Αδοξο τέλος είχε η προσπάθεια της Ινδίας να γίνει η τέταρτη χώρα που θα έκανε επιτυχή προσελήνωση, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ και την Κίνα.
Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Ερευνας (ISRO) ανακοίνωσε ότι έχασε την επικοινωνία του με την άκατο Vikram του σκάφους Chandrayaan-2, κατά τη φάση καθόδου και λίγο πριν φθάσει στην επιφάνειά του νότιου πόλου της Σελήνης.
Αν και ακόμη δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για την τύχη του Vikram, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η άκατος κατέβηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι έπρεπε και τελικά συνετρίβη στη Σελήνη.
Τα προβλήματα με το Vikram, που μετέφερε και ένα μικρό ρόβερ, το Pragyan («σοφία» στα σανσκριτικά), εμφανίστηκαν περίπου 2,1 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια. Τελικά λίγα δευτερόλεπτα πριν από την προγραμματισμένη προσεδάφιση, η επαφή με το σκάφος χάθηκε.
Ο επικεφαλής του ISRO Κ. Σιβάν δήλωσε ότι αναλύονται τα δεδομένα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς προκάλεσε τη συντριβή.
Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι πάντως έσπευσε να συγχαρεί τους διαστημικούς επιστήμονες της χώρας του, τόνισε ότι «στη ζωή υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω». Δήλωσε υπερήφανος και τους προέτρεψε να επαναλάβουν το εγχείρημα στο μέλλον.
Το Chandrayaan-2 είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη στις 20 Αυγούστου και τελικά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) από ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων απελευθέρωσε το Vikram, το οποίο άρχισε την ελεγχόμενη – αλλά όπως φαίνεται αποτυχημένη – κάθοδο του στη Σελήνη.
Αν τα είχε καταφέρει, η Ινδία θα γινόταν η τέταρτη χώρα στον κόσμο που θα έκανε επιτυχή προσελήνωση και η πρώτη που θα το είχε κάνει στον ανεξερεύνητο έως τώρα νότιο πόλο του δορυφόρου μας, όπου υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για ανακάλυψη νερού και ορυκτών – γι’ αυτό, άλλωστε, επελέγη αυτό το σημείο από τους Ινδούς επιστήμονες. Οι προηγούμενες αποστολές των άλλων χωρών είχαν προσεληνωθεί πιο κοντά στον ισημερινό της Σελήνης.
Η ομαλή προσεδάφιση σε ένα άλλο ουράνιο σώμα είναι σε κάθε περίπτωση τεχνικά περίπλοκη διαδικασία, σημειώνει ο Guardian.
Το κόστος της αποστολής της Ινδίας ήταν εξαιρετικά μικρό σε σχέση με άλλες: μόλις 140 εκατομμύρια δολάρια για μια αποκλειστικά εθνική προσπάθεια.
Η NASA σκοπεύει να στείλει το δικό της σκάφος στη νότιο πόλο της Σελήνης έως το 2024.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News