1050
|

Από τη Χρυσή Αυγή στον Σωκράτη

Avatar Λουκρητία 31 Ιουλίου 2013, 01:58

Από τη Χρυσή Αυγή στον Σωκράτη

Avatar Λουκρητία 31 Ιουλίου 2013, 01:58

Τι θα σκεφτόσασταν εάν σας έλεγα ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα απαγορευτεί, οι εθνικές ομάδες θα καταργηθούν ενώ η οικονομική στήριξη της Εκκλησίας από το κράτος θα συνεχιστεί; Πριν ξεκινήσετε να πληκτρολογείτε σχόλια επί σχολίων, να σας ενημερώσω πως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Όλα όσα ανέφερα δεν είναι αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά κάποια από τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση αυτό το Σαββατοκύριακο στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Debate στην Πάτρα. Το protagon υποστήριξε την εκδήλωση. Εν προκειμένω δεν υπήρχε επιχείρημα υπέρ του αντιθέτου. Καλά κάναμε. Και εγώ πήγα στην Πάτρα για να γνωρίσω από κοντά αυτό το παράλληλο σύμπαν, όπου βασιλεύει η λογική.

Για κάποιον που δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο, η αλήθεια είναι πως ενθουσιάζεται, σε βαθμό σοκ. Αναμενόμενο. Έχουμε συνηθίσει σε ένα επίπεδο δημόσιο διαλόγου που κυριαρχούν οι προσωπικές επιθέσεις, ο λαϊκισμός και τα αυθαίρετα συμπεράσματα. Φανταστείτε λοιπόν, τι σημαίνει να βλέπεις 4 ομάδες των 2 ατόμων έκαστη, να επιχειρηματολογούν χωρίς υστερικές παρεμβάσεις. Με 7 λεπτά στη διάθεσή τους ώστε να αναπτύξουν τη θέση τους στα αγγλικά (καθότι επρόκειτο για παγκόσμιο πρωτάθλημα), ενώ το 1ο και το 7ο θεωρούνται «προστατευμένα». Ήτοι, δεν μπορεί η άλλη πλευρά να ζητήσει τον λόγο. Και όταν το κάνει, συμβαίνει ήρεμα, με το ένα χέρι προτεταμένο -στα πρότυπα της βρετανικής Bουλής- ενώ είναι στη διακριτική ευχέρεια του ομιλητή εάν θα της επιτρέψει να παρέμβει. Και αν όλα αυτά σας φαίνονται κάπως «εύκολα», να σας ενημερώσω πως οι ομάδες δεν διαλέγουν ποια πλευρά θα εκπροσωπήσουν (κυβέρνηση ή αντιπολίτευση) -αυτό προκύπτει κατόπιν κλήρωσης. Κοινώς, συχνά καλούνται να υποστηρίξουν θέσεις που δεν αντανακλούν υποχρεωτικά την προσωπική τους άποψη. Και η δουλειά των κριτών είναι εξίσου δύσκολη. Πρέπει να κρίνουν τις ομάδες αμερόληπτα, δηλαδή σύμφωνα με τη λογική βάση των επιχειρημάτων, την ανάλυση, τη δομή τους και κατά πόσο αντέκρουσαν την αντίθετη πλευρά, και όχι βάσει της θέσης τους.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, ξεκινήσαμε το Σάββατο με τον πρώτο γύρο και την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής. Δεν θα σας πω τι ακούστηκε σε μία από τις πέντε αίθουσες που διεξαγόταν ταυτόχρονα το εν λόγω debate και βρισκόμουν ως ανεπίσημος κριτής, αλλά τι μου απάντησε σε μια κατ' ιδίαν συζήτηση ο Φιλίπ, ένας εκ των τεσσάρων Γερμανών που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα. «Κανείς δεν ασχολείται στα σοβαρά με το NPD, ούτε καν τα ΜΜΕ. Όλοι στη Γερμανία γνωρίζουν ότι… είναι βλάκες, απλά βλάκες».

Στον δεύτερο γύρο, για το αν πρέπει το κράτος να αποσύρει την οικονομική στήριξη της Εκκλησίας, οι ομάδες εστίασαν περισσότερο στη φοροαπαλλαγή, παραβλέποντας τη μισθοδοσία των κληρικών. Στο επιχείρημα της κυβέρνησης πως θρησκειοποιείται το κράτος σιγά-σιγά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Μέση Ανατολή, η αντιπολίτευση ανταπάντησε πως εάν υπήρχε τέτοιος κίνδυνος, η φορολόγηση σίγουρα δεν θα το απέτρεπε.

Στον τρίτο γύρο σχετικά με την κατάργηση της μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τόνοι ζωήρεψαν και λογικά, το βασιλικό μωρό έπεσε σε κατάθλιψη. Η κυβέρνηση αντέκρουσε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι λατρεύουμε να μισούμε τη βασίλισσα, λέγοντας ότι και στην Ελλάδα μισούμε τον βασιλιά, αλλά δεν απαιτείται η ύπαρξη της μοναρχίας για αυτό.

Η Κυριακή μας βρήκε στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, μετά και το beach party της προηγούμενης νύχτας. Γι' αυτό, αρχίσαμε κάπως χαλαρά. Ο τέταρτος γύρος αφορούσε τη συνέχιση του Star Wars από την Disney. Μπορεί να μην είδαμε κανέναν ντυμένο ως Darth Vader, αλλά μάθαμε εν μέσω γέλιων το προφίλ του μέσου φανατικού φαν της ταινίας: άνδρας, «σπασίκλας», που σπανίως κάνει σεξ.

Το θέμα του πέμπτου γύρου κατάφερε να μας ξυπνήσει όλους για τα καλά: Να καταργηθούν οι εθνικές ομάδες. Η κυβέρνηση υποστήριξε πως σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι πολυτέλεια η χρηματοδότησή τους. Η αντιπολίτευση παρενέβη λέγοντας πως αντιθέτως το κράτος θα χάσει έσοδα εάν δεν συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες σε παγκόσμια πρωταθλήματα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το πιο ενδιαφέρον συνέβη στον ημιτελικό. Το θέμα του ήταν η ονομασία μίας κεντρικής λεωφόρου της Θεσσαλονίκης σε «Κεμάλ Ατατούρκ». Και τι πιο συναρπαστικό από το βλέπεις την ομάδα από την Τουρκία να επιχειρηματολογεί ως αντιπολίτευση, ενώ στην κυβέρνηση συμμετέχει ομάδα από τη Γερμανία, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είχαν έρθει με ποδήλατα μέχρι την Ελλάδα και σκόπευαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους ως το Ισραήλ. Ο Γερμανός Ματίας υπερθεμάτισε αναφέροντας πως αυτή η κίνηση θα λειτουργούσε ως συμβολική κίνηση υποστήριξης από την Ελλάδα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη, η Τουρκάλα Melda τόνισε πως κάτι τέτοιο θα ήταν μια συνεχής υπενθύμιση της βίας από τα τούρκικα στρατεύματα για τους Έλληνες κι έτσι θα αναστατώνονταν οι διμερείς σχέσεις.

Ο τελικός διεξήχθη στο Θεατράκι της Μαρίνας. Με το ηλιοβασίλεμα για φόντο και τη γεύση του κώνειου στον λαιμό μας. Ναι, σωστά καταλάβατε. Το θέμα προς συζήτηση ήταν εάν ο Σωκράτης έπρεπε ή όχι να πιει το κώνειο. Κάποιοι από το ακροατήριο υποστήριξαν πως η κυβέρνηση βρισκόταν σε δυσχερέστερη θέση, καθώς κανείς δεν γνώριζε με σιγουριά τι θα συνέβαινε εάν ο Σωκράτης επέλεγε να ζήσει. Συνεπώς η υπερασπιστική της γραμμή βασιζόταν περισσότερο σε υποθέσεις. Κάτι που η αντιπολίτευση δεν άφησε ανεκμετάλλευτο προς αντίκρουση.

Αργά το βράδυ, μάθαμε τα αποτελέσματα. Η ομάδα από την Τουρκία, η Melda και ο Ali, ήταν οι νικητές του πρωταθλήματος. Χαιρετηθήκαμε και δώσαμε ραντεβού σύντομα. Και δεν νομίζω πως αυτό το «σύντομα» θα αργήσει να έρθει. Ο Άγγελος και η Βασιλική, οι φοιτητές που είχαν έρθει από τη Φινλανδία, ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του Turku Open 2013 στις 25 και 26 Οκτωβρίου.

Αν με ρωτούσατε τι κρατάω από το διήμερο, θα δυσκολευόμουν να σας απαντήσω. Αν όμως πρέπει να ξεχωρίσω κάτι, αυτό θα ήταν η απορία που μου γεννήθηκε παρακολουθώντας τα debates. Γιατί πρέπει να φτάσεις στο πανεπιστήμιο για να γνωρίσεις αυτόν τον υπέροχο κόσμο της επιχειρηματολογίας (στην ΑΣΟΕΕ υπάρχει ομάδα ρητορικής από το 2003, ενώ στο ΠΑΠΕΙ από τον Δεκέμβριο του 2012); Ακόμα και σε όσα δημόσια σχολεία οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη ρητορική, αυτό συνέβη κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθηγητών που είχαν διάθεση να ασχοληθούν. Και τώρα είναι ευκαιρία. Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο προς δημόσια διαβούλευση. Αν το υπουργείο Παιδείας ενδιαφέρεται πραγματικά προς τη βελτίωση της ουσιαστικής εκπαίδευσης, μπορεί να προσθέσει μία ώρα προπόνησης στη ρητορική στο σχολικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα, κι ας κόψει από τα μαθηματικά, τα θρησκευτικά, τα αρχαία, κ.ο.κ. Εξάλλου, τι να την κάνεις τη γνώση όταν δεν διέπεται από πολιτισμό; Γιατί το να γνωρίζεις να συζητάς με ψυχραιμία, λογικά επιχειρήματα και σεβασμό στον συνομιλητή, είναι ακριβώς αυτό: Πολιτισμός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News