Η είδηση ότι η Τουρκία έχει 187 μη επανδρωμένα, πλήρως εξοπλισμένα drones δεν είναι καινούργια. Η μεταφορά αρκετών από αυτά στα Kατεχόμενα έχει ανησυχήσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ανάπτυξη drones από την Τουρκία δεν αποτελεί είδηση. Είναι γνωστή. Κατασκευάστηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και φέρουν τουρκική υπογραφή.
Αποτελούν κομμάτι ενός γιγαντιαίου project το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 600 διαφορετικά προγράμματα. Σήμερα η παραγωγική ικανότητα της Τουρκίας στον αμυντικό τομέα είναι πάνω από 6 δισ. δολάρια, ενώ για έρευνα νέων συστημάτων δαπανά πάνω από 1,3 δισ. Ειδικά τα μη επανδρωμένα UAV είναι υπερ-όπλο: έχουν τη δυνατότητα να πετούν πολύ χαμηλά ακόμα και στο ένα μέτρο, και σε χαμηλές ταχύτητες. Μπορούν να καίνε από απλή βενζίνη μέχρι κηροζίνη και έχουν την ικανότητα να πετούν πολλές ώρες συνεχόμενα. Μπορούν ακόμα να φέρουν οπλισμό μεγάλης ισχύος. Αν σηκωθούν π.χ. 80 από αυτά ταυτόχρονα μπορούν να βομβαρδίσουν τις υποδομές μιας χώρας σε ελάχιστη ώρα. Δρόμους, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, αεροδρόμια.
Και για να απογειωθούν τα F16, χρειάζονται αεροδρόμια.
Η δήλωση του υπουργού Εθνικής Aμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής (13/12/19) ότι πολύ σύντομα και η Ελλάδα θα αποκτήσει το δικό της ελληνικό μη επανδρωμένο αερόχημα είναι ενθαρρυντική.
Σπουδαία είναι η δουλειά που κάνει αθόρυβα το ΑΠΘ τα τελευταία επτά χρόνια υπό τον καθηγητή Κύρο Υάκινθο. Τώρα, πάνω σε δύο τύπους μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Το μεγαλύτερο με άνοιγμα φτερών επτά μέτρα μπορεί να επιτελέσει πολλαπλούς ρόλους: από συμμετοχή σε έρευνα και διάσωση μέχρι συνεισφορά στην άμυνα της χώρας. Οπως είπε ο καθηγητής Γεωπληροφορικής στο ΑΠΘ, αντιπρύτανης Ερευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, και μέλος της ομάδας για τις εφαρμογές του ελληνικού drone Στράτος Στυλιανίδης (10/12/19 στον alpha 9,89) το μεγάλο μη επανδρωμένο UAV μπορεί π.χ. να μεταφέρει τρόφιμα/φάρμακα/σκηνές σε αποκλεισμένη περιοχή σε επιχειρήσεις διάσωσης. Κι όχι μόνο!
Η κουβέντα πρέπει να προχωρήσει με άλματα. Πρέπει να ξεκολλήσει από το blame game ποιος δεν βρήκε 3 εκατ. ευρώ για να φτιάξει τη στέγη του υπόστεγου των 37 στρεμμάτων της ΕΑΒ.
Καλώς ή κακώς ο γείτονας είναι η Τουρκία. Αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της άμυνας της χώρας με όποιο τρόπο. Η τεχνολογία δίνει λύσεις. Η τεχνολογία των drones δίνει φθηνές λύσεις συγκριτικά με γιγαντιαία εξοπλιστικά προγράμματα. Η Ελλάδα λόγω κρίσης έμεινε πίσω. Ισως είναι η στιγμή που οι μεγάλοι δωρητές θα μπορούσαν να εξετάσουν την προοπτική αυτή ενισχύοντας την έρευνα. Ισως μέσα σ’ έναν ισχνό προϋπολογισμό θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ελληνικών μη επανδρωμένων. Γιατί τα νέα παιδιά και τα καλά μυαλά πρέπει να μείνουν στη χώρα. Γιατί καλά τα τρία έτοιμα αμερικανικά και τα άλλα δύο ισραηλινά αλλά το λογισμικό της άμυνας πρέπει να είναι ελληνικό.