Ξαφνικά, η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου επανήλθε στο προσκήνιο της αθλητικής επικαιρότητας. Οχι για καλό, δυστυχώς. Η απόφαση του ομοσπονδιακού τεχνικού, Τζον Φαν’τ Σιπ, να… κλειδώσει έξω τον Δημήτρη Σιόβα προκάλεσε αναστάτωση στη «γαλανόλευκη», πάνω που είχε κερδίσει λίγο χρόνο ηρεμίας μετά τα ικανοποιητικά της αποτελέσματα στους δυο πρόσφατους αγώνες της για το Nations League.
Το βότσαλο στη λίμνη το έριξε πρώτος, στις 6 Σεπτεμβρίου, ο 32χρονος στόπερ, ο οποίος -εμμέσως πλην σαφώς- διαφώνησε δημοσίως με κάποιες από τις επιλογές του προπονητή και προσέβαλε τον Στράτο Σβάρνα, που σε εκείνο το παιχνίδι (Κόσοβο – Ελλάδα 1-2) ήταν παρτενέρ του στο κέντρο της ελληνικής άμυνας. Μια διευκρινιστική του δήλωση στο Instagram έδειξε πως μετάνιωσε για όσα είπε, όπως τα είπε. Αλλά το κακό είχε γίνει. Οι λέξεις, σαν τις σφαίρες, δεν γυρίζουν πίσω.
Την περασμένη Κυριακή ο ολλανδός τεχνικός ανακοίνωσε την απόφασή του να μην ξανακαλέσει τον Σιόβα στην Εθνική, εξηγώντας το σκεπτικό του: «Πρώτα απ’ όλα, θεωρώ πως οι παίκτες δεν πρέπει να σχολιάζουν τις αποφάσεις των προπονητών. Ο Σιόβας έκανε ένα μεγάλο λάθος. Μίλησε σαν να είναι προπονητής. Αν θέλει να γίνει προπονητής, ας σταματήσει το ποδόσφαιρο κι ας το κάνει. Του το ξεκαθάρισα μετά το παιχνίδι (με το Κόσοβο), πως τίθεται εκτός Εθνικής. Δεν σεβάστηκε τη διαδικασία, έβαλε τον εαυτό του πάνω από την ομάδα. Είμαι δημοκρατικός άνθρωπος, δεν είμαι κάποιος που δεν ακούει. Είμαι πρόθυμος να ακούσω τους παίκτες, αν θέλουν να μιλήσουν σε μένα ή στους συνεργάτες μου. Αν έχουν να πουν κάτι, πρέπει να έρθουν σε εμάς – όχι να κάνουν τέτοιες δηλώσεις στα media μετά το ματς. Δεν ξέρω αν (ο Σιόβας) το έκανε επίτηδες ή όχι, όμως δεν ανέχομαι τέτοια σχόλια. Είναι ένας καλός λόγος για να μην τον καλέσουμε ξανά».
Ο Φαν’τ Σιπ καθυστέρησε να αντιδράσει (δυο ολόκληρες εβδομάδες) και το έκανε με λάθος τρόπο: σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση σε αθλητική εκπομπή του Open, που τυχαίνει να είναι το κανάλι του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Ο αποκλεισμός ενός διεθνή ποδοσφαιριστή για πειθαρχικό παράπτωμα είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, γι’ αυτό είθισται να ανακοινώνεται μέσω της ΕΠΟ, ή με γραπτή δήλωση του ομοσπονδιακού τεχνικού. Ο Ολλανδός δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο -ποιος ξέρει γιατί;-, δίνοντας λαβή σε εκείνους που διακινούν θεωρίες συνωμοσίας να ισχυρίζονται οτι δικαιώθηκαν.
Οσοι δεν διδάχτηκαν τίποτα από την περήφανη Εθνική του 2003-2014 βρήκαν, πάλι, αφορμή να την ποτίσουν οπαδικό δηλητήριο. Κατηγορούν τον Φαν’τ Σιπ οτι ενεργεί καθ’ υπαγόρευσιν του προέδρου της Ομοσπονδίας, Βαγγέλη Γραμμένου, που είναι «άνθρωπος του Σαββίδη». Αλλά είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως ο διοικητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ δεν θέλει στην Εθνική τον Μανωλά ή τον Σιόβα, επειδή κάποτε υπήρξαν ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, τον Παπασταθόπουλο, γιατί είχε εναντιωθεί στον ΠΑΟΚτσή Αγγελο Αναστασιάδη, ή τον Τσιμίκα, που ετοίμαζε βαλίτσες για το Λίβερπουλ. Και δεν είναι αυτό, το πρόβλημα των σεναριογράφων. Ούτε το οτι δεν παίζει ο Φορτούνης, ο Μασούρας, ο Μπουχαλάκης, ή οποιοσδήποτε άλλος. Στόχος τους είναι η ΕΠΟ. Η Εθνική, ως θυγατέρα της, και ο Φαν’τ Σιπ, ως υπάλληλός της, είναι οι παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου που αφορά τους συλλόγους.
Ο Φαν’τ Σιπ είναι επιλογή του Γραμμένου, όμως πάνω απ’ όλα είναι ένας ολλανδός τεχνικός, «απόστολος» του Κρόιφ, που αυτήν την ελληνική σπέκουλα γύρω από την Εθνική δεν μπορεί να την κατανοήσει. Πόσω μάλλον, να συμμετάσχει σε αυτήν. Και, βεβαίως, δεν είναι αφελής. Εάν υπήρχε η παραμικρή δόση αλήθειας σε όσα του προσάπτουν, δεν θα πήγαινε να ανακοινώσει την απόφασή του για τον Σιόβα στο κανάλι του (υποτιθέμενου) αόρατου εργοδότη του.
Ναι, ξέρω, η Εθνική Ελλάδας έχει μακρά παράδοση «Yes-man» προπονητών, όμως ο Ολλανδός δεν είναι ένας από αυτούς. Τα πρόσωπα, το σχήμα, ο τρόπος παιχνιδιού, είναι, αποκλειστικώς, δικές του αποφάσεις. Μοιάζει πολύ, σε αυτό, με τον Οτο Ρεχάγκελ: τον πρώτο ομοσπονδιακό μας τεχνικό που κατάφερε να επιβάλει στη «γαλανόλευκη» την «αρχή του ενός». Ο Γερμανός είχε σταθεί τυχερός: μία ισοπαλία με την Αγγλία στο Μάντσεστερ και ένα ιστορικό «διπλό» στην Ισπανία -αυτό που μας πήγε στους τελικούς του Euro- είχαν κλείσει από νωρίς τα στόματα όσων δεν συμφωνούσαν με τις επιλογές του. Ο Φαν’τ Σιπ δεν έχει πείσει, ακόμη, για το αυτονόητο: οτι δικαιούται να κάνει τη δουλειά του όπως εκείνος πιστεύει καλύτερα, και να κριθεί από τα αποτελέσματά της. Στην περίπτωση του Σιόβα δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό, χωρίς να παραδώσει την εξουσία του στο πιάτο.
Επί της ουσίας, ο Σιόβας είπε κάτι σωστό. Αναρωτήθηκε αν η Εθνική έχει την πολυτέλεια να αφήνει παροπλισμένους δυο από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς της Ευρώπης, τον Μανωλά και τον Παπασταθόπουλο. Επρεπε, όμως να το πει στον προπονητή του, όχι στις τηλεοπτικές κάμερες. Κι εκείνος, ίσως να το ξανασκεφτόταν. Ή να του απαντούσε οτι η ομάδα έγραψε τους θριάμβους της με τους πιο πρόθυμους, τους πιο αφοσιωμένους. Ενώ με τους (θεωρητικά) καλύτερους, βίωσε μια ταπεινωτική εξαετία.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News