβάλ, στα καφέ της Πλατείας Αγίας Ειρήνης, στο νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, στα σοκάκια της Ευριπίδου και της Πλατείας Αγίων Θεοδώρων.
Για να πω την αλήθεια μου, εκεί, σε ένα από τα κτήρια της πλατείας στην οποία δεσπόζει ένα από τα πιο σημαντικά βυζαντινά μνημεία αυτής της πόλης, συνάντησα την πραγματική μητέρα startuper. Με την ευγένεια που διαθέτει ήρθε προς το μέρος μου για να με χαιρετίσει. Θυμάμαι ακόμη την κουβέντα της: «Όπως πάντα στο καθημερινό καθήκον». Χαμογέλασα με νόημα γνωρίζοντας καλά πως κουβαλά τα ταπεράκια για τον κανακάρη της και τα άλλα παιδιά της παρέας.