Ο «δικός μας» Νίκολας Μπερνς –καθώς στην πλούσια διπλωματική καριέρα του έχει περάσει και από το κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας ως πρεσβευτής των ΗΠΑ– έχει τώρα, ως γνωστόν, διοριστεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν πρεσβευτής στην Κίνα, δηλαδή σε ένα πολύ κρίσιμο πόστο δεδομένης της μεταξύ των δύο δυνάμεων γενικής αντιπαλότητας – αυτήν την εποχή, τουλάχιστον.
Πρεσβευτής βέβαια, αλλά και παίχτης με ανοιχτά χαρτιά επίσης, ο Μπερνς απέδειξε κατά την ακρόασή του στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι η διπλωματία μπορεί να συνδυαστεί με την πυγμή, καθώς είπε τα πράγματα με το όνομά τους.
Τα διεθνή Μέσα εστίασαν στη σκληρή γλώσσα με την οποία έθεσε τα ζητήματα τριβής, μάλιστα ο ανταποκριτής της Corriere della Sera ανέφερε ότι ο Μπερνς τόνισε πως «η Κίνα είναι η Νο1 απειλή για τις ΗΠΑ».
Ετσι ο ανταποκριτής σχολίασε ότι είναι κάπως ασυνήθιστη για διπλωμάτη που ετοιμάζεται να πετάξει στο Πεκίνο αυτή η γλώσσα, ιδιαιτέρως τσουχτερή.
Κράτησε, εννοείται, τις ισορροπίες τις οποίες ορίζουν οι βασικές πολιτικές επιλογές του αμερικανικού κράτους, περί «μίας Κίνας» κ.λπ., ωστόσο υπερασπίστηκε το δικαίωμα των ΗΠΑ να αυξήσουν τη βοήθεια προς την Ταϊβάν (η οποία, κατά τα λοιπά, είναι η… δεύτερη Κίνα) λόγω της επιθετικότητας του Πεκίνου.
Επίσης, χαρακτήρισε ανησυχητικές τις αναφορές που δείχνουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να χτίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιο και, παράλληλα, κάλεσε το Πεκίνο να σταματήσει τη γενοκτονία των μουσουλμάνων, τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ, τον στραγγαλισμό της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ και τον συνεχή εκφοβισμό της Ταϊβάν. Τις σινοαμερικανικές σχέσεις στην ολότητά τους ο Μπερνς τις χαρακτήρισε περίπλοκες.
«Οι πρόσφατες ενέργειες του Πεκίνου κατά της Ταϊβάν είναι όλως απαράδεκτες» είπε. «Οι ΗΠΑ έχουν δίκιο να συνεχίζουν να τηρούν την πολιτική τους περί μίας Κίνας, ωστόσο έχουν δίκιο και να υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση των διαφορών σε αυτήν την περιοχή και να αντιτίθενται σε μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν το status quo και υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής».
Ναι μεν η πολιτική περί μίας Κίνας αποδέχεται τον ισχυρισμό της Κίνας περί δικαιώματος κυριαρχίας στην Ταϊβάν, ωστόσο ο Μπερνς ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η τήρηση του νόμου του 1979 ο οποίος καθορίζει την ανεπίσημη σχέση των ΗΠΑ με την Ταϊβάν. Αυτή η σχέση επιτρέπει στην εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση την αποστολή πολεμικού υλικού στο πάλαι ποτέ «νησί των εθνικιστών».
Μάλιστα ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα είπε ότι το Κογκρέσο, βάσει του παραπάνω νόμου, έχει τεράστιο περιθώριο εμβάθυνσης της παρεχόμενης βοήθειας στην Ταϊβάν και με σκοπό την ασφάλειά της. Επιπροσθέτως ο Μπερνς τόνισε τη σημασία της διατήρησης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ασία ως μέσο αποτροπής των κινεζικών επιθέσεων. Και κατονόμασε τις αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία, στην Νότια Κορέα και στο Γκουάμ ως προπύργια διατήρησης της ειρήνης.
Η σύγκλιση με την Κίνα μπορεί να γίνει, είπε ο Μπερνς, σε τομείς που είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, όπως ο αγώνας για το κλίμα, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και για την παγκόσμια υγεία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News