-
Naturist Directory
Παγκόσμιες Ημέρες/ Γιατί να βγούμε γυμνοί στον κήπο
Ναι, υπάρχει. Είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γυμνής Κηπουρικής (#worldnakedgardeningday) η οποία (από το 2005) γιορτάζεται κάθε πρώτο Σάββατο του Μαΐου –φέτος πέφτει στις 5 Μαΐου, όπως υπενθυμίζει το Naturist Directory. «Είναι μια ευκαιρία για να πάρετε λίγο ήλιο εκεί όπου δεν φτάνει ποτέ ο ήλιος… Ενώ καλλιεργείτε λαχανικά ή φυτεύετε λουλούδια και νέα είδη στο κήπο, γιορτάζετε τη φύση και την ελευθερία με το αισθάνεστε σε πλήρη αρμονία με τα φυτά σας» λένε οι θιασώτες. «Μπορείτε να απολαύσατε αυτήν την ημέρα ιδιωτικά και ελεύθερα στον δικό σας κήπο» λέει από την πλευρά του ο Μάρκ Στόρεϊ από το περιοδικό Nude & Natural.
Αλλά προσοχή, υπάρχουν πράγματα που μπορεί και πράγματα που δεν μπορεί να κάνει κάποιος στην ημέρα της Γυμνής Κηπουρικής. Τα 7 πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε τα βρίσκουμε στο μπλογκ You Should Grow:
1) ο πρώτος κανόνας είναι «μην φυτέψετε τριαντάφυλλα» ενώ είστε γυμνοί στον κήπο, θα μπορούσατε να βλάψετε τον εαυτό σας. Οπότε παραμείνετε μακριά από ακανθώδεις θάμνους όπως η μπουκαμβίλια.
2) για τον ίδιο λόγο αποφύγετε τη μετακίνηση του κάκτου σας.
3) αν δεν θέλετε να σας δουν οι άλλοι ή να δείτε τους άλλους γυμνούς (δεν χρειάζεται να είστε γυμνιστής για να γιορτάσετε την ημέρα) αποφύγετε τους κοινόχρηστους κήπους.
4) δεν είναι ανάγκη να κλαδέψετε εκείνη την ημέρα τα φυτά που σας χωρίζουν από τους διπλανούς σας (από σεβασμό προς τους γείτονες).
5) μη καίτε τα ζιζάνια ενώ είστε γυμνοί.
6) μην ξεχνάτε ποτέ να βάζετε αντηλιακό.
7) μην κάνετε κηπουρική γυμνοί σε επαφή με ζώα.
Ε ναι, η φύση θα έχει πάντα τους κανόνες της.
Φωτό: Κάπως έτσι θα ήταν και η Εύα ε; Πηγή: Shutterstock
-
Corriere della Sera
Πρόσωπα/ Η «ώρα της Ιλχάν» στην Αμερική του Τραμπ
Κι όμως, ήρθε «η ώρα Ιλχάν» στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ. Η ώρα μιας νεαρής γυναίκας, μουσουλμάνας και κόρης μεταναστών που έγινε η πρώτη Αμερικανίδα σομαλικής καταγωγής η οποία εκλέχθηκε σε πολιτειακό κοινοβούλιο. Η πρωτιά αυτή ανήκει στην Ιλχάν Ομάρ και την πολιτεία της Μινεσότα. Και δεν πέρασε απαρατήρητη από το Time που τον περασμένο χρόνο την συμπεριέλαβε στις «46 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο», όπως δεν πέρασε απαρατήρητη από την σκηνοθέτρια Νόρα Σαπίρο που έκανε την ιστορία αυτής της 35χρονης γυναίκας ένα ντοκιμαντέρ το οποίο προβλήθηκε το περασμένο Σάββατο στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα.
Η «ώρα της Ιλχάν» λέγεται το ντοκιμαντέρ. Μιας Ιλχάν που ορκίστηκε πίστη στο αμερικανικό Σύνταγμα τον Ιανουάριο του 2017, όταν εξελέγη βουλευτής, κι ενώ τον ίδιο μήνα ο Τραμπ υπέγραφε τον νόμο με τον οποίο απαγόρευε μεταξύ άλλων και σε εκείνους που έχουν καταγωγή από την Σομαλία να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Η Ιλχάν, γράφει η Corriere della Sera, γεννήθηκε στο Μογκαντίσου, παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας. Ηταν πολύ μικρή όταν έχασε τη δασκάλα μητέρα της, το 1991 ήρθε ο εμφύλιος και από εκεί ξεκίνησε μια οδύσσεια, η οποία περιλαμβάνει έναν καταυλισμό προσφύγων στην Κένυα – εκεί έμεινε τέσσερα χρόνια. Το 1995, όταν η οικογένεια κατάφερε να φτάσει στις ΗΠΑ, η Ιλχάν ήταν 12 χρονών.
Είναι ένα τυπικό δείγμα dreamer: Μαθαίνει γρήγορα αγγλικά, σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, αναμειγνύεται ενεργά στον φοιτητικό σύλλογο και στη συνέχεια στην πολιτική – πάντα με την μαντήλα να καλύπτει τα μαλλιά της και την ίδια να γίνεται στόχος της ριζοσπαστικής ισλαμοφοβικής Δεξιάς. Ο αντίπαλός της ήταν ένας υπερσυντηρητικός μπλόγκερ, ο Πάουερ Λάιν. Λέει ψέματα ότι δεν βρίσκεται νόμιμα στην Αμερική, την κατηγορεί επειδή συζεί με τον σύντροφό της έπειτα από δυο αποτυχημένους γάμους. Αλλά ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχασε. Από μια άποψη έχασε και η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.
Φωτό: Αντε και στο Κογκρέσο. Πηγή: citypages.com
-
CBS
Καύσωνες/ Το Λος Αντελες στα χρώματα της Μυκόνου
Η ζέστη είναι πλέον το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Καλιφόρνια: η άσφαλτος βράζει, καθώς η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται από 37 έως 47 βαθμούς Κελσίου τους μήνες του καλοκαιριού. Κάπως έτσι λοιπόν αποφάσισε το Λος Αντζελες να κάνει κάτι που σε πολλούς φέρνει στο νου τα σπιτάκια των νησιών του Αιγαίου: να ασπρίσει τους δρόμους του. Η πρώτη δοκιμή έγινε τον περασμένο χρόνο. Και αφού τα αποτελέσματα θεωρήθηκαν εξαιρετικά τόσο από αισθητικής όσο και από πρακτικής άποψης (η θερμοκρασία πέφτει καμιά δεκαριά βαθμούς Κελσίου), το «ασβέστωμα» απλώνεται φέτος στο LA.
Μα τι ασβέστωμα είναι αυτό; «Η CoolSeal είναι ένα ειδικό μείγμα που, αντί να απορροφά τις ακτίνες του ήλιου, τις αντανακλά» εξηγούν στο CBS οι ειδικοί. Το μόνο πρόβλημα φαίνεται να είναι το κόστος: το ασβέστωμα μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 30.000 δολάρια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα της συντήρησης για ένα βερνίκι που διαρκεί το πολύ έξι χρόνια. Από την άλλη, εξοικονομείται ενέργεια από τα αιρκοντίσιον, ενώ από το περισσότερο φως που αντανακλάται μπορούν να φωτιστούν για περισσότερη ώρα πάρκα και δρόμοι όταν πέφτει ο ήλιος. Κι εδώ τότε τι περιμένουμε;
Φωτό: Και μετά θα φέρουν και έναν Πέτρο πελεκάνο. Πηγή: CBS
-
Deutsche Welle
Ναζισμός/ Πόση πρόκληση σηκώνει το θέατρο;
Σε ένα μικρό χωριό της Ανατολικής Γερμανίας, το Οστριτζ, εκατοντάδες νεοναζί οργάνωσαν φεστιβάλ ροκ για να γιορτάσουν τα γενέθλια του Χίτλερ στις 20 Απριλίου. Την ίδια μέρα στην Κωνσταντία, μια πόλη στη γερμανική ακτή της λίμνης Κονστάνς, το τοπικό θέατρο είχε τη λαμπρή ιδέα να προσφέρει ένα δωρεάν εισιτήριο σε όσους εμφανίστηκαν στην πρεμιέρα της παράστασης (σατιρική, ευτυχώς) «Ο αγών μου», που ήταν αφιερωμένη στην κριτική του μανιφέστου του Φύρερ, φορώντας μια ζώνη με σβάστικα, όπως και εκείνη των Ναζί του Τρίτου Ράιχ.
«Η παράσταση στοχεύει να προκαλέσει το κοινό πριν ακόμη φτάσει στο θέατρο, ενώ στη συνέχεια το προκαλεί με σκηνές έντονης νεοναζιστικής βίας όπου εναλλάσσονται το μαύρο χιούμορ, η επιθετικότητα και η παράνοια», μας πληροφορεί η Deutsche Welle. Αλλοι αναρωτήθηκαν αν πρέπει να παρουσιάζονται κάτω από οποιαδήποτε αφορμή αυτά τα σύμβολα ή αν ήταν κάπως άβολο να προσφέρεται το κίτρινο αστέρι σε όσους πλήρωναν κανονικό εισιτήριο.
Η έκθεση της σβάστικας, υπενθυμίζει το Newsweek, απαγορεύεται στη Γερμανία, με εξαίρεση τις αντιναζιστικές διαμαρτυρίες ή τις εκδηλώσεις στις οποίες εμπλέκεται η καλλιτεχνική ελευθερία. Αλλά και πάλι, αναρωτιέται κανείς, χρειάστηκαν καμιά σβάστικα αυτοί στο Οστριτζ για να εκφράσουν το αντισημιτικό τους μίσος;
Φωτό: O «Αγών μου» στο θέατρο της Κωνσταντίας. Πηγή: DW
Το Naturist Directory για την ημέρα που θα γίνουμε ένα με τη φύση / Η Corriere della Sera για την dreamer που νίκησε έναν πρόεδρο / Το CBS για λίγο από Κυκλάδες στο LA / Deutsche Welle και Newseek…