Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την επικαιρότητα και τις αξιοσήμαντες προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου να φέρει εις πέρας μια σειρά από προκλήσεις σε διάφορα μέτωπα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και στο εξωτερικό. Με λύπη μου διαπιστώνω μια στείρα και παραπλανητική αντιπολιτευτική κριτική που σκοπό έχει να δημιουργήσει στους πολίτες ψευδείς εντυπώσεις και να απαξιώσει διάφορα έργα που έχουν ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση, έως σήμερα. Αναφέρομαι στα θετικά δείγματα γραφής με τον υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ και τις προσλήψεις χιλιάδων υγειονομικών, τη θεαματική αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής του κράτους και τη δωρεάν εξασφάλιση πλατφόρμας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης ώστε να μη χαθεί το σχολικό/ακαδημαϊκό έτος, την οικονομική στήριξη των πληγέντων από την πανδημία ή από θεομηνίες, την ταυτόχρονη χρηματοδότηση του κράτους με ιστορικά χαμηλά επιτόκια καθώς και την αποπληρωμή μεγάλου μέρους του δανείου από το ΔΝΤ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων και άλλων σωμάτων ασφαλείας στην επιτυχημένη αντιμετώπιση της υβριδικής εισβολής στον Εβρο τον Μάρτιο 2020, την αξιοσημείωτη μείωση των μεταναστευτικών ροών εκ παραλλήλου με μια υπερδραστήρια εξωτερική πολιτική και διπλωματία που επιλύνει διαφωνίες δεκαετιών όπως οι συμφωνίες ΑΟΖ Ελλάδας με Ιταλία-Αίγυπτο.
Επίσης, εν μέσω πανδημίας υλοποιούνται μια πλειάδα αναπτυξιακών έργων με κορυφαίο τα Cloud Data Centers της Microsoft που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε παγκόσμιο κόμβο του Cloud προσθέτοντας ανεκτίμητο πολλαπλασιαστικό πλεονέκτημα στην ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και Βορείου Αφρικής. Εντούτοις, από τη σκιώδη κυβέρνηση καλλιεργείται ένα κλίμα δυσπιστίας και αγανάκτησης ενάντια στην κατά γενική ομολογία επιτυχημένη κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας συγκριτικά με τους εταίρους μας στην ΕΕ, αβάσιμης υποτίμησης της εντυπωσιακής ψηφιακής μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης που μεταμορφώνει το κράτος καθώς και η απαξίωση της αριστοτεχνικής αντιμετώπισης οικονομικών και εχθρικών προκλήσεων.
Είναι γνωστή η διαχρονική παθογένεια της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίζει μια μεταρρύθμιση ή ένα έργο της κυβέρνησης ως χρήσιμο για τους πολίτες, δυστυχώς όμως αυτή η αρνητική κριτική δεν αφήνει περιθώρια προόδου και κοινωνικής ειρήνης στη χώρα μας καθώς στην πραγματικότητα λειτουργεί άκρως αποσταθεροποιητικά. Η σκιώδης κυβέρνηση στις δημοκρατικές χώρες του πολιτισμένου κόσμου ασκεί μεν κριτική εφαρμόζοντας όπως οφείλει το δημοκρατικό δικαίωμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην κυβέρνηση παραθέτοντας εμπεριστατωμένες προτάσεις, όμως σε μείζονα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης όλα τα κόμματα είναι «μπετόν αρμέ». Στη δική μας κοινοβουλευτική δημοκρατία ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός που επιτάσσει το σοβαρό διάλογο και την αντικειμενική διαβούλευση είναι σε νηπιακό στάδιο, καθώς οι προτάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης περιορίζονται σε κάποιες κοινότυπες δηλώσεις και όλο το ενδιαφέρον των κομμάτων συσσωρεύεται σε καταστροφολογία.
Δηλαδή, παρατηρώ μια ακραία υποβάθμιση της κάθε προσπάθειας που γίνεται να αλλάξει επιτέλους αυτός ο τόπος και να γίνει μια σύγχρονη-προηγμένη χώρα που λειτουργεί με πολιτικό πολιτισμό και όχι με πρακτικές πολιτικού κανιβαλισμού. Ομως, αυτός ο παρασιτισμός του πολιτικού συστήματος ζημιώνει την ίδια τη δημοκρατία και την ευημερία της πατρίδας μας, γι’αυτό καλό είναι να θυμούνται οι βουλευτές που λειτουργούν ως εκπρόσωποι του λαού ότι η πολιτική δεν είναι επάγγελμα αλλά ύψιστη αποστολή με σοβαρές και ενίοτε μη αναστρέψιμες συνέπειες για το μέλλον της πατρίδας μας. Η σκιώδης κυβέρνηση επιβάλλεται να αλλάξει ρότα, γιατί ο δηλητηριώδης αντιπολιτευτικός λόγος είναι ξεπερασμένος και απεχθής στον μέσο πολίτη, γιατί χρειαζόμαστε μια δραστήρια και εποικοδομητική αντιπολίτευση για να μπορούμε να τελειοποιούμε τη δημοκρατία μας και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, γιατί όπως σοφά είπε ο Αλμπέρ Καμύ, η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον έγκειται στο να τα δίνουμε όλα στο παρόν.
* Η Κωνσταντία Τέκα-Ευσταθίου είναι Πολιτικός Επιστήμων