350
Ακόμη και σε γειτονικές χώρες -στην Κολομβία- ξεσηκώθηκαν κάτοικοι της Βενεζουέλας και ψήφισαν στο δημοψήφισμα κατά του Μαδούρο | REUTERS/Jaime Saldarriaga

Δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα: 61χρονη νεκρή από πυρά ενώ περίμενε να ψηφίσει

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2017, 11:07
Ακόμη και σε γειτονικές χώρες -στην Κολομβία- ξεσηκώθηκαν κάτοικοι της Βενεζουέλας και ψήφισαν στο δημοψήφισμα κατά του Μαδούρο
|REUTERS/Jaime Saldarriaga

Δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα: 61χρονη νεκρή από πυρά ενώ περίμενε να ψηφίσει

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2017, 11:07

Να πόσο ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα. Μία 61χρονη γυναίκα περίμενε στην ουρά για να ψηφίσει στο ανεπίσημο δημοψήφισμα που οργάνωσε η αντιπολίτευση, κατά της κυβέρνησης, στην φτωχογειτονιά της Κατία στο Καράκας. Ξαφνικά δέχθηκε πυρά από ομάδα ανθρώπων πάνω σε μηχανές που άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, προς το συγκεντρωμένο πλήθος. Η Σιομάρα Εσκοτ ξεψύχησε την ώρα που τη μετέφεραν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με ακτιβιστές και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν σύμφωνα με ακτιβιστές.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Ενότητα έσπευσε να υποστηρίξει ότι οι δράστες του επεισοδίου ανήκουν σε μία κυβερνητική παραστρατιωτική συμμορία. Πλάνα από βίντεο δείχνουν τον κόσμο να διασκορπίζεται ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και πολλούς διαδηλωτές να καταφεύγουν σε μία εκκλησία.

«Η ημέρα βάφτηκε με το αίμα μιας γυναίκας της Βενεζουέλας που διαδήλωνε και εξασκούσε τα δικαιώματά της», είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα για τον φόνο της Σιομάρα Έσκοτ. «Η βία όμως δεν μπορεί να κρύψει τι έχει συμβεί. Ο λαός δεν φοβάται και είναι ξεκάθαρα αποφασισμένος», τόνισε ο ίδιος.

Στο συμβολικό δημοψήφισμα της Κυριακής οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να εκφραστούν -με ένα ναι ή ένα όχι- σχετικά με το αμφιλεγόμενο σχέδιο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να δημιουργήσει μια νέα Βουλή η οποία θα έχει δικαίωμα να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να διαλύσει κρατικούς θεσμούς και για το κατά πόσο επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, πριν τη λήξη της θητείας του, το 2019 και εάν θέλουν να υπερασπιστούν το υπάρχον σύνταγμα οι ένοπλες δυνάμεις.

Ουσιαστικά το δημοψήφισμα είχε σκοπό να υπονομεύσει τη νομιμότητα της ηγεσίας του Μαδούρο εν μέσω μιας συντριπτικής οικονομικής κρίσης και έπειτα από μήνες αντικυβερνητικών, πολύνεκρων, διαδηλώσεων. Γι’ αυτό και η αντιπολίτευση το χαρακτήρισε ως πράξη πολιτικής ανυπακοής.

Σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς που επέβλεψαν την διαδικασία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, περίπου 7,2 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας φέρονται να έλαβαν μέρος και άλλοι 693.789 πολίτες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το 98% φέρεται να καταψήφισε το σχέδιο του Μαδούρο και να υποστήριξε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο 54χρονος πρόεδρος της χώρας, φυσικά, είχε καταδικάσει εξαρχής το δημοψήφισμα ως παράνομο. Σημειώνεται ότι από τότε που άρχισαν οι μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις σε διάφορες πόλεις της Βενεζουέλας, τον περασμένο Απρίλιο, έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...