Αναγνώστες

Δεν είναι αυτό που φαίνεται

Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις «ύποπτες». Κάτι που μας ξαφνιάζει, απροειδοποίητα εμφανίζεται μπροστά μας και διακόπτει απότομα και βίαια την ψυχική μας ηρεμία. Εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν ουσιαστικά την εξέλιξη του γεγονότος και εμείς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να το… αποδεχτούμε. Ως αληθές!  Μάταια οι «ήρωες» του συμβάντος προσπαθούν να μας πείσουν. Για το αντίθετο. […]
Tο δικό σας Protagon

Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις «ύποπτες». Κάτι που μας ξαφνιάζει, απροειδοποίητα εμφανίζεται μπροστά μας και διακόπτει απότομα και βίαια την ψυχική μας ηρεμία. Εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν ουσιαστικά την εξέλιξη του γεγονότος και εμείς βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να το… αποδεχτούμε. Ως αληθές!  Μάταια οι «ήρωες» του συμβάντος προσπαθούν να μας πείσουν. Για το αντίθετο. Οτι δηλαδή μας κυριάρχησε η έκπληξη και δεν αναλύσαμε. Το πραγματικό και τι το προκάλεσε. Και φυσικά γίνεται έκκληση στην λογική μας. Για να μην παρασυρθούμε. Από αυτό που βλέπουμε.

Η χώρα μας βρίσκεται υπό κατοχή και «λυγίζει» από την πνευματική αφαίμαξη των επιστημόνων της. Την πενταετία 2009-2013,  εγκατέλειψαν 228.000 τη χώρα λόγω κρίσης. Για να βρουν δουλειά, καλύτερες συνθήκες διαβίωσης με υψηλότερες αμοιβές και με προοπτική κοινωνικής και οικονομικής προόδου. Αδειάζουν τα νοσοκομεία, τα εργοτάξια  και τα γεωργικά μας προπύργια επειδή οι νέοι μας δεν δέχονται να ζήσουν στο μηδέν. Των οικονομικών και επιστημονικών τους δυνατοτήτων. Δεν ξαναγυρίζουν αφού «κολλάνε» συναισθηματικά, οικονομικά και ψυχικά στα ξένα. Κάνουν οικογένεια, αποχτάνε περιουσία και προτιμάνε τα καινούργια και τα φαινομενικά «σταθερά» της νέας πατρίδας.

Δεν είναι αυτό που φαίνεται, θα γυρίσουν, λένε οι νέοι που δεν φύγανε! Και δεν καταγράφονται πουθενά. Αυτοί που επέμειναν να πολεμήσουνε τις δυσκολίες. Στις επάλξεις. Της ανεργίας και της καθημερινής αθλιότητας. Μάχονται να φτιάξουν τα πράγματα στη φτωχή μας χώρα.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 60.500 το 2012 και την 1/1/2013 έφτασε τους 11,06 εκατομμύρια κατοίκους. Το 2012 καταγράφηκαν 100.400 γεννήσεις και 116.700 θάνατοι. Η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Κατά την τετραετία 2011-2014 μειώθηκε ο πληθυσμός της χώρας μας κατά 60.000 περίπου άτομα. Η Eurostat υπολογίζει ότι μέχρι το 2080 θα έχει μειωθεί ο πληθυσμός της Ελλάδας κατά 3,5 εκατομμύρια κατοίκους! Η Γερμανία είχε 82,2 εκατομμύρια κατοίκους στα τέλη του 2015, καταγράφοντας μια αύξηση 1,2% ή περίπου 978.000 περισσότερα άτομα σε σύγκριση με το 2014.

«Σε εθνικό επίπεδο το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων στον πληθυσμό των εχόντων ελληνική υπηκοότητα είναι αρνητικό σε αντίθεση με αυτό των αλλοδαπών που είναι ισχυρά πλεονασματικό», ανέφερε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Βύρων Κοτζαμάνης, προσθέτοντας ότι το πλεονασματικό αυτό ισοζύγιο των αλλοδαπών αντισταθμίζει το αρνητικό των Ελλήνων και χάρη σε αυτό, το συνολικό φυσικό ισοζύγιο λαμβάνει θετικό πρόσημο. Λιγοστεύουμε!

Δεν είναι αυτό που φαίνεται. Μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα όλοι μιλάμε για τους 300 ήρωες του. Για τη θυσία του στις Θερμοπύλες. Ελάχιστοι θυμούνται ότι οι «πεθάναμε εδώ ακολουθώντας τις σπαρτιατικές παραδόσεις» είχαν συμπολεμιστές 700 Θεσπιείς που μετά από προδοσία του Εφιάλτη, εξοντώθηκαν όλοι. Ο Λεωνίδας, που έπεσε μαχόμενος κατά των Περσών στις Θερμοπύλες έγινε σύμβολο πατριωτικής αυτοθυσίας. Οι άλλοι;

*Η Ευγενία Ηλιοπούλου είναι συγγραφέας.