687
Μεγάλες εταιρείες αναπτύσσουν γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και διάφορα μοντέλα θα κάνουν σύντομα την εμφάνιση τους | Shutterstock

Το Facebook θέλει να «σκοτώσει» τα κινητά τηλέφωνα

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2020, 09:25
Μεγάλες εταιρείες αναπτύσσουν γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας και διάφορα μοντέλα θα κάνουν σύντομα την εμφάνιση τους
|Shutterstock

Το Facebook θέλει να «σκοτώσει» τα κινητά τηλέφωνα

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2020, 09:25

Η Google παρουσίασε την τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου τα νέα μοντέλα των κινητών τηλεφώνων της ενώ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσίαση των νέων iPhones. Η Apple έχει ανακοινώσει την εμφάνιση τεσσάρων νέων μοντέλων και οι υπόλοιπες εταιρείες προετοιμάζονται για την μάχη των πωλήσεων της επόμενης χρονιάς. Όμως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει διαφορετική γνώμη. Θεωρεί ότι η τεχνολογία Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) η οποία συνδέει τον εικονικό με τον πραγματικό κόσμο θα αποτελέσει την βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν νέα συστήματα και συσκευές προβολής που θα θέσουν στο περιθώριο τα κινητά τηλέφωνα.

Πριν από λίγες εβδομάδες ο ιδρυτής του Facebook παρουσίασε τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που θα ρίξει στην αγορά η εταιρεία το 2021. Είναι όπως πιστεύει το πρώτο βήμα στο αναπόφευκτο κατά την γνώμη του τέλος της εποχής των κινητών τηλεφώνων, το οποίο μάλιστα θα έρθει πολύ σύντομα. «Κοιτώντας τι έχουμε στην διάθεση μας αυτή την στιγμή, εννοώ τα κινητά τηλέφωνα, σκέφτομαι πόσο εκπληκτικό είναι να έχουμε μέσα στην τσέπη μας ένα πολύ ισχυρό υπολογιστή. Δεν είναι όμως αυτό το τέλος του δρόμου. Υπάρχουν πολλές αρνητικές παράμετροι στην χρήση των κινητών τηλεφώνων. Πρόκειται για μια μικρή οθόνη που σε αποτραβά από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι. Το ερώτημα που θέτω είναι ποια θα είναι η επόμενη τεχνολογική επανάσταση και πώς αυτή θα επηρεάσει τον τρόπο που συνδεόμαστε μεταξύ μας. Πιστεύω πώς όταν καταφέρουμε να κατασκευάσουμε υψηλής ποιότητας γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας δεν θα χρειαζόμαστε κανενός είδους  οθόνη στην ζωή μας. Η τηλεόραση, τα tablet και όλα όσα προβάλλονται σε αυτές ή άλλες συσκευές θα αποκτήσουν την μορφή ψηφιακών ολογραμμάτων» είπε πριν από λίγες ημέρες ο Ζάκεμπεργκ συνομιλώντας με έναν από τους πιο γνωστούς YouTuber του τομέα της τεχνολογίας.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ προβλέπει ή κατά κάποιους επιθυμεί για ιδιοτελείς σκοπούς το τέλος των κινητών τηλεφώνων από τις ζωές μας και μάλιστα σύντομα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph και η Apple κινείται με μυστικότητα στην δημιουργία γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας όμως αυτά δεν θα αποτελούν αυτόνομο προϊόν και για να λειτουργήσουν θα πρέπει να συνδέονται με τα iPhones, άρα η εταιρεία δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει την… ναυαρχίδα της, τουλάχιστον όχι σύντομα.

Οι προθέσεις και η πραγματικότητα

Κάποιοι θεωρούν ότι οι απόψεις του αφεντικού του Facebook για το μέλλον των κινητών τηλεφώνων δεν προέρχονται από όσα εξελίσσονται στην βιομηχανία της τεχνολογίας ή είναι έστω μια πρόβλεψη βάση ενστίκτου. «Νομίζω ότι το όραμα του Ζάκερμπεργκ αποτελεί καθαρά ένα εμπορικό σχέδιο. Αυτό που επιθυμεί είναι να ελέγξει όλο το οικοσύστημα των δραστηριοτήτων του σύγχρονου ανθρώπου και επίσης δεν θέλει να βασίζεται σε τεχνολογίες άλλων γιατί αυτό αποδυναμώνει την δουλειά του. Για αυτό επιθυμεί τον κλυδωνισμό εταιρειών όπως η Apple που θεωρεί ότι αποτελούν εμπόδιο στο στόχο του. Όμως είναι χαζό να παραγνωρίζεις το τεράστιο μέγεθος και την ισχύ που αποκομίζει η Apple από τα προϊόντα της. Επιπλέον αυτό που διαθέτει η Apple είναι ότι οι καταναλωτές την εμπιστεύονται ως εταιρεία και συνεχίζουν να την θεωρούν ενδιαφέρουσα και πρωτοπόρο ενώ δεν έχουν πλέον ανάλογα αισθήματα για το Facebook» υποστηρίζει ο Κάρτλον Ριβ, επικεφαλής των προγραμμάτων εκμάθησης της επαυξημένης πραγματικότητας στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ στην Βρετανία, προγράμματα που θεωρούνται από τα καλύτερα που γίνονται σε όλο τον κόσμο σε αυτόν τον τομέα.

Ίσως στις απόψεις του Ζάκερμπεργκ να έχουν παίξει ρόλο και οι φήμες ότι η Apple σχεδιάζει ένα νέο λογισμικό για τα iPhones το οποίο θα μπλοκάρει τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στο Facebook. Επιπλέον, αναλυτές της βιομηχανίας της τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι η Apple είναι ως εταιρεία πολύ πιο έτοιμη να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί εμπορικά τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας από ό,τι το Facebook, παρά τις φιλοδοξίες του ιδρυτή του. Μπορεί ο Κάρλτον Ριβ να αμφισβητεί τις προθέσεις του Ζάκερμπεργκ αλλά θεωρεί ότι οι προβλέψεις του ίσως επαληθευτούν.

«Η πανδημία μας έδειξε πόσο γρήγορα προσαρμοζόμαστε σε αλλαγές όταν υπάρξει ανάγκη και πώς για παράδειγμα, μάθαμε να χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως το Zoom. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την τεχνολογία ολογραμμάτων. Σε καιρούς όπως οι σημερινοί που δεν μπορούμε να έρθουμε σε φυσική επαφή με αγαπημένα μας πρόσωπα τα ολογράμματα μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα» τονίζει ο Ριβ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...