Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού. Ο στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση και η ανάδειξη της σημασίας που έχει το τελευταίο για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
Η ιστορία του Λευκού Μπαστουνιού ξεκινάει όταν ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος στην Αμερική τελειώνει. Ο οφθαλμίατρος, Ρίτσαρτ Χούβερ, θέλοντας να βοηθήσει τους τραυματίες του πολέμου χρησιμοποίησε για αρχή ένα καλάμι. Αυτό στάθηκε αρωγός για πολλούς ανθρώπους που μέχρι τότε δεν μπορούσαν να αυτοεξυπηρετηθούν και έμεναν αποκομμένοι από την καθημερινή ζωή. Το καλάμι ήταν το πρώτο βήμα για την επανένταξη στην κοινωνική ζωή. Έπειτα την θέση του πήρε το λευκό μπαστούνι.
Σήμερα, το Λευκό Μπαστούνι πρωταγωνιστεί για να τονίσει πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτούς τους ανθρώπους να μπορούν να κινούνται χωρίς την βοήθεια συνοδού. Ως παγκόσμιο σύμβολο, δεν φανερώνει μόνο την Τυφλότητα (χαρακτηριστικό στοιχείο για την αναγνώριση ατόμων με Προβλήματα Όρασης) αλλά και την επιτακτική ανάγκη να μην ξεχνάμε πόση αξία έχει, να μπορείς να σέβεσαι τα δικαιώματα του διπλανού σου, έτσι ώστε η καθημερινή μετακίνηση να είναι για όλους το ίδιο εύκολη.
Ειδικότερα, σήμερα που η πανδημία έχει στερήσει την φυσική επαφή, τα άτομα με αναπηρία όρασης καλούνται να αντιμετωπίσουν πρόσθετες και νέες προκλήσεις. Γιατί πάντα όταν λείπει μια αίσθηση, αναπτύσσονται άλλες. Όμως η απενεργοποίηση της αφής χάρη στην πανδημία, καταλαβαίνει κανείς, τι κόστος έχει για όσους την χρησιμοποιούν ως μέσο για να «διαβάζουν» τον κόσμο γύρω τους.
Ένας ακόμη λόγος για να φωτιστούν οι σκοτεινές συνθήκες της καθημερινής ζωής των ατόμων με Προβλήματα Όρασης και να επιλυθούν με μέτρα προσαρμοσμένα για όλους. Η ημέρα αυτή σήμερα, όπως και κάθε χρόνο, θυμίζει πως μπορεί να μην βλέπουμε όλοι τον κόσμο με τα ίδια μάτια, όμως οφείλουμε και -τουλάχιστον- μπορούμε να τον κάνουμε πιο εύκολο και όμορφο για όλους.